De Knoppel

Provincie Limburg

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

1 routes

Rode wandeling

wandelpad
6.37km
Gemiddeld 100 minuten wandeltijd

Zien en doen

Wil je de Knoppel verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Frank Ruyseveldt, 011-48 14 77, of Charlie Claesen, 011-70 73 27 of charlie.claesen@skynet.be.

Over dit gebied

 

Toegankelijkheid

Het natuurgebied is het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Honden welkom, aan de leiband. Loslopende honden zijn absoluut verboden, omdat zij door hun speurzin en jachtinstinct veel leven verstoren. De paden liggen op de wandeling meestal droog. De wandeling kan gemakkelijk met kinderwagens. Blijf op de aangeduide paden. Respecteer de natuur en ook de stilte. Geleide bezoeken kunnen aangevraagd worden.

Het Regionaal Landschap Haspengouw tekende hier 4 landschapswandelingen uit. De rode wandeling bezoekt het natuurgebied De Knoppel en is 7 km lang (kleine 2 u wandelen). Vertrek aan de taverne “Martenshof” en volg de rode route die Mettekoven met Veulen verbindt en terug.

Vertrek aan Taverne Martenshof. Volg de steenweg St.- Truiden – Luik en sla in Engelmanshoven aan de verkeerslichten af naar Gelmen. De weg is goed aangeduid en leid je via Groot-Gelmen naar Mettekoven.

 Top

Beschrijving van het natuurgebied

De Knoppel is eigendom van de provincie en het wordt beheerd door Natuurpunt, in samenwerking met plaatselijke landbouwers en jagers. Door de ruilverkaveling van Mettekoven werden stukken grond verzameld tot een groot lappendeken van weilanden, boomgaarden en bermen.

De ruilverkaveling zorgde ervoor dat in De Knoppel een van de grootste hoogstamboomgaarden van de streek werd geplant. Wandelaars kunnen hier vrij lopen en genieten van de bloesems en het onbespoten fruit. Met de aanleg van de boomgaard wordt een gedeelte van de hoogstamboomgaardengordel rond de Haspengouwse dorpjes hersteld.

 Top

Afbeelding
Das

Dieren en planten

Bomenrijen en hagen geven beschutting aan dassen. Zo kunnen ze zich 's nachts gemakkelijk verplaatsen naar de boomgaarden, waar ze hun maaltijd van afgevallen fruit, kleine insecten en wormen vinden. De directe nabijheid van een paar andere natuurgebieden zorgt ervoor dat vele soorten zoogdieren, vogels en insecten hier kunnen overleven.

 Top

Natuurbeheer

Sinds 2005 wordt het gebied beheerd door Natuurpunt die via de plaatselijke afdeling samenwerkt met plaatselijke landbouwers en jagers. Verschillende elementen werden hier aangebracht om de das aan te trekken en hem zijn verloren thuis terug te geven. Lijnelementen geven deze schuwe dieren de beschutting om zich ´s nachts gemakkelijk te verplaatsen naar de boomgaarden waar ze hun maaltijd van afgevallen fruit, kleine insecten en wormen vinden.

 Top

Verder wandelen

Greenspots zijn eersteklas natuurwandelingen waar je kan wandelen zonder de natuur te verstoren. Daarvoor zijn de wandelgebieden voorzien van allerlei constructies zoals knuppelpaden. De Knoppel maakt deel uit van greenspot Mettekoven. Volgende gebieden behoren ook tot een Greenspot:

Vallei van de Herk (Rullingen)

Hoogstamgordel Grootloon (Grootloon)

Munsterbos

Wijngaardbos (Vrijhern)

Zammelen

Alle greenspots zijn gebundeld in een verzamelbox (15 euro).

 Top

Afdeling

De Knoppel wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor De Knoppel

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'De Knoppel' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water