Beneden-Dender: Bellebroek, Hannaerden, Wiestermeers, Hoekske, Hogedonk en Biezebroeken

Provincie Oost-Vlaanderen

Wandelen in Beneden-Dender: Bellebroek, Hannaerden, Wiestermeers, Hoekske, Hogedonk en Biezebroeken

  • Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden.
  • Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden.
  • Honden welkom, aan de leiband.
  • Biezebroeken is het hele jaar toegankelijk op de bewegwijzerde paden. 
  • Kinderen kunnen de Biezebroeken ontdekken via het avontuurlijke Trollenpad. 
  • Honden zijn niet toegelaten in de zone met het belevingspad voor kinderen. 

Natuurpunt heeft in de Wiestermeers ook een gezellige picknickplek aangelegd, aan een oude Denderarm waar ook een honingbosje werd aangeplant. Enkele jaren geleden werd ook het natuurpad Wiestermeers aangelegd. Het pad loopt langs een boscomplex dat zeer oud en waardevol is. De bomen en struiken zijn de nakomelingen van bomen en struiken die zich vestigden na de jongste ijstijd, 13.000 jaar geleden. Het pad biedt uitzicht op de rechteroever van een Oude Dender, knotwilgenrijen en passeert een kasteelpark en een historische hoeve.

Toegankelijkheid

  • Leuk voor kinderen

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

11 routes

Vossenwegel (Wiestermeers - Hannaerden)

wandelpad
12.82km
Gemiddeld 190 minuten wandeltijd

Van markt tot markt

wandelpad
15.04km
Gemiddeld 230 minuten wandeltijd

Bellebroekwegel (Bellebroek)

wandelpad
6.27km
Gemiddeld 90 minuten wandeltijd

Blauwe wandeling (Biezebroeken)

wandelpad
2.41km
Gemiddeld 36 minuten wandeltijd

Groene wandeling (Biezebroeken)

wandelpad
5.86km
Gemiddeld 90 minuten wandeltijd

Alfons De Cockpad (Hogedonk)

wandelpad
7.45km
Gemiddeld 110 minuten wandeltijd

Hoekskenpad (Hogedonk)

wandelpad
5.58km
Gemiddeld 80 minuten wandeltijd

Mespelwegel (Hogedonk)

wandelpad
7.37km
Gemiddeld 110 minuten wandeltijd

Trollenpad - deels verboden honden (Biezebroeken)

wandelpad
2.41km
Gemiddeld 36 minuten wandeltijd

Verbindingsroute Rozendreef

wandelpad
0.45km
Gemiddeld 7 minuten wandeltijd

Verbindingsroute Populierenstraat

wandelpad
1.20km
Gemiddeld 18 minuten wandeltijd

Startpunten

Vertrekpunt Alfons De Cockpad

Monteynestraat
Herdersem
België

Vertrekpunt Gijzegem

Meirbeekstraat 20A
Gijzegem
België

Vertrekpunt Mespelare

Mespelarestraat 98
Dendermonde
België

Vertrekpunt Grote Markt Dendermonde

Grote Markt 38
Dendermonde
België

Vertrekpunt Grote Markt Aalst

Grote Markt 2
Aalst
België

Vertrekpunt Wiezeplein

Sasbaan 35
Wieze
België

Vertrekpunt Herdersem

Grote Baan 202
Aalst
België

Vertrekpunt Biezebroeken

Koning Albertstraat 4
Aalst
België

Vertrekpunt Bellebroek

Dorp 13
Denderbelle
België

Zien en doen

Wil je Beneden-Dender verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Daan (0476-60 05 95)

Dieren en planten

De greppelsprinkhaan is een zeldzaam diertje, maar de Beneden-Dendervallei biedt hem nog een thuis. De eitjes van deze sprinkhaan, die in hoge vegetaties van distels en schermbloemigen worden gelegd, overwinteren hier twee- of driemaal. Pas daarna komen ze uit. De sprinkhanen worden in juli volwassen en leven tot eind september.

Blauwborstjes, roodborsttapuiten en karekieten komen hier jaarlijks broeden. Een kleine reigerkolonie vormt een luidruchtige attractie. Ook de bever, die zich op de oude Denderarmen wel in zijn sas voelt, is hier te zien.

Onder de bosfragmenten staat een prachtige voorjaarsflora met speenkruid, bosanemoon, slanke sleutelbloem, muskuskruid en veelbloemige salomonszegel. Opvallend is ook de rijkdom aan begeleidende struiken. Een paar opvallende soorten zijn hondsroos, eenstijlige meidoorn en kardinaalsmuts, maar ook soorten, die kenmerkend zijn voor armere bodems komen voor zoals vuilboom en wilde lijsterbes.

De dottergraslanden zijn plaatselijk spectaculair. Je ziet er echte koekoeksbloem, egelboterbloem en moerasvergeet-mij-nietje. De zeldzame voszegge komt ook massaal voor.

Op plaatsen die, als gevolg van minder intensief beheer licht verruigen groeit moerasspirea, echte valeriaan, leverkruid, gewone berenklauw en wilde bertram.

Er zit ook een bijzondere nachtvlinder, de schedeldrager, in Wiestermeers. Er zijn al broedgevallen geweest van buizerd, torenvalk, bosrietzanger en ransuil. Ook de vos vindt er zijn thuis.

De bosflora in de Biezebroeken leert ons dat het om een “oud” bos gaat, terwijl in de boomlaag nog waardevolle soorten als gewone vogelkers, es, iep, zomereik, beuk en abeel groeien.

Nog voordat het oogverblindend bloeiend tapijt van daslook begin mei verschijnt, kan je volgende bossoorten al vinden: muskuskruis, bosanemoon, bosbingelkruid, slanke sleutelbloem, kruipende zenegroen, dotterbloem, gewone salomonszegel, gevlekte aronskelk en wilde hyacint.

De reuzenpaardenstaart verraadt ons op veel plaatsen dat er kwelwater uit de grond borrelt. Andere waardevolle planten zijn blauwzwarte rapunzel, eenbes, gele dovenetel, boskortsteel, reuzenzwenkgras, bleeksprorig viooltje en egelboterbloem. Van de Carexfamilie zijn moeraszegge, valse voszegge, boszegge, ruige en ijle zegge van de partij.

Over dit gebied

Natuurpunt Aalst en 's Heerenbosch slaan de handen in elkaar om de Beneden-Dendervallei samen te beschermen. Het natuurgebied bestaat uit natte weiden en bossen. De oude Denderarmen zijn meestal omzoomd door schitterende rijen knotwilgen. Denderbellebroek is een vochtig laaggelegen gebied met hooilanden. Het is een zeer open gebied, met een randzone van populier- en elzenbossen.

Bij een hoge waterstand van de Dender en overstromingsgevaar, wordt het broek als potpolder gebruikt. Hogedonk ligt op de linkeroever in Gijzegem, Mespelare en Hofstade. Ook hier vinden we oude Denderarmen, met daarnaast bloemrijke hooilanden en uitgestrekte rietvelden. Hannaerden tot slot, aan de zuidrand van Wieze, is een drassig gebied in de vallei van de Pasbeek, die zich een weg baant in het landschap op weg naar de Dender.

Denderbellebroek

Denderbellebroek is een zeer open gebied, met een randzone van populieren- en elzenbossen. Het gebied wordt door talrijke grote en kleine beken doorsneden. Bij hoge waterstand van Dender en overstromingsgevaar wordt het broek als potpolder gebruikt.

Tot begin jaren tachtig genoot Denderbellebroek groot aanzien bij ornithologen en botanici. De vochtige hooilanden herbergden voor de regio zeldzame broedvogels zoals het paapje en de kwartelkoning. Door vermesting, verzuring en vooral verdroging diende het broek wat van zijn oude glorie in te leveren.

Hannaerden

Vroeger groeide hier een oerwoud van dichte vegetatie. De Pasbeek en andere beken sneden zich in het landschap, op weg naar de Dender. Lager gelegen gedeelten bleven het hele jaar door drassig. Poelen bleven vol water staan na elke overstroming van de Dender. Na elke flinke bui hoopte het regenwater zich op.

De ontwikkeling van het gehucht Wieze gebeurde langs de Romeinse heirbaan van Aalst naar Baasrode. Nog altijd is die oude weg de centrale as in het wegennet van Wieze. De naam Hannaerden of Aan-aarden zou betekenen 'land langs de heirbaan'.

