Biezebroeken

Provincie Oost-Vlaanderen

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Meer info of een wandeling aanvragen?

Over dit gebied

Afbeelding
lijn.jpg

Toegankelijkheid

Biezebroeken is het hele jaar toegankelijk op de bewegwijzerde paden. Stevige stapschoenen of in de winter laarzen aanbevolen. Honden zijn niet toegelaten in de zone met het belevingspad voor kinderen. 

Kinderen kunnen de Biezebroeken ontdekken via het avontuurlijke Trollenpad. 

 Top

Leuk voor kinderen

Kinderen kunnen de Biezebroeken ontdekken via het avontuurlijke Trollenpad. Verschillende belevingselementen, een speelzone en houten trollen vertellen er over de verborgen magie van het eeuwenoude bronbos Biezebroeken. 

Kinderen leren er hoe de bijen honing maken, waarom de egel zich onder takken verstopt en hoeveel soorten vlinders er rondfladderen. Via spelelementen verkennen de jongsten een vertelhoekje onder de hazelaars, een varenhoekje in het bos, een speelzone met een takkenhuis en takken waarmee ze zelf een kamp kunnen maken. De gebeeldhouwde trollen zijn hun gids.

Omwille van de veiligheid van de kinderen zijn honden niet toegelaten op de speelzone.

Dit project is een samenwerking van JCI Aalst (Junior Chamber International), Stad Aalst en Natuurpunt Aalst om mens en natuur op een speelse wijze te verbinden en dichter bij elkaar te brengen.  

Wil je dit project steunen? Klik hier en doe een gift voor het Trollenpad.

 

Afbeelding
Logo Trollenpad Biezebroeken Aalst

 

Afbeelding
Logo streeksfonds Oost-Vlaanderen Trollenpad Biezebroeken Aalst

        

Afbeelding
logo JCI Aalst Biezebroeken

        

Afbeelding
Logo Stad Aalst Biezebroeken

 Top

Beschrijving van het natuurgebied

De Biezebroeken als bronbos

Tussen plaatsen met een ronkende naam als  Kattenbroek, Boekveld, Hoeksken en Traffelgem (ter Affligem) ligt een eeuwenoud bos, waar de bronnen van de Monnikhofbosbeek ontspringen. De kruidlaag is er bijzonder rijk aan voorjaarsbloeiers en er groeien ook nog oorspronkelijke boomsoorten. Het bos heeft zijn “overleven” te danken aan de drassige bodem, want er ontspringen bronnen.

De verschillende heldere beekjes die er ontstaan vloeien naar de Monnikhofbosbeek, waarin ook de Pasbeek uitmondt, die naar de Dender vloeit. Daarom hoort de Biezebroeken tot het grote natuurgebied Beneden-Dender.

Al in de 16de eeuw is er sprake van “den Biesbrouck” en later van “Kattenbroek”. De biezen verwijzen naar planten als biezeknoppen, pitrus, veldrus en zeggesoorten. Broek is een oud Nederlands woord voor moeras.

Terecht is het gebied op het Gewestplan aangeduid als natuurreservaat. 

 Top

Dieren en planten

Voorjaarsflora die tot de top behoort

De bosflora leert ons dat het om een “oud” bos gaat, terwijl in de boomlaag nog waardevolle soorten als gewone vogelkers, es, iep, zomereik, beuk en abeel groeien.

Nog voordat het oogverblindend bloeiend tapijt van daslook begin mei verschijnt, kan je volgende bossoorten al vinden: muskuskruis, bosanemoon, bosbingelkruid, slanke sleutelbloem, kruipende zenegroen, dotterbloem, gewone salomonszegel, gevlekte aronskelk en wilde hyacint.

De reuzenpaardenstaart verraadt ons op veel plaatsen dat er kwelwater uit de grond borrelt. Andere waardevolle planten zijn blauwzwarte rapunzel, eenbes, gele dovenetel, boskortsteel, reuzenzwenkgras, bleeksprorig viooltje en egelboterbloem. Van de Carexfamilie zijn moeraszegge, valse voszegge, boszegge, ruige en ijle zegge van de partij.

 Top

Natuurbeheer

Naar meer biodiversiteit in de graslanden

Zompige graslanden ten noorden van het bos zijn ongeschikt voor de landbouw en kunnen aan de bosrand op de natte plaatsen evolueren naar een vochtig grasland met dotterbloemen, watermunt, valeriaan, wolfspoot en beekpunge.

Op de drogere delen ligt binnen het gebied een grasland dat weinig of niet bemest werd. Het ontwikkelt, dankzij geschikt maaibeheer, tot een bloementapijt dat een festijn is voor bijen, vlinders en andere gevleugelden. De kaardenbol pronkt in de zomer boven alles uit. Ongeveer 140 verschillende soorten planten vinden er hun biotoop.

De paaltjes van de afrastering van weleer zijn een ideale uitkijkpost voor de steenuil.

Eekhoorn, egel, mol, bunzing, wezel en hermelijn vinden een schuilplaats onder de takkenmuren en –hopen die we voor hun welbevinden laten liggen. 

 Top

 

Andere

Imker, tekenaar en JCI als tovenaar

 Onze imker, net als zijn bijen gelokt door de bloemenweelde, ontplooide zijn genie als “ambachtsman” om hekjes, takkenmuurtjes, kijkplatform, bijenzone en vertelhoekje te toveren, met de hulp van een dozijn helpende handen. Een deel van de opbrengst van de honing die ter plekke geoogst wordt, gaat naar het project.

Een jonge vrijwilliger met een tekentalent maakte het ontwerp van het logo van het Trollenpad en driedimensionale schetsen van de trollen. JCI zette zijn “know how” in om fondsen te werven voor de uitvoering van het Trollenpad. Samenwerken loont!

 

Streekdichters en troubadours in the picture

 De streekdichter Frans Fransaer vermeldde in een brochure, uitgegeven in 1978, het Jaar van het Dorp: "De abeel groeit hier voortreffelijk en leeft door in enkele plaatselijke toponiemen: het Abeelbos, het vroegere Hof ten Abeele en het Kruisabeel."

In 1975 maakte Paul Steps, voormalig onderpastoor, zijn eindwerk voor de cursus Natuurgids over de Biezebroeken. Zijn poëzie vereeuwigt de bijzondere plek:

Paul Steps, 1933

Mijn land

Is dit mijn land? Mijn land van alle dagen?

Of is ’t een droom, zoals bij elke reis?

Van kindsbeen af al ken ik deze vragen.

Maar nu wéét ik het: dit is mijn paradijs.

Op de infoborden krijgen poëzie en lied een plek, naast natuur. Kunst en natuur hebben samen een heilzame kracht.

 Top

 

Afdeling

Biezebroeken wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Biezebroeken

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Biezebroeken' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water