Beschrijving van het gebied
Het natuurgebied is een broekbos, het 'Cortenbroeck', in het brongebied van een smalle Pajotse beekvallei, de Zobbroekbeek. Hier groeit een typische vegetatie voor vochtige gebieden met kwel. Zobbroek is afgeleid van 'Solbroek', samengesteld uit 'sol' en 'broek'. De plaatsnaam verwijst dus naar de lokale vochtige ondergrond en de aanwezigheid van moerassen.
Dieren en planten
De natte percelen zijn doorsneden door kwelzones. Het opstuwend grondwater zorgt voor een rijke flora met dotterbloemen, slanke sleutelbloem, moerasspirea,... . Delen van het Cortenbroeck zijn daarenboven reeds sinds mensenheugnis bebost, waardoor er onder de bomenlaag diverse typische oude bosplanten wisten stand te houden: bosanemoon, aronskelk, salomonszegel, eenbes, muskuskruid,..
Natuurbeheer
Met het beheer van dit natuurgebied wil Natuurpunt de huidige natuurwaarde van het Cortenbroeck versterken door het inheemse elzenbroekbos en essen-iepenvalleibos in ere te herstellen. In een meerjarenplan zullen productiesoorten zoals Canadese populier vervangen worden door inheemse boomsoorten.
Toegankelijkheid
Laarzen of stevige wandelschoenen nodig, want een aantal paden zijn zeer drassig. Vrij toegankelijk op de paden.
Sobroekwandeling (10 km) volgt gedeeltelijk de Zobbroekbeek en loopt langs het natuurgebied. Folders verkrijgbaar bij Dienst Toerisme Sint-Pieters-Leeuw. Start aan Gemeenteplein Vlezenbeek. De wandeling komt ook langs de 'boom van Witse', een lindenboom waar Witse in het gelijknamige feuilleton heen gaat om tot rust te komen en na te denken.

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Zobbroekbeekvallei groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een gids
Boek een afspraak bij Sofie Devalckeneer sofie.devalckeneer@telenet.be of Henri Vander Elst zitj@skynet.beIets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.