Wiestermeersch

De Dender is in Wiestermeersch sinds 1769 gekanaliseerd. Je vindt talrijke afgesneden oude Denderarmen, zoals de Oude Dender of Grote Beek. De variatie van planten is vaak een weerspiegeling van de bodem. De bodem in Wiestermeers bestaat uit een dikke kleilaag. Die is afgezet toen de Dender nog door de vallei stroomde. Recentere afzettingen bevatten leem. Ook zand werd opgehoopt, afkomstig van stuifzandheuvels in de buurt. Dat zorgt voor een complexe verzameling van bodemtypes. Bovendien stroomt er ook kwelwater door het gebied. Dat is mineraalrijk water dat de plantendiversiteit erg beïnvloedt.

Hogedonk

In de vallei van de Dender, tussen Aalst en Dendermonde ligt het natuurgebied Hogedonk. Het is een gevarieerd rivierlandschap met vochtige meersen, rietvelden, stukjes bos en natuurlijk de Dender die het gebied letterlijk in twee snijdt. In het landschap zijn zeven lage heuvels te ontdekken. Dit zijn zandheuvels, ontstaan tijdens de laatste ijstijd, toen hevige winden het "lichtere" zand tot in het binnenland deed terechtkomen. Hoger gelegen plaatsen worden "donken" genoemd, vandaan het toponiem "Hogedonk".

De oude Dendermeanders en de talijke grachten en poelen maken het gebied bijzonder waardevol. Dergelijke waterpartijen zijn niet allleen belangrijk voor waterminnende planten, maar trekken ook een groot aantal insecten en vogels aan. Elk biotoop heeft zijn eigen specifieke plantengroei. Op de natte percelen groeit vooral populier, zwarte els, gewone es en schietwilg. Daar zijn in de lente tal van lentebloeiers te zien. Langs de Dender vinden we ook bosjes met grauwe abeel en zomereik. Aan de rand van de bosjes en langsheen de grazige paden zijn heel wat soorten planten te ontdekken.

Biezebroeken

Tussen plaatsen met een ronkende naam als  Kattenbroek, Boekveld, Hoeksken en Traffelgem (ter Affligem) ligt een eeuwenoud bos, waar de bronnen van de Monnikhofbosbeek ontspringen. De kruidlaag is er bijzonder rijk aan voorjaarsbloeiers en er groeien ook nog oorspronkelijke boomsoorten. Het bos heeft zijn “overleven” te danken aan de drassige bodem, want er ontspringen bronnen.

De verschillende heldere beekjes die er ontstaan vloeien naar de Monnikhofbosbeek, waarin ook de Pasbeek uitmondt, die naar de Dender vloeit. Daarom hoort de Biezebroeken tot het grote natuurgebied Beneden-Dender.

Al in de 16de eeuw is er sprake van “den Biesbrouck” en later van “Kattenbroek”. De biezen verwijzen naar planten als biezeknoppen, pitrus, veldrus en zeggesoorten. Broek is een oud Nederlands woord voor moeras.

Terecht is het gebied op het Gewestplan aangeduid als natuurreservaat. 

 

Afbeelding
Wandelgids Beneden-Dender

DOWNLOAD DE WANDELGIDS
'Ontdek het Natuurlandschap Beneden-Dender'

met 6 leuke wandelingen voor het hele gezin

 

Leuk voor kinderen

In samenwerking met de gemeente Lebbeke is de Dendervallei aangeduid als het gebied bij uitstek waar kan gewerkt worden aan natuureducatieve doelstellingen. Op dit ogenblik bestaat er al een volledig uitgewerkt natuurpad, voorzien van rustbanken en een brochure met interessante informatie.

Bovendien zijn een aantal educatieve pakketten uitgewerkt voor scholen. Een intensieve samenwerking met de nabijgelegen school VBS Wieze kwam tot stand via het project 'Natuurouders'. Zo worden op geregelde tijdstippen met de meeste klassen uitstappen ondernomen in het natuurgebied.

De leerlingen hielpen met het aanplanten van een honingbos, het inrichten van een takkenmuur, het maken van "bijenhotels". De kinderen gingen ook mee inventariseren en wateronderzoek doen in de Oude Dender.

