Babbelbeekse Beemden
Wandelen in Babbelbeekse Beemden
Babbelbeekse Beemden maakt deel uit van het landschapspark Grote Boshoek dat natuurgebieden in Lier, Boechout, Lint, Duffel en Kontich verbindt. Het is een klein natuurgebied aan de samenvloeiing van de Aarkelloop en de Babelsebeek, op de grens van Duffel en Lier. De vallei vormt een natuurlijk overstromingsgebied, dat de nabijgelegen woonwijk De Beunt al veel waterellende bespaarde.
-
Het gebied is vrij toegankelijk voor wandelaars op de wandelpaden
-
We hebben liever geen honden in het gebied om de bodembroedende vogels zoals kieviten en watersnippen niet te verstoren. Ook reeën worden dan verjaagd of laten de kalfjes aan hun lot over.
-
Honden zijn wel welkom op de rode wandeling.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn niet toegelaten. Kwetsbaar gebied
Eigenschappen
-
wandelpad
Kaart van het gebied
3 routes
Groene wandeling
Rode wandeling
Blauwe wandeling
Startpunten
Startpunt Rode & Blauwe wandeling
Lier
België
Ingang Groene & Blauwe Wandeling
Duffel
België
Ingang Rode Route
Lier
België
Zien en doen
Wil je de Babbelbeekse Beemden verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Johan.
Dieren en planten
Dit afwisselend vochtige en natte milieu stimuleert natte valleibosjes, rietlanden en natte graslanden. In sloten en grachten groeien de zeldzame waterviolier en haarfonteinkruid omzoomd met oevervegetatie zoals grote egelskop. In de nattere graslanden vind je o.a. gewone dotterbloem, pijptorkruid, grote kattenstaart, echte koekoeksbloem, zeegroene muur, moeraswalstro en zompvergeet-mij-nietje en een kleine populatie zomerklokjes. Rietlanden, grauwe en amandelwilgenstruwelen en zeggenvegetaties vervolledigen het geheel. Hier groeien gewone wederik, grote valeriaan, gele lis, grote lisdodde, grote kattenstaart en moerasspirea. Op de hoogste delen van het gebied kennen de vochtige bosjes een mooie voorjaarsflora met sneeuwklokje, speenkruid en bosanemoon.
Om deze soortenrijkdom te behouden, moeten wij één tot twee keer per jaar maaien. Daarbij moeten we het maaisel afvoeren om het gebied open te houden.
De Babbelbeekse Beemden is een belangrijke voortplantingsplaats voor allerlei amfibieën als gewone pad, bruine kikker, groene kikker, alpenwatersalamander, vinpootsalamander en kleine watersalamander. Verder foerageren en nestelen nogal wat watervogels in en rondom het reservaat zoals kievit, watersnip en ijsvogel. In de winter rusten hier eenden zoals wintertalingen. Steenuilen broeden in de knotwilgen in de omgeving.
Waarnemingen
Over dit gebied
De Babbelse Beemden vormen het stroomgebied van de Lachenenbeek en haar zijbeken en vormen een belangrijke buffervoor wateropslag. Enkele fikse regenbuien volstaan om het terrein grotendeels blank te zetten. Dat de nabijgelegen woonkern hierbij van overstromingsellende gespaard blijft, is mooi meegenomen. De provinciale dienst Waterbeheer helpt actief mee aan deze sociale functie door het oude grachtenstelsel terug uit te graven en de 'binnenwaartse' oevers van beide beken stevig af te schuinen, wat de tijdelijke waterberging zeker ten goede komt.
De bedding van de beekvallei bestaat voornamelijk uit klei. Deze klei is hier overal relatief ondiep aanwezig, wat op verscheidene plaatsen resulteert in natte valleibosjes, rietplekken en natte graslanden. De kleilaag wordt hier en daar onderbroken, waardoor voedselarm, maar mineraalrijk en soms ook kalkrijk grondwater naar de oppervlakte komt. Dit heeft een gevarieerde flora en fauna als resultaat.
Sinds september 2018 kan je het gebied bij overstroming toch met droge voeten bezoeken dankzij het nieuwe vlonderpad dat werd aangelegd.
Wat doet Natuurpunt
De steriele lies- en rietgrasvegetatie evolueerde, dankzij een volgehouden maaibeheer, op vrij korte tijd naar een meer bloem- en kruidrijke beplanting. De oude populierenbestanden ruimen zachtjes aan plaats voor een meer natuurlijk bos.
“We planten voornamelijk bomen die goed tegen water kunnen, gezien de overvloed aan natte stukken op dit terrein”, legt ondervoorzitter van Natuurpunt Oude Spoorweg, Johan Asselberghs uit. Samen met collega Julie De Ceuster is hij conservator van de Babbelbeekse Beemden. Het grondgebied in Lier werd aangeboden aan Natuurpunt door een familie uit de buurt. “Dankzij dat aanbod en enkele mooie subsidies konden we dit stuk grond aankopen dat perfect past binnen ons natuurreservaat”, gaat Asselberghs voort.
Voor boomplantacties doet Natuurpunt Oude Spoorweg een oproep aan buurtbewoners en actieve Natuurpunters om te helpen.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Babbelbeekse Beemden
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Babbelbeekse Beemden' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief