Aardgat

Provincie Vlaams-Brabant

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha

Kaart van het gebied

1 routes

Geke

1.48km
Gemiddeld 22 minuten wandeltijd

Bereikbaarheid

Parkeren kan in de Grijpenwegstraat. Daarna neem je de Aardgatstraat tot het einde.

Zien en doen

Wil je het Aardgat verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak via esther.buysmans@telenet.be

Dieren en planten

Dank zij het kwelwater, dat lange tijd door de bodem heeft gestroomd en daardoor voedselarm en kalkrijk is, zijn er in dit natuurgebied natte tot zeer natte zones. Dit leidt tot een bijzondere flora met planten zoals dotterbloem, pinksterbloem, brede orchis en bosorchis. In de natte zones groeien planten zoals moerasspirea, zeegroene rus, beekpunge en kleine egelskop. Ook de levendbarende hagedis word er regelmatig waargenomen.

Over dit gebied

Het kleine natuurgebied Aardgat ligt geprangd tussen de spoorlijn, de ring en een industriegebied, dus zijn er weinig uitbreidingsmogelijkheden. Toch bevat het verschillende biotopen, wat het zeer aantrekkelijk maakt voor dieren en planten. Rietvelden, dottergraslanden, drassige hooilanden en droge weilanden wisselen elkaar af.

Wat doet Natuurpunt

Het Aardgat is sinds 1986 in beheer van Natuurpunt Velpe-Mene. Het beheer is erop gericht de bloemrijke hooilanden te herstellen en te behouden door verschraling. Concreet houdt dit in dat er twee keer per jaar gemaaid wordt en het maaisel wordt afgevoerd. In de nazomer houden pony's de vegetatie kort.

Jaarlijks mag het Aardgat ook rekenen op de hulp van het project Educatief Natuurbeheer: de 3e graadsklassen van de basisscholen maken zo kennis met de natuurgebieden en het gevoerde natuurbeheer en gaan ook daadwerkelijk aan de slag.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Aardgat

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Aardgat' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water