De Lommelse Heidegebieden
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
Kaart van het gebied
7 routes
Erfgoedwandeling
Oranje wandeling
Oranje Wandeling
Rode Wandeling
rolstoelpad - groen
Groene Wandeling
Rode wandeling
Startpunten
Lommelse Heidegebieden
Lommel
België
Zien en doen
Wil je de Lommelse Heidegebiedenverkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Jan Leroy GSM: 0474 73 59 11, e-mail:[email protected]
Over dit gebied
- Toegankelijkheid
- Beschrijving van het gebied
- Dieren en planten
- Natuurbeheer
- Verder wandelen in de buurt
Toegankelijkheid
Dit gebied is hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Stevige wandelschoenen zijn aanbevolen. Honden welkom, aan de leiband.
In de Heuvelse Heide zijn er drie wandelingen uitgestippeld door een gevarieerd landschap van bossen en heide.
Beschrijving van het natuurgebied
De verschillende dier- en plantensoorten bieden je uren wandelplezier en laten je proeven van een oude cultuur. De Bleekerheide en Riebos liggen in het noorden, grenzend aan Nederland. De Heuvelse Heide ligt ten oosten en de Kattenbosserheide ten zuiden van Lommel.
Het Riebos is een stukje heide, opgesloten tussen landbouwgebied en grenzend enkel in het oosten aan een bos van grove den. In het noorden vormt het de grens met Nederland. Het gebied is klein, maar heel waardevol. Er is door de Vlaamse Landmaatschappij vlakbij een weidegebied van 7 hectare aangekocht, waar hopelijk weidevogels tot broeden zullen komen.
De Bleekerheide is een prachtig stukje struikheide! Het grenst in het oosten aan enkele huizen en in het zuiden aan een smal stukje bos met grove den, dat tegen het Maas-Schelde kanaal aansluit. In het noorden ligt er een bos van grove den en in het noordwesten een stuk landbouwgebied.
De Heuvelse Heide ligt vlakbij de gehuchten Heuvel en Kolonie. In het noorden en het oosten grenst de heide aan een grove dennenbos, in het zuiden aan een smalle strook grove den die aansluit bij het Maas-Schelde kanaal. De westelijke grens is de Grote Fossé; de spijssloot die voor het bevloeingswater van de vloeiweiden zorgt. Deze heide is niet groot en ze bestaat enkel uit struikheide, toch is het een prachtig stukje natuur!
De Kattenbosserheide is helemaal omgeven door grove den. In het noorden is er een smalle strook grove den, die aansluit aan het woongebied van het gehucht Kattenbos. In het zuiden bereik je zo het woongebied Gelderhorsten.
Afbeelding
Dieren en planten
Er zijn nog oude turfputten aanwezig en sommige stroken zijn bezet met gagel. Het is een nat gebied met struik- en dopheide. Zonnedauw, wolfsklauw en klokjesgentianen zijn hier typisch. Tijdens een winterwandeling in de Blekerheide ben je hier nooit alleen: de klapekster zal je beloeren, zittend op de top van een vliegden, tot je de heide verlaat. Op de Heuvelse heide kan je de jeneverbes terugvinden, een struik of boom die hier vroeger in de Kempen veel voorkwam en die o.a. gebruikt werd om het aroma van sterke drank te verbeteren.
Natuurbeheer
Natuurpunt doet er alles aan om met een aangepast beheer de heide in stand te houden. Vroeger werd de heide gemeenschappelijk gebruikt om de koeien en schapen te laten grazen. De bodem werd geplagd om als strooisel te gebruiken in de potstallen. Wanneer het kunstmest uitgevonden werd, heeft men de meeste heidegebieden ontgonnen als landbouwgebied of er werden grove dennen geplant. Via het toepassen van oude technieken als plaggen en begrazen, tracht Natuurpunt de heide te herstellen.
Verder wandelen
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor De Lommelse Heidegebieden
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'De Lommelse Heidegebieden' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief