Bos t' Ename

Provincie Oost-Vlaanderen

Wandelen in Bos t' Ename

Bos t' Ename in Oudenaarde werd in 2002 bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Een absolute primeur. En een terechte prijs voor dit prachtige bos. Kom het zelf ontdekken tijdens een schitterende wandeltocht in dit beschermd landschap. Je geniet er van de gevarieerde fauna en flora van de Vlaamse Ardennen.

  • Heel het jaar door toegankelijk op de paden.
  • Vertrekpunten vind je in Oudenaarde (vertrekpunt Volkegem) en aan het Provinciaal Archeologisch Museum (PAM) in Ename.
  • De paden zijn niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelgebruikers.

Toegankelijkheid

  • Leuk voor kinderen

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Zeer groot gebied: > 100 ha
  • wandelpad
  • snuitpad

Kaart van het gebied

5 routes

Mariëtte Tielemanspad (via wandelknooppunten) (rood)

wandelpad
4.51km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Erfgoedpad (blauw)

wandelpad
7.06km
Gemiddeld 110 minuten wandeltijd

Volkegempad (groen)

wandelpad
4.52km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

A.S. Adventureroute (paars)

snuitpad
1.17km
Gemiddeld 18 minuten wandeltijd

Landschapsroute (geel)

wandelpad
16.58km
Gemiddeld 250 minuten wandeltijd

Startpunten

Vertrekpunt Huis Beernaert

Lijnwaadmarkt 20
Ename
België

Vertrekpunt Volkegem

Volkegemberg 72
Volkegem
België

Vertrekpunt einde Kapellestraat

Kapellestraat 101
Oudenaarde
België

Zien en doen

Bos t'Ename is gemakkelijk te combineren met de site van de abdij van Ename. het Archeocentrum in Velzeke, minder dan vijftien kilometer hiervandaan, dompelt je onder in het Romeinse verleden en is zeker een bezoek waard!

Leuk voor kinderen

Er loopt een A.S. Adventure pad door een deel van het bos waar je ook koeien en paarden kan tegenkomen. Er is modder, maar er zijn ook knuppelpaden en 3 hectare (=veel) speelbos waar je mag klimmen, kampen bouwen, verstoppertje spelen, de weg zoeken door de touwtjes te volgen in de bomen,... Durf jij op blote voeten het pad te nemen of op de boommikado te klimmen? Er is een kampeerplek voor jeugdbewegingen, reserveren via [email protected].

Wil je het Bos t' Ename verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Guido (055-30 25 89, 0474-90 02 30) of Pieter (055-33 54 49)

Dieren en planten

Na de laatste IJstijd leefden in Vlaanderen geen wilde konijnen meer. In de middeleeuwen werd het konijn terug ingevoerd vanuit het zuiden. Die konijnen konden zelf geen holen meer graven en daarom besloten de paters in Ename een heuvel aan te leggen met holen erin. Het konijn leverde vlees, toen vooral voor de adel en de abdij, en bont waarvan kleding en hoeden werden gemaakt. Naast de konijnenberg ligt in Ename het Hoedemakersveld, een duidelijke verwijzing naar de bontwerker die dit veld in pacht had.

Over dit gebied

Ten oosten van Ename, op de heuvels van de Vlaamse Ardennen, ligt het legendarische Bos t'Ename. Al in de Middeleeuwen was dit bos nauw verbonden met de havenstad Ename en later met de abdij. Eeuwenlang liet de lokale bevolking vee grazen in het natuurgebied, zodat het deels veranderde in een grasland met bomen en struiken. Vanaf de dertiende eeuw plantte de abdij opnieuw bomen aan. Het grootste deel van die bomen werd om de negen jaar gekapt. Enkele bomen mochten doorgroeien tot heuse woudreuzen. Zo ontstond een lichtrijk en halfopen bos. Tijdens de hongersnoden in de tweede helft van de negentiende eeuw werd een groot deel van het bos omgezet in akkers. Gelukkig bleven er nog houtkanten over zodat de bosflora konden overleven. Op de steile helling bracht akkerbouw weinig op en werd het bos terug aangeplant. Vanuit de houtkanten koloniseren de overgebleven zeldzame soorten nu het nieuwe bos zodat hun gebied langzaam vergroot.

Door zijn erfgoedwaarde en schoonheid is het Bos t'Ename beschermd als landschap.

Natuurpunt en de werkgroep Bos t'Ename bouwen hier aan een aaneengesloten natuurgebied. Om het natuurgebied te beheren doen ze een beroep op begrazing met paarden en runderen.

Wat doet Natuurpunt

Bos t’Ename was tot 1851 een aaneengesloten bos van 200 ha. Na die periode is het grootste deel van het bos ontgonnen om er akkers van te maken. Op het einde van de 19de eeuw werd vrij snel een 63-tal ha van de oorspronkelijke oppervlakte terug bebost. Het grootste deel daarvan gebeurde ten noorden van de Kattenberg, het deel dat we nu Grotenbos noemen. Een kleiner deel werd ten zuiden van de Kattenberg bebost, met name tussen Wolvenberg en Kattenberg. Dit deel kreeg de naam Wallebos. Aan de Kattenberg blijft er tot vandaag een gat van enkele honderden meter tussen Grotenbos en Wallebos. Hierdoor is voor veel planten en dieren de afstand tussen de 2 delen te groot om die te overbruggen. Door een boomplantactie wordt het historische Bos t’Ename na 166 jaar op relatief korte termijn terug een aaneengesloten bos. 

Ter hoogte van Volkegem, een deelgemeente van Oudenaarde, kon Natuurpunt samen met de stad Oudenaarde ongeveer twintig hectare grond aankopen. Rond 2000 startte de aanleg van een nieuw bos, deels via aanplanting en deels via spontane bosontwikkeling. Paarden en runderen zorgen voor een 'vertraging' van de bosvorming om een afwisseling tussen open en gesloten bos te bereiken. Een wandelpad dat start in Volkegem voert je door dit gebied. Het bosbeheer in Bos t'Ename streeft ernaar om het natuurlijke landschap en de biologische verscheidenheid van een niet verstoord bosbiotoop te herstellen. In 2002 werd het Bos t'Ename bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Het was een primeur dat deze prijs naar een landschap ging en niet naar een monument.

Wilde bijenreservaten

In 2022 werd het Vlaams Actieplan voor Wilde Bestuivers gelanceerd. Hierin wordt een reeks acties gebundeld om te trachten de negatieve populatietrends van onze wilde bestuivers om te keren. Het plan voorziet onder andere in de oprichting van 10 wilde bijenreservaten beheerd door Natuurpunt.

Afbeelding

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Bos t' Ename

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Bos t' Ename' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water

Partners