Altenbroek

Provincie Limburg

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Zeer groot gebied: > 100 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Wil je het Altenbroek verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Rik Palmans, 04-381 10 87 of Rik.Palmans@scarlet.be

Over dit gebied

 

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Honden welkom, aan de leiband.

De eerste helft van de Noordalwandeling, tot aan het kasteel, is vlot toegankelijk voor kinderwagens. De tweede helft is lastiger, vooral ter hoogte van de poortjes in de begrazingsrasters. De Bovenhoutwandeling begint en eindigt met een steile klim/afdaling; de rest is goed toegankelijk voor kinderwagens. De wandelingen zijn niet toegankelijk voor rolstoelen, het bezoekerscentrum wel.

 Top

Leuk voor kinderen

Beide wandelroutes leiden je langs 2 van de 4 Voerense speelzones. Het speelbos Voerenberg (tussen knooppunt 35 en 36) werd ingericht met een aantal belevingselementen zoals een boomhut, een klauterparcours, takkennesten en een takkenhut. In het speelbos van Schophemerheide (thv knooppunt 43) kan je zelf met takken aan de slag. De aanwezige bouwsels nodigen elk kind uit om zijn eigen kasteel(tje) op te trekken! 

Nieuw: Het Avonturenpad

Het Avonturenpad is een korte lus van 4,1 km lang en toont je in een vingerknip al wat Voeren rijk is: schitterende vergezichten, holle wegen met dassenburchten, bosgebieden, uitgestrekte graslanden, houtkanten, delen van het Engels landschapspark, and last but not least: 2 speelzones!
Op je route kom je speelbos Voerenberg tegen en speelbeek Lankwater. Het pad is aangeduid met een groene ruit en start aan knooppunt 24, langs de kerk in het centrum van 's Gravenvoeren. Vlakbij vind je het bezoekerscentrum van Toerisme Voerstreek (adres: Pley 13, 3790 's Gravenvoeren).
Jammer genoeg is het pad niet/zeer moeilijk toegankelijk voor wandelwagens.

 Top

 

Beschrijving van het natuurgebied

Het natuurgebied Altenbroek is een dallandschap. In wat ooit een licht hellende hoogvlakte was, hebben de Maas en haar bijriviertjes een aantal brede, V-vormige dalen met een vlakke dalbodem uitgesleten. Een proces dat miljoenen jaren duurde... De fauna doet ook zuiders aan. De wijngaardslak, de escargot van Bourgogne, is onze grootste Belgische slak. Sommigen kennen ze misschien alleen maar als gastronomische delicatesse. Kalk speelt hier een grote rol, want de wijngaardslak heeft er bijzonder veel van nodig voor het zware slakkenhuis.

 Top

Afbeelding
Das

Hoogtepunten op de wandelroutes

Zacht glooiende heuvels, een slingerende bronbeek, holle wegen, graften en boomgaarden vormen een landschap om in te lijsten. 's Nachts snuffelen hier everzwijnen en dassen rond. In Altenbroek leeft de vroedmeesterpad die je in Vlaanderen haast nergens meer vindt. Ook kasteel Altembrouck geeft het gebied een speciaal cachet. Verken de Voerstreek langs de kristalheldere, kronkelende Noorbeek. Het knooppuntennetwerk Voerstreek biedt je dagen wandelplezier. De Noordalwandeling en de Bovenhoutwandeling zijn aanraders.

 Top

Dieren en planten

De kalkrijke bodem en de dode bomen in het bos trekken heel wat bijzondere paddenstoelen aan. Reeën, vossen en everzwijnen zijn hier vaste bewoners. Een edelhert komt ook af en toe eens op bezoek. Kijk ook uit naar de burchten en de 'wissels' van dassen. De das zelf zal je niet gauw op klaarlichte dag tegenkomen.

Als één van de grootste kevers van Europa, kan het vliegend hert meer dan 9 cm groot worden. De naam verwijst naar de enorme kaken van de mannetjes, die vertakt zijn en doen denken aan het gewei van een hert. De mannetjes zien er indrukwekkend uit, maar de kaken dienen alleen maar om te imponeren. Vrouwtjes knagen met hun kleinere, maar krachtige kaken gaten in de schors van bomen om vervolgens de sapstroom op te likken.

 Top

Afbeelding
Galloway kalfje

Natuurbeheer

Door landbouw aangerijkte gronden worden nu opnieuw afgegraven om de kalkgraslanden te herstellen en orchideeën weer kansen te geven. Runderen van lokale landbouwers en gallowayrunderen zorgen ervoor dat die graslanden niet terug dichtgroeien met struikgewas en bomen.

 Top

Verder wandelen

Wil je nog verder wandelen, dan serveert het wandelnetwerk Voerstreek 124 kilometer wandelplezier. De wandelkaart kan je verkrijgen bij toeristische diensten aan 8 euro. 

Het natuurgebied Sint-Pietersberg  ligt ook niet veraf.

 

Logeren in de buurt

  • B&B Puur Teuven, Kloosterhofstraat 7, 3793 Teuven/Voeren - www.puurteuven.com
    Op 10 km van Altenbroek

 Top

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Altenbroek

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Altenbroek' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water