De verwijzingen in het gebied naar het educatieve pakket werden gemaakt op onopvallende, genummerde paaltjes. Bij de verdere ontwikkeling van het gebied willen we dit netwerk blijven uitbouwen en ook naar andere doelgroepen toe werken.

Wandelfolder verkrijgbaar bij: milieudienst Lebbeke, Leo Duboisstraat 44 Lebbeke en in Brouwershuishuis, Wiezeplein Wieze-Lebbeke.

Trollenpad in Biezebroeken

Kinderen kunnen de Biezebroeken ontdekken via het avontuurlijke Trollenpad. Verschillende belevingselementen, een speelzone en houten trollen vertellen er over de verborgen magie van het eeuwenoude bronbos Biezebroeken. 

Kinderen leren er hoe de bijen honing maken, waarom de egel zich onder takken verstopt en hoeveel soorten vlinders er rondfladderen. Via spelelementen verkennen de jongsten een vertelhoekje onder de hazelaars, een varenhoekje in het bos, een speelzone met een takkenhuis en takken waarmee ze zelf een kamp kunnen maken. De gebeeldhouwde trollen zijn hun gids.

Omwille van de veiligheid van de kinderen zijn honden niet toegelaten op de speelzone.

Dit project is een samenwerking van JCI Aalst (Junior Chamber International), Stad Aalst en Natuurpunt Aalst om mens en natuur op een speelse wijze te verbinden en dichter bij elkaar te brengen.  

Wat doet Natuurpunt

Een grote verscheidenheid aan biotopen zorgt voor een verscheiden natuurbeheer. Er werden beheercontracten afgesloten met landbouwers uit de regio. Inventarisatie van vogels en insecten wijzen op een langzame maar gestage groei van de aantallen. Er is duidelijk een verband met de goede ontwikkeling van de vegetatietypes. Het landschap wordt onderhouden door het begrazen met schapen.

De realisatie van het Alfons De Cock wandelpad van 7 km, is een aanrader in elk seizoen. Bij hoge waterstand van de Dender en overstromingsgevaar wordt het Denderbellebroek als potpolder gebruikt. De doortrekking van de N41, die het gebied zou doorkruisen, vormt een mogelijke bedreiging van het natuurgebied.

Naar meer biodiversiteit in de graslanden

Zompige graslanden ten noorden van het bos zijn ongeschikt voor de landbouw en kunnen aan de bosrand op de natte plaatsen evolueren naar een vochtig grasland met dotterbloemen, watermunt, valeriaan, wolfspoot en beekpunge.

Op de drogere delen ligt binnen het gebied een grasland dat weinig of niet bemest werd. Het ontwikkelt, dankzij geschikt maaibeheer, tot een bloementapijt dat een festijn is voor bijen, vlinders en andere gevleugelden. De kaardenbol pronkt in de zomer boven alles uit. Ongeveer 140 verschillende soorten planten vinden er hun biotoop.

De paaltjes van de afrastering van weleer zijn een ideale uitkijkpost voor de steenuil. Eekhoorn, egel, mol, bunzing, wezel en hermelijn vinden een schuilplaats onder de takkenmuren en –hopen die we voor hun welbevinden laten liggen. 

Imker, tekenaar en JCI als tovenaar in Biezebroeken

 Onze imker, net als zijn bijen gelokt door de bloemenweelde, ontplooide zijn genie als “ambachtsman” om hekjes, takkenmuurtjes, kijkplatform, bijenzone en vertelhoekje te toveren, met de hulp van een dozijn helpende handen. Een deel van de opbrengst van de honing die ter plekke geoogst wordt, gaat naar het project.

Een jonge vrijwilliger met een tekentalent maakte het ontwerp van het logo van het Trollenpad en driedimensionale schetsen van de trollen. JCI zette zijn “know how” in om fondsen te werven voor de uitvoering van het Trollenpad. Samenwerken loont!

Streekdichters en troubadours in Biezebroeken in the picture

 De streekdichter Frans Fransaer vermeldde in een brochure, uitgegeven in 1978, het Jaar van het Dorp: "De abeel groeit hier voortreffelijk en leeft door in enkele plaatselijke toponiemen: het Abeelbos, het vroegere Hof ten Abeele en het Kruisabeel."

In 1975 maakte Paul Steps, voormalig onderpastoor, zijn eindwerk voor de cursus Natuurgids over de Biezebroeken. Zijn poëzie vereeuwigt de bijzondere plek:

Paul Steps, 1933

Mijn land

Is dit mijn land? Mijn land van alle dagen?

Of is ’t een droom, zoals bij elke reis?

Van kindsbeen af al ken ik deze vragen.

Maar nu wéét ik het: dit is mijn paradijs.

Op de infoborden krijgen poëzie en lied een plek, naast natuur. Kunst en natuur hebben samen een heilzame kracht.

Een grote verscheidenheid aan biotopen zorgt voor een verscheiden natuurbeheer. Er werden beheercontracten afgesloten met landbouwers uit de regio. Inventarisatie van vogels en insecten wijzen op een langzame maar gestage groei van de aantallen. Er is duidelijk een verband met de goede ontwikkeling van de vegetatietypes. Het landschap wordt onderhouden door het begrazen met schapen.

De realisatie van het Alfons De Cock wandelpad van 7 km, is een aanrader in elk seizoen. Bij hoge waterstand van de Dender en overstromingsgevaar wordt het Denderbellebroek als potpolder gebruikt. De doortrekking van de N41, die het gebied zou doorkruisen, vormt een mogelijke bedreiging van het natuurgebied.

Naar meer biodiversiteit in de graslanden

Zompige graslanden ten noorden van het bos zijn ongeschikt voor de landbouw en kunnen aan de bosrand op de natte plaatsen evolueren naar een vochtig grasland met dotterbloemen, watermunt, valeriaan, wolfspoot en beekpunge.

Op de drogere delen ligt binnen het gebied een grasland dat weinig of niet bemest werd. Het ontwikkelt, dankzij geschikt maaibeheer, tot een bloementapijt dat een festijn is voor bijen, vlinders en andere gevleugelden. De kaardenbol pronkt in de zomer boven alles uit. Ongeveer 140 verschillende soorten planten vinden er hun biotoop.

De paaltjes van de afrastering van weleer zijn een ideale uitkijkpost voor de steenuil. Eekhoorn, egel, mol, bunzing, wezel en hermelijn vinden een schuilplaats onder de takkenmuren en –hopen die we voor hun welbevinden laten liggen. 

Imker, tekenaar en JCI als tovenaar in Biezebroeken

 Onze imker, net als zijn bijen gelokt door de bloemenweelde, ontplooide zijn genie als “ambachtsman” om hekjes, takkenmuurtjes, kijkplatform, bijenzone en vertelhoekje te toveren, met de hulp van een dozijn helpende handen. Een deel van de opbrengst van de honing die ter plekke geoogst wordt, gaat naar het project.

Een jonge vrijwilliger met een tekentalent maakte het ontwerp van het logo van het Trollenpad en driedimensionale schetsen van de trollen. JCI zette zijn “know how” in om fondsen te werven voor de uitvoering van het Trollenpad. Samenwerken loont!

 

Streekdichters en troubadours in Biezebroeken in the picture

 De streekdichter Frans Fransaer vermeldde in een brochure, uitgegeven in 1978, het Jaar van het Dorp: "De abeel groeit hier voortreffelijk en leeft door in enkele plaatselijke toponiemen: het Abeelbos, het vroegere Hof ten Abeele en het Kruisabeel."

In 1975 maakte Paul Steps, voormalig onderpastoor, zijn eindwerk voor de cursus Natuurgids over de Biezebroeken. Zijn poëzie vereeuwigt de bijzondere plek:

Paul Steps, 1933

Mijn land

Is dit mijn land? Mijn land van alle dagen?

Of is ’t een droom, zoals bij elke reis?

Van kindsbeen af al ken ik deze vragen.

Maar nu wéét ik het: dit is mijn paradijs.

Op de infoborden krijgen poëzie en lied een plek, naast natuur. Kunst en natuur hebben samen een heilzame kracht.

Afdeling

Beneden-Dender: Bellebroek, Hannaerden, Wiestermeers, Hoekske, Hogedonk en Biezebroeken wordt beheerd door

Meehelpen?

Doe een gift voor Bellebroek

Doe een gift voor Biezebroeken

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Beneden-Dender: Bellebroek, Hannaerden, Wiestermeers, Hoekske, Hogedonk en Biezebroeken

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water