De Lommelse Heidegebieden

Provincie Limburg

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

6 routes

rolstoelpad - groen

wandelpad
2.17km
Gemiddeld 33 minuten wandeltijd

Groene Wandeling

wandelpad
3.39km
Gemiddeld 50 minuten wandeltijd

Rode wandeling

wandelpad
7.31km
Gemiddeld 110 minuten wandeltijd

Oranje Wandeling

wandelpad
7.25km
Gemiddeld 110 minuten wandeltijd

Rode Wandeling

wandelpad
9.27km
Gemiddeld 140 minuten wandeltijd

Oranje wandeling

wandelpad
3.86km
Gemiddeld 60 minuten wandeltijd

Startpunten

Lommelse Heidegebieden


Lommel
België

Zien en doen

Wil je de Lommelse Heidegebiedenverkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Jan Leroy GSM: 0474 73 59 11, e-mail:jan.leroy@skynet.be

Over dit gebied

 

Toegankelijkheid

Dit gebied is hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Stevige wandelschoenen zijn aanbevolen. Honden welkom, aan de leiband.

 

In de Heuvelse Heide zijn er drie wandelingen uitgestippeld door een gevarieerd landschap van bossen en heide. 

 Top

Beschrijving van het natuurgebied

De verschillende dier- en plantensoorten bieden je uren wandelplezier en laten je proeven van een oude cultuur. De Bleekerheide en Riebos liggen in het noorden, grenzend aan Nederland. De Heuvelse Heide ligt ten oosten en de Kattenbosserheide ten zuiden van Lommel.

Het Riebos is een stukje heide, opgesloten tussen landbouwgebied en grenzend enkel in het oosten aan een bos van grove den. In het noorden vormt het de grens met Nederland. Het gebied is klein, maar heel waardevol. Er is door de Vlaamse Landmaatschappij vlakbij een weidegebied van 7 hectare aangekocht, waar hopelijk weidevogels tot broeden zullen komen.

De Bleekerheide is een prachtig stukje struikheide! Het grenst in het oosten aan enkele huizen en in het zuiden aan een smal stukje bos met grove den, dat tegen het Maas-Schelde kanaal aansluit. In het noorden ligt er een bos van grove den en in het noordwesten een stuk landbouwgebied.

De Heuvelse Heide ligt vlakbij de gehuchten Heuvel en Kolonie. In het noorden en het oosten grenst de heide aan een grove dennenbos, in het zuiden aan een  smalle strook grove den die aansluit bij het Maas-Schelde kanaal. De westelijke  grens is de Grote Fossé; de spijssloot die voor het bevloeingswater van de vloeiweiden zorgt. Deze heide is niet groot en ze bestaat enkel uit struikheide, toch is het een prachtig stukje natuur!

De Kattenbosserheide is helemaal omgeven door grove den. In het noorden is er een smalle strook grove den, die aansluit aan het woongebied van het gehucht Kattenbos. In het zuiden bereik je zo het woongebied Gelderhorsten.

 Top

Afbeelding
Zonnedauw

Dieren en planten

Er zijn nog oude turfputten aanwezig en sommige stroken zijn bezet met gagel. Het is een nat gebied met struik- en dopheide. Zonnedauw, wolfsklauw en klokjesgentianen zijn hier typisch. Tijdens een winterwandeling in de Blekerheide ben je hier nooit alleen: