Bankbeek
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Bereikbaarheid
Ingang via de Daalstraat tegenover woning Daalstraat 61a, Gullegem.
Zien en doen
Wil je Bankbeekvallei verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met José, via 0497 38 08 78
Over dit gebied
Dieren en planten
De natte bodem zorgt dat hier typische planten, zoals de pinksterbloem, voorkomen. De plant komt voor in graslanden, bossen en in moeras. In een omgeving die heel nat is, heeft ze zich op een bijzondere manier aan dit milieu aangepast. De deelblaadjes zijn dan kortgesteeld en beginnen al, terwijl ze nog aan de plant zitten, worteltjes te vormen. Wanneer ze van de plant afvallen, kunnen ze uitgroeien tot nieuwe planten. Het zaad komt in een dergelijk permanent nat milieu slecht tot ontkieming en op deze wijze kan de soort zich toch nog voortplanten.
De houtkanten en de knotbomen zijn niet alleen mooi, maar zijn ook de ideale leefomgeving voor veel verschillende dieren. De knotwilgen zijn echte natuurmonumenten, de oudste zijn minstens 100 jaar oud. De knotwilgen worden van binnen geleidelijk hol; een prima nestplaats voor onder meer de steenuil. De knotbomen worden om de 5 jaar van hun takken ontdaan, zo niet gaan de bomen door het gewicht van de kruin scheuren. Met de takken worden houtmijten gemaakt, die dienst doen als overwinteringsplaats voor verschillende zoogdieren en amfibieën.
De steenuil is de kleinste uil van Vlaanderen. Hij valt op door zijn gedrongen gestalte, felle ogen en witte wenkbrauwstrepen. De steenuil bouwt zijn nest het liefst in holten van knotwilgen, fruitbomen en oude schuurtjes. Als de boom niet regelmatig gesnoeid wordt, breken de takken af en beginnen ze te rotten. Je treft de steenuil ook overdag vaak aan terwijl hij van het zonnetje geniet op paaltjes of knotwilgen. Lees hier meer over de steenuil.
Natuurbeheer
Natuurpunt en de gemeente Wevelgem kochten een aantal weilanden. We voeren samen regelmatig beheerwerken uit om de natuurwaarde te verhogen. De bomen worden regelmatig geknot en het maaisel wordt netjes afgevoerd.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Bankbeek
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Bankbeek' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief