Buitengoor - De Maat - Den Diel

Provincie Antwerpen

Wandelen in Buitengoor - De Maat - Den Diel

Buitengoor, De Maat en Den Diel zijn natuurgebieden aan het Zilvermeer in Mol waar je uren kan wandelen. Van droog tot zompig nat, van dopheide tot zandblauwtje, van zuur tot kalkrijk, je vindt er de Antwerpse Kempen in een notendop. Buitengoor is een ronkende naam voor een uniek moeras- en heidegebied met tal van zeldzame planten en dieren. In de Maat vind je een mozaïek van hooilanden, loofbossen, heide, moerassen, vennen en vijvers met rietkragen. De Maat herbergt een recordaantal soorten libellen, waaronder zeldzaamheden als de vroege glazenmaker, de variabele waterjuffer en de beekrombout.

  • Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden.

  • In het moerasgebied zijn laarzen noodzakelijk.

  • Honden zijn niet toegelaten in het Buitengoor, ook niet aan de leiband.

  • Honden zijn wel welkom in het wandelbos achter het Ecocentrum en op bepaalde wandelpaden in De Maat.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn niet toegelaten. Kwetsbaar gebied

Eigenschappen

Zeer groot gebied: > 100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

5 routes

De Maat oranje

wandelpad
8.57km
Gemiddeld 130 minuten wandeltijd

Buitengoor groen

wandelpad
5.08km
Gemiddeld 80 minuten wandeltijd

De Maat blauw

wandelpad
11.20km
Gemiddeld 170 minuten wandeltijd

De Maat geel

wandelpad
8.23km
Gemiddeld 120 minuten wandeltijd

Rond de heide

wandelpad
3.44km
Gemiddeld 50 minuten wandeltijd

Startpunten

Buitengoor - De Maat - Den Diel

Postelsesteenweg 71
Mol
België

Buitengoor - De Maat - Den Diel

Postelsesteenweg 110
Mol
België

Zien en doen

Wil je Buitengoor - De Maat verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Jef
Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71, 2400 Mol (014-81 66 07)

Dieren en planten

In het gebied kom je regelmatig gagel tegen. Zoek niet naar bloemen, want die zijn haast niet zichtbaar bij de bruine struik. Maar wie zijn neus gebruikt, weet het: gagel ruikt fantastisch. Hij lust geen meststoffen of verdraagt verdroging. Daarom is hij in ons zwaar bemeste land een zeldzaamheid geworden.

Buitengoor is de thuisbasis van verschillende orchideeën en Kempense rariteiten zoals het vleesetende blaasjeskruid en de al even vleesbeluste zonnedauw. In het centrale moeras groeien planten met onheilspellende namen zoals beenbreek en wolfsklauw. Boven vennen en heide fladderen prachtige libellen en vlinders. V

eeroosters zorgen er in De Maat voor dat Noorse fjordenpaarden en Schotse hooglandrunderen er vrij kunnen rondlopen. Die soorten, nauw verwant aan het oerpaard en het oerrund, houden de vegetatie in toom.

Over dit gebied

Als buitenbeentje in de Kempen is het Buitengoor al vele decennia omgeven door kanaaltjes die kalkrijk water van de Maas aanbrengen. De mengeling van kalk en ijzer in het grondwater leidt tot bijzondere soorten die natuurliefhebbers kunnen ontdekken. De Maat maakte oorspronkelijk deel uit van de Groote Heide rond Mol-Rauw.

Als je wandelt in Buitengoor - De Maat kom je langs merkwaardige gronden. Net te nat om op te wandelen, net te droog om op te varen: veengebied. Zoek er naar de witte watjes van veenpluis tussen het gras. Wat verder duik je het bos in, waar dennen, berken, eiken, sporken en lijsterbessen wat koelte brengen. Een deel van het wandelpad ligt op de overgang tussen bos, grasland en heide. Daar is het fijn om vlinders te observeren of te wachten op het zomerse, wat knisperende geluid van de leeuwerik. Op de zure gronden bij de vennen groeien vleesetende planten, zoals kleine en ronde zonnedauw en verschillende soorten blaasjeskruid. Die planten zijn zo ingenieus dat ze op voedselarme bodems kunnen leven door insecten te vangen. Een camping en een vakantiepark bieden je de mogelijkheid om te overnachten. Zo hoeft niets je nog tegen te houden om in deze gebieden te komen wandelen.

Wat doet Natuurpunt

Generaties biologen hebben gewerkt aan het herstel van het veengebied van het Buitengoor. Grassen en struiken, opportunisten die het snel dreigen over te nemen van zeldzame kruiden, werden en worden jaarlijks gemaaid. Waar door regen en verruiging jarenlang stikstof en fosfor opstapelden, graven we de toplaag af met schop of machine. Plaggen noemen we dat. Het Buitengoor is zo'n fragiel gebied, dat beheren maatwerk is: plekje plaggen, plaatsje maaien, stukje verbossen en terreintje kappen. Gelukkig hoef je je daar niets van aan te trekken. Het Buitengoor is gewoon een mooi landschap waar het fijn stappen is.

Afdeling

Buitengoor - De Maat - Den Diel wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Buitengoor - De Maat - Den Diel

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Buitengoor - De Maat - Den Diel' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water