Bolloheide
Wandelen in Bolloheide
De Bolloheide is een vrij authentiek relict van het oorspronkelijk groot heidegebied dat zich van Bonheiden tot Baal uitstrekte.
-
Vrij toegankelijk via de poortjes in het begrazingsraster. Regelmatig zijn er wandelingen met een natuurgids.
-
De Bollowandeling (8 km) doet het gebied aan. Ze maakt deel uit van de brochure "Wandelen in Tremelo" die verkrijgbaar is in het gemeentehuis van Tremelo aan de prijs van €2. In deze brochure vind je 6 wandelingen die variëren in duur en aantal kilometers. Naast een routeomschrijving en informatie over de bezienswaardigheden, zijn er ook kaarten bijgevoegd, zodat je in alle comfort aan je wandeling kan beginnen. De brochure is een uitgave van Natuurpunt Tremelo en de gemeente.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Zien en doen
Wil je een geleide wandeling boeken? Maak dan een afspraak bij onze vrijwilligers.
Dieren en planten
Naast struikhei vindt je hier ook zandblauwtje, havikskruid, breedbladige wespenorchis en zeldzamere soorten zoals stekelbrem, heidespurrie, buntgras, klein tasjeskruid en vogelpootje.
De bosmuis en de eekhoorn komen voor in het gebied en qua vogels soorten als boompieper, bosuil en zwarte specht. Ook de rode bosmier maakt hier nesten en de zandloopkever kan je pad kruisen.
Over dit gebied
De vroegere heide is bebost met grove den en verkaveld tot villawijken. Onbebouwde relicten met de vroegere droge, schrale vegetatie zijn erg schaars en liggen verspreid. Vandaag bestaat de Bolloheide voor het grootste deel uit open heide, samen met grove dennenbos. Naast struikhei op droge, voedselarme en zure grond, vind je ook meer heischrale, voedselarme graslandjes. Het begrazingsblok is bereikbaar via verschillende poortjes.
Wat doet Natuurpunt
Bolloheide was het eerste erkende reservaat in Tremelo. Op aandringen van Natuurpunt Tremelo kocht de gemeente het aan en verpachtte het in 1997 voor 30 jaar aan onze afdeling. Het beheer bestaat hoofdzakelijk uit het terugdringen van exoten en het herstel van de heide, onder andere door plaggen en begrazing. De begrazing gebeurt met schapen en/of geiten die deze vegetatie aankunnen.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Bolloheide
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief