Toegankelijkheid
Het hele jaar vrij toegankelijk op wegen en paden. Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden. Honden welkom, aan de leiband.
Beschrijving van het gebied
Al op de Ferrariskaart uit de achttiende eeuw is de Vuilvoort een lappendeken van hooilandjes en moerassige stukken. Nu is het nog steeds een nat wei- en hooilandcomplex met verschillende houtkanten. Enkele populierenaanplantingen ontbreken natuurlijk niet.
Dwars door het gebied loopt de Vuilvoortloop, een gracht die gevoed wordt door regenwater en kwelwater van de Kleine Nete. De zuidgrens van het gebied wordt gevormd door het traject van het vroegere Kempisch Kanaal. Dit kanaal werd gedempt in 1940 na de aanleg van het Albertkanaal in 1933 en heeft daaraan zijn volksnaam Gedempte Vaart overgehouden.
Vuilvoort betekent 'een ondiepe modderige doorwaadbare plaats in een rivier'. Deze naam komt al terug in de zestiende eeuw. Vroeger liep het gebied elke winter onder water. Maar sinds de rechttrekking en de uitdieping van de Kleine Nete rond 1835 en het verhogen van de dijken gebeurt dit enkel nog zeer plaatselijk bij uitzonderlijk hoge waterstand.
Dieren en planten
Ruigtes zorgen ervoor dat nachtegaal en bosrietzanger zich hier nog thuis voelen. In een aantal weilanden komt de pinksterbloem nog massaal voor samen met het onafscheidelijke oranjetipje.
Verder wandelen in de buurt

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Vuilvoort groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een ervaren wandelgids
Wil je Vuilvoort verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Dirk Wouters, 014-70 40 98, dirk.wouters1@telenet.be
Iets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.