Veldhovenheide

Beringen, Ham, Tessenderlo
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
Natuurgebied in ontwikkeling Veldhovenheide is een gevarieerd terrein tussen de Oude Pastorie te Oostham en het Albertkanaal op de rand van het Kempens Plateau.

Beschrijving van het gebied

Kleine weilanden en vlekjes akker liggen tussen percelen dennen en loofbos . Het gebied wordt gekenmerkt door landduintjes uit de ijstijd en had een roerige geschiedenis van afgravingen, stortplaatsen en illegale motorcross. Vlak na de tweede wereldoorlog oorlog was er vooral veel heide, nu zijn er daarvan nog maar schaarse resten te zien.

Dieren en planten

Grove den, Amerikaanse eik en vogelkers domineren dit gebied, langzaamaan worden ze vervangen door inheems eiken- berkenbos en heide. De standaard Kempense bosbevolking vind je ook hier: spechten, uilen, rode en grijze eekhoorns.

Natuurbeheer

Natuurpunt probeert hier langzamerhand natuurverbeteringen door te voeren, heide gedeeltelijk te herstellen en de exotische boomaanplant te vervangen door duurzame inheemse soorten. Doel is op den duur te komen tot een kwalitatief en divers natuurgebied met mooie wandelroutes en recreatiemogelijkheden dicht bij de dorpskernen van Ham en Kwaadmechelen.

Toegankelijkheid

Het terrein is een populair wandel-, loop- en fietsgebied. Er zijn gevarieerde wandelroutes door dicht bos met een enkel weilandje en diverse landduinen. Op een zandvlakte vlak bij de Fazantenweg kom je Bijenhotel De Reus tegen.  Dicht bij de bebouwde kom ligt de Hamse Hofstee, een kindvriendelijk restaurant-café-terras.

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Veldhovenheide groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Veldhovenheide 8874".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Bert Teunkens bert.teunkens@natuurpunt.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.