Daknamse Meersen

Provincie Oost-Vlaanderen

Wandelen in Daknamse Meersen

In de Daknamse Meersen wandel je tussen bloemrijke hooilanden, verspreide bosjes, knotwilgenrijen en talrijke sloten. Je vindt er zeldzame water- en moerasplanten, zoals moeraskruiskruid, waterdrieblad, wateraardbei, groot blaasjeskruid, waterviolier, holpijp en verschillende fonteinkruiden. In een schraal stukje hooiland groeit ook de zeldzame vleeskleurige orchis. Een oude spoorwegbedding is nu een een populair fiets- en wandelpad. Vanop die bedding heb je een goed zicht op de hooilanden, die bruisen van het leven.

  • Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden.
  • De uitgestippelde wandelroute loopt in wijzerszin door het gebied.
  • Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer.
  • Honden welkom, aan de leiband.
  • Het gebied ligt tussen fietsknooppunt 23 en 20 Waasland.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

3 routes

Rolstoelwandeling

wandelpad
4.54km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Rode wandeling

wandelpad
1.13km
Gemiddeld 17 minuten wandeltijd

Groene wandeling

wandelpad
4.02km
Gemiddeld 60 minuten wandeltijd

Zien en doen

Wil je de Daknamse Meersen verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met: Paul (09 348 65 14, 0478-27 93 05) of Filip (09-349 40 99, 0474-89 42 26)

Dieren en planten

In de zuivere sloten voelen groene kikkers, kleine en alpenwatersalamanders, moerassprinkhanen en talrijke libellen zich thuis. Op warme zonnige plekjes kruipen levendbarende hagedissen rond. Het gebied heeft ook een grote populatie slankpootmuggen, die erg zeldzaam zijn in Vlaanderen.

In het afwisselende landschap broeden tal van vogels, zoals de ijsvogel, de blauwborst, de ransuil, de kuifeend, de slobeend, de nachtegaal, de rietgors en sinds 2000 ook de ooievaar. In het najaar vormt het gebied een tijdelijke stopplaats voor heel wat trekvogels op weg naar het zuiden.

Paddenstoelen

In de Daknamse Meersen werden al heel wat paddenstoelen op naam gebracht door de lokale paddenstoelenwerkgroep de Takruitertjes. Het takruitertje is een tenger paddenstoeltje dat je in de herfst overal kan vinden als je goed zoekt op takjes.

In de rietkragen en nattere graslanden is het uitkijken naar kleine paddenstoelen. Opruimers op dood riet en moerasplanten van enkele millimeters zijn er niet zeldzaam: rietfranjekelkje, rietstippelkogeltje, rietwieltje, zeggekorstje, lisdoddefranjehoed...  In de broekbossen zijn symbionten te vinden zoals elzenzompzwammen, elzenmelkzwammen en vaalhoeden.

De reuzenbovist werd er al enkele keren gespot in een weiland. Op de drogere stukken, langs de oude spoorweg, groeien verschillend symbionten bij eiken en berken, waaronder amanieten (vliegenzwam, groene knolamaniet...) en ridderzwammen (narcisamaniet, witte duifridderzwam...). De grootste zwam van het gebied is de reuzenzwam, een algemene parasiet op beuken.

Over dit gebied

Het natuurgebied ligt in de Durmevallei tussen Daknam en Lokeren. Je vindt er vooral vochtige graslanden op een venige bodem, ook wel meersen genoemd. De vele dier- en plantensoorten dankt het gebied aan de natte, venige bodem en het grondwater met lage zuurtegraad, ook wel kwel genoemd, dat aan de oppervlakte komt. Het is een landschap vol afwisseling met rietkragen, bosjes, beken, knotwilgen en struiken. De spoorlijn van Lokeren naar Moerbeke, die in 1876 aangelegd werd, doorkruiste het gebied van noord naar zuid. Op 2 april 1966 spoorde daar de laatste trein. Nu is de oude spoorwegbedding een populair fiets- en wandelpad.

Wat doet Natuurpunt

De regionale natuurvereniging Durme vzw voerde vanaf de jaren 70 van vorige eeuw verschillende succesrijke acties voor het behoud van het natuurgebied. Zo was er in 1970 een verkaveling gepland en werden tussen 1974 en 1978 illegale weekendverblijven gebouwd en visvijvers gegraven. Een deel van die plannen en illegale werken werd tegengehouden of het terrein werd hersteld in zijn oorspronkelijke toestand. In 1990 werd het Daknambroek beschermd als landschap en sinds 1991 bouwt Natuurpunt het natuurgebied verder uit.

Vandaag beheert Natuurpunt ruim 23 hectare van de ongeveer 100 hectare meersen en vagen. Het is de bedoeling de oppervlakte van het natuurgebied uit te breiden via nieuwe terreinaankopen. Graslanden die vroeger sterk bemest en deels opgehoogd zijn geweest, werden afgegraven. De rijke en zeldzame vegetatie werd hersteld door de veen- en kalkmoeraslaag aan te snijden. Hierdoor kwamen de zaden van de oorspronkelijke vegetatie, de zaadbank, bloot te liggen en konden deze opnieuw kiemen.

Daarnaast werden beken opengemaakt en poelen en moeraszones gegraven om waterplantenvegetatie en een nieuwe kans te geven. Voor het behoud en de uitbreiding van planten- en diersoorten is de aanwezigheid van zuiver water in de meersen van het grootste belang. Natuurpunt heeft hierover afspraken gemaakt met het polderbestuur Sinaai-Daknam zodat het waterpeil in de grachten op een hoogte blijft die zowel voor de natuur als de landbouw aanvaardbaar is.

Het dagelijkse beheer bestaat hoofdzakelijk uit extensieve begrazing met runderen en paarden of het maaien van graslanden, zonder deze te bemesten. Hiervoor werkt Natuurpunt nauw samen met lokale landbouwers. Landschapselementen zoals wilgenrijen worden regelmatig geknot. Zo ontstaat er extra variatie aan biotopen en krijgen meer planten en dieren kansen in de Daknamse Meersen.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Daknamse Meersen

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Daknamse Meersen' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water

Partners