Cassenbroek
Wandelen in Cassenbroek
Cassenbroek bestaat uit een oude rivierarm en oude stuifduinen, deels begroeid met heide.
-
Via het Heidepoortje kan je een stukje heide ontdekken.
-
Voor een langere wandeling kan je kiezen voor het Rijmenampad (8 km), dat vertrekt aan de kerk van Rijmenam.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Zien en doen
Wil je Cassenbroek verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Geert (015-51 31 88)
Dieren en planten
De droge stuifduinen waren vroeger begroeid met heide. Momenteel zijn ze voornamelijk beplant met dennen. We vinden in het Cassenbroek ook nog enkele soortenrijke hooilandjes met pinksterbloem, egelboterbloem, bosbies, dotterbloem, echte koekoeksbloem … In de essen- en eikenbossen vinden we fraaie voorjaarsbloeiers zoals bosanemoon en sleutelbloem. Wordt het nog vochtiger, dan komen elzen- en berkenboseen met moerasviooltje en dotterbloem voor. Op de natste delen van het gebied vinden we haast ondoordringbare wilgenbroekbossen, hooilandjes, vijvers, weilanden en een trilveen, een tapijt van dikwijls erg zeldzame planten, dat op water drijft.
Op het trilveen groeien planten als veenmossen, veenpluis, snavelzegge en de zeldzame ronde zonnedauw. Aan de randen van het veenpakket komt een blubberige brij voor. Hier bloeien o.a. wateraardbei, melkeppe en grote egelskop. We vinden er ook nog moerasviooltjes.
De eerste stukken van het trilveen werden in 1991 aangekocht, net op tijd want door verbossing raakte het veen stilaan vastgegroeid. Er stond nog maar 1 plantje zonnedauw. Het bos werd in de loop der jaren teruggedrongen waardoor het trilveen weer echt kon drijven. Nu is het trilveen zo’n 4 ha groot, het echte bewegende trilveen is zo’n 1,5 ha. Dankzij een intensief beheer, staat het er nu terug vol zonnedauw. In 2011 kregen we de kans in het verlengde van het trilveen enkele graslanden aan te kopen. In deze graslanden ontdekten we een grote populatie moerassprinkhaan.
Over dit gebied
Duizenden jaren geleden stroomde hier de Demer. Door de tijd heen werd hier op natuurlijke wijze een Demerarm afgesnoerd. Op de bodem van deze waterplas stapelde zich eeuwenlang een dikke laag dode planten op, die een veenpakket vormde. Op en rond deze verveende Dijlearm ontwikkelden zich uiteenlopende biotopen met tal van planten en dieren.
Wat doet Natuurpunt
Op Cassenbroek beheert en beschermt Natuurpunt de natuur op verschillende manieren. Voor beheerwerken kan Natuurpunt rekenen op de inzet van vele vrijwilligers tijdens de natuurwerkdagen, tijdens de werkdagen van jeugdverenigingen uit Bonheiden. Ook JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) steekt vaak de handen uit de mouwen in onze natuurgebieden. Ook jij kan een handje toesteken.
Vacatures
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Cassenbroek
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Cassenbroek' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief