Bomputten

Provincie Vlaams-Brabant

Wandelen in Bomputten

Het gebied is niet geschikt voor rolstoelen. Kinderwagens met grote wielen kunnen wel. 

Toegankelijkheid

 • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

 • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
 • wandelpad

Kaart van het gebied

1 routes

Rode wandeling

wandelpad
2.93km
Gemiddeld 40 minuten wandeltijd

Startpunten

Bomputten Vilvoorde


Vilvoorde
België

Zien en doen

Wil je Bomputten verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Daniël Poesmans, 0476-45 14 67.

Dieren en planten

Niet alleen planten als fonteinkruid en waterweegbree hebben het in de bomputten naar hun zin. Ook amfibieën en reptielen voelen zich er als een vis in het water. Het water lokt kikkers, padden en salamanders, waaronder de indrukwekkende kamsalamander. Je vindt er ook kleinere diertjes zoals libellen, watertorren, schaatsenrijders en bootsmannetjes.

De knotwilgen vormen een perfecte schuil- en broedplaats voor tal van vogels. Wie 's ochtends vroeg of tijdens de avondschemering de knotwilgen afspeurt, ziet steevast een steenuil op post zitten.

Over dit gebied

Zoals de naam al voorspelt, liggen in dit gebied enkele souvenirs van de Tweede Wereldoorlog: negen kraters die ontstonden door bominslagen. Naast de negen oorspronkelijke bomkraters werden in 2009 twee nieuwe putten gegraven. De putten werden stuk voor stuk prachtige poelen vol leven.

Je kan wandelen door een prachtig open weiland, omzoomd met honderden knotwilgen. Wist je dat knotwilgen om de paar jaar moeten ontdaan worden van hun takkentooi? Zo worden de bomen niet te zwaar en kunnen ze niet omwaaien of uitscheuren. Een hele klus dus voor de vrijwilligers van Natuurpunt die ieder jaar zo'n dertig bomen onder handen nemen. De knotwilgen zijn dankzij het werk van vele handen een lang leven verzekerd.

De drie gebieden vormen één geheel. Ze zijn niet bewegwijzerd, maar wel toegankelijk:

 • Het Trawooltje is toegankelijk vanaf de Leuvensesteenweg in Vilvoorde (naast Magic Bowling).
 • Het Peutiebos vind je aan de voetbalvelden van Peutie, tussen de Noordstraat (Machelen) en de Aarschotsestraat (Peutie).
 • Het Wachtbekken ligt in de Noordstraat in Machelen.

Wat doet Natuurpunt

De weilanden werden hier tot voor kort begraasd en worden nu omgevormd tot hooiland. De begroeiing wordt gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd. Op die manier 'verarmt' de bodem, zodat soorten als brandnetel en gras het elders gaan zoeken en er des te meer plaats overblijft voor zeldzamere planten. Zo kan je hier binnenkort wandelen tussen boterbloemen, pinksterbloemen, koekoeksbloemen en wie weet, misschien zelfs orchideeën,... Verderop in het gebied zal er een hoogstamboomgaard aangeplant worden.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Bomputten

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Bomputten' bij je overschrijving

 • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
 • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

 • Bescherm de natuur
 • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
 • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water