Breeven
Erg uitgestrekt en heel afwisselend landschap
Grote verscheidenheid aan planten
Met een beetje geluk zie of hoor je de zwarte specht en de wielewaal
Wandelen in Breeven
Het Breeven ligt diep in de Antwerpse Kempen, in de vallei van de Kleine Nete. Natte weilanden omringd met dreven en moerassen wisselen af met droge zanderige bossen en heide. Dennenbos gaat over in eikenbos, hier en daar groeien populieren en beuken. Drassige hooilanden zijn afgeboord met sloten en houtkanten. Bosjes heide, brem en gagel verraden dat er ooit een heide was die zich uitstrekte van het centrum van Geel tot de Kleine Nete en Retie.
-
Het Breeven maakt deel uit van het wandelknooppuntennetwerk Kempense Heuvelrug.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
Kaart van het gebied
Download de kaart en de routes
Ontvang de kaart en de route
En krijg meteen toegang tot alle kaarten en routes.
Ga door zonder lidmaatschap
Ben je geen lid van Natuurpunt? Geen probleem, we mailen je een link van de route. Zo heb je die altijd in je mailbox.
3 routes
Breeven - Korte Wandeling
Breeven - Breeven Wandeling
Breeven - Ten Aardroute
Startpunten
Breeven
Kasterlee
België
Breeven
Geel
België
Zien en doen

Wil je dit natuurgebied verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak bij Marc (0475/23 39 34)
Dieren en planten
Het landschap van Breeven is erg uitgestrekt en heel afwisselend. In het westelijk deel van het gebied komen moerassen voor. Soorten die men er vindt zijn cyperzegge, waterzuring, oeverzegge, riet, echte valeriaan, dopheide, gagel, veenpluis en wilgen- en elzenbroekbos. Langsheen de exploitatie-, toegangs- en openbare wegen doorheen de dennenaanplantingen vindt men relicten van heide: pijpenstrootje, brem, struikhei, schapenzuring, reukgras en biggenkruid.
Verder: vochtige graslanden, ruigtes, aanplantingen van Canadapopulieren – waar wielewaal zich nog laat horen - op voormalige graslanden en eikenbossen met een meer natuurlijke samenstelling. Tussen intensieve graslanden vindt men nog vrijstaande houtkanten. Ook aan de randen van de naaldbossen vindt men soms houtkanten van inheemse vegetaties. Hier en daar staan enkele beuken. Hoewel deze soort hier van nature niet te verwachten is, komen er nog oude exemplaren voor die inmiddels deel uitmaken van het bos en waar zwarte specht zijn woning in heeft.
Over dit gebied
Op Geel-Ten Aard, op “de oude Aard” tussen de Kleine Nete en het kanaal Bocholt-Herentals, ligt Breeven en de Kievitheide. Het is een groot bosgebied met landschappelijk waardevolle agrarische gebieden eromheen. Een deel van de percelen die Natuurpunt er bezit zijn in het VEN aangewezen als ‘Grote Eenheid Natuur’. Op ongeveer 1 kilometer ten oosten van het Breeven bevindt zich de ‘Grafkelder Coppens’, waar jaarlijks vleermuizen overwinteren.
De naam Breeven is afkomstig van ‘breed ven’: een brede moerassige waterplas in de heide. In de 14de eeuw werd het ven door het bestuur van het bisdom Kamerijk omgevormd tot viskweekvijver. De waternaam is dan vanaf 1473 overgegaan op de aangrenzende gronden. In 1759 sprak men van de breevenvijver of breevenwouwer in de gemeynheide. Volgens de kaart van de Ferraris (1777) bestond het eigenlijke Breeven uit drie tegen elkaar liggende vennen. De twee ‘kleine’ vennen ten noordoosten en ten zuiden van het grote ven werden in de periode 1777-1850 gedempt of omgezet naar grasland. Het Breeven werd op het einde van de 19de eeuw gedempt en omgezet naar weiland.
In 2022 kocht Natuurpunt maar liefst 143 ha aan in het Breeven. Daarmee verdubbelt de oppervlakte van het natuurgebied tussen de Kleine Nete en het Kanaal Bocholt-Herentals. Nu zijn de Kempense heuvelrug in Kasterlee en het Prinsenpark in Retie verbonden. De komende jaren gaan we in het gebied het water terug laten infiltreren, het water ophouden en in de vallei van de Dalemansloop meer ruimte creëren voor water.
Wat doet Natuurpunt
Met de Natuur.Uitdaging in de lente 2019 startte een nieuw beheerteam met het maken van corridors door de dennenbossen van droge en vochtige heide.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Breeven
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief