Vleermuis
Hugo Willocx

Zichen-Zussen-Bolder / Lacroixberg

Riemst
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
De eeuwenoude mergelgroeves van de Lacroixberg, in het Limburgse Riemst, zijn zonder twijfel uniek in Europa. Het natuurgebied is dan ook één van de belangrijkste overwinteringsplaatsen voor vleermuizen in West-Europa.

Toegankelijkheid

Je kan een wandeling met een natuurgids aanvragen.

Beschrijving van het natuurgebied

In maart 2008 ondertekenden zes partners, waaronder Natuurpunt, een samenwerkingsprotocol dat nieuwe kansen biedt voor natuur in de mergelgroeves. De groeves zijn één van de belangrijkste overwinteringsplaatsen voor vleermuizen in West-Europa. De laatste 20 jaar verviervoudigde het aantal overwinterende vleermuizen in de mergelgroeven tot ca. 3000 dieren!

Wat de Limburgse mergelgroeven zo uniek maakt, is dat ze niet alleen een grote natuurwaarde bezitten. Ook cultuurhistorisch zijn de mergelgroeven van uitzonderlijk belang. Oude bewoningssporen, relicten van historische ontginningstechnieken en muurtekeningen uit de 16de eeuw getuigen van het rijke verleden van de mergelgroeven.

Lees meer

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Zichen-Zussen-Bolder / Lacroixberg verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Johan Willems, 012-26 19 88.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.