Wijgmaalbroek

Provincie Vlaams-Brabant

Fiets langs het gebied tussen knooppunt 35 en 30

Geniet van de wilde bloemenpracht in de lente

Wandelen in Wijgmaalbroek

Er is geen bewegwijzerde route. Met enig zin voor avontuur kan je zelf op de bestaande wegen een paden een ommetje van ongeveer 3,5 km doen.

De straat Langenbos start ten zuiden van de Jezuïtenhoeve aan de Rotselaarsesteenweg en komt centraal in het gebied op het fietspad, dat het gebied doorsnijdt van noord naar zuid. Je slaat rechtsaf en volgt het fietspad. Tussen de huisnummers 94 en 90 sla je opnieuw rechtsaf een veldweg in. Op het eind van deze veld weg weer rechts afslaan om terug op Langenbos te komen.

Met de steun van de stad Leuven kon Natuurpunt hier een hoeve verwerven (Langenbos 8). Het wordt een mooie uitvalsbasis voor natuurbeleving in het Wijgmaalbroek, een ontmoetingsplaats voor natuurliefhebbers en een plaats voor teambuildings. In het Wijgmaalbroek zijn ook regelmatig publiekswandelingen met een natuurgids.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

  • Geen bewegwijzerde routes aanwezig

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Wil je het Wijgmaalbroek verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak metMark Lehouck, 0495 764043.

Agenda

Bekijk alle activiteiten

Dieren en planten

Bij het beheer van het Wijgmaalbroek wordt er alles aan gedaan om twee belangrijke soorten te beschermen. Dit zijn de sleedoornpage, een vlinder, en de kamsalamander.

Deze twee soorten zijn typische bewoners van een kleinschalig cultuurlandschap met houtkanten, bosjes, hooilanden en poelen. Door het beheer af te stellen op deze twee soorten, zijn er een heel gamma van andere planten en dieren die hiervan mee profiteren.

Talrijke planten komen in het Wijgmaalbroek voor. Zo komen de knolsteenbreek, de dotterbloem, de gulden, grote en blaartrekkende boterbloem, de dauwnetel, de wilde narcis en de bosorchis hier veelvuldig voor. In de lente kan je genieten van de wilde pracht van speenkruid, bosanemoon, gevlekte aronskelk en muskuskruid.

Vele dieren, zoals de ree, de bever, de steenmarter, de wielewaal, de nachtegaal en de houtsnip, vertoeven graag in het gebied.

Over dit gebied

Het Wijgmaalbroek dankt zijn natuurwaarde aan de Dijle. Maar ook het historisch landgebruik door de mens, zorgde voor een grote diversiteit aan planten en dieren.

De bewoners van het dorp lieten hun vee grazen op de gemeenschappelijke weidegronden van het natuurlijk overstromingsgebied. Daarnaast lieten ze enkele bosjes staan voor brand- en geriefhout. Dit eeuwenlange, kleinschalige landbeheer zorgde voor een gevarieerd bocagelandschap met hooilanden, weilanden en een dicht netwerk van houtkanten.

De belangrijkste troeven zijn het aantrekkelijke valleilandschap, waar de rivier op natuurlijke wijze doorheen kronkelt, en de aantrekkelijke open ruimte, in een voor de rest dicht bebouwd gebied, in de omgeving van Leuven.

Het Wijgmaalbroek vormt ook een belangrijke schakel van de ecologisch waardevolle Dijlevallei, één van de belangrijkste natuurkernen in Vlaams-Brabant.

Op landschapsniveau is de aanwezigheid van houtkanten, knotwilgenrijen en hagen van belang. Opvallend zijn ook de hakhoutbosjes die zich verspreid in het gebied bevinden. Het zijn deze landschapselementen die momenteel de grote ecologische waarde van het gebied bepalen.

De vallei bestaat nog uit een vrij intact systeem van oeverwallen en komgronden. In de zone beneden de taludrand, ten westen van het gebied, bevinden zich duidelijk kwelzones. Deze hebben ook invloed op de vegetatie en de bodemvorming.

Naast het bocagelandschap, zijn er ook een aantal veedrinkpoelen in het gebied. Momenteel zijn er tien voormalige veedrinkpoelen hersteld en ingericht als amfibieënpoel. Het is de bedoeling om in de toekomst verder de houtkanten te herstellen en nieuwe poelen te graven.

Wat doet Natuurpunt

Voor het beschermen en vergroten van de biodiversiteit in het Wijgmaalbroek, voert de Leuvense afdeling van Natuurpunt er een regulier beheer. 

Aangeplante populierenstroken worden omgevormd naar structuurrijke en gevarieerde bosjes. De graslanden worden via een gefaseerd maaibeheer verschraald. Dit brengt een toename van de biodiversiteit met zich mee.

Buiten het herstel van de alluviale bossen, worden jonge bossen omgevormd tot open parklandschappen. Dit heeft een gunstige invloed op de insecten, die dan op hun beurt invloed hebben op de soortenrijkdom onder de vogels.

Het terrein aan de hoeve wordt in samenwerking met een plaatselijke landbouwer beheerd. Hij mest niet meer op het weiland en in de zomer wordt alles gemaaid. Daarna komen er opnieuw koeien op de weide.

Afdeling

Wijgmaalbroek wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Wijgmaalbroek

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Wijgmaalbroek' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water

Partners