Begijnenbos
Wandelen in Begijnenbos
Het Begijnenbos is één van de grootste bossen in Oost-Brabant. De laatste jaren heeft Natuurpunt meerdere percelen van dit eeuwenoude boscomplex kunnen verwerven en doet de vereniging er alles aan om dit historisch en ecologisch waardevolle bos te vrijwaren voor de toekomst.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Bereikbaarheid
Bereikbaar langs de Tiensesteenweg (N29). Parkeren kan aan het kapelletje O.L.V. van Lourdes Essenberg. Er zijn geen wandelpaden voorzien in het westelijke gedeelte van het Begijnenbos. Wandelen in het Begijnenbos kan wel in het gedeelte aan de andere kant van de Tiensesteenweg (N29). De wandelpaden zijn toegankelijk via de Oude Tiensestraat, Waanrode.
Zien en doen
Wil je Begijnenbos verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Alex Belmans, 016-77 97 68 of Jorg Lambrechts, 0478-24 27 61.
Waarnemingen
Over dit gebied
Het Begijnenbos, nu één van de grootste bossen in Oost-Brabant, is gelegen tussen Kersbeek, Waanrode en de N29 tussen de vallei van de Begijnenbeek (of Grote Beek), Bekkevoort en de Velpe.
Het Begijnenbos is één van de belangrijkste restanten van de uitgestrekte boscomplexen die zich tot in 19de eeuw ten noordoosten van Tienen uitstrekten. Het ontgonnen bosgedeelte werd grotendeels omgezet in akkers en weilanden. Het merendeel van deze akkers en weilanden zijn momenteel laagstamboomgaarden of maïsakkers. De Grote Bos, zoals hij in 1660 genoemd werd, besloeg in de 18de eeuw ruim één derde van de gemeente Waanrode en was grotendeels eigendom van Robert van Schoonhoven. Het bos droeg in 1776 dan ook zijn naam: 'de bosch van den baron van Schoonhoven'. Een deel heette in 1660 het Heerbos, zogenoemd naar de graaf van Heer, die in Tienen veel eigendommen bezat. In dit bosgebied hadden de begijnen van Diest ook enkele eigendommen. Ten zuiden en ten noorden van de Tiensestraat lagen respectievelijk het Groot Begijnenbos en het Klein Begijnenbos. De benaming ging in de 19de eeuw over op het hele bos.
Wat doet Natuurpunt
Natuurpunt heeft meerdere percelen van dit eeuwenoude boscomplex kunnen verwerven en de vereniging doet er alles aan om dit historisch en ecologisch waardevolle bos te vrijwaren voor de toekomst.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Begijnenbos
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Begijnenbos' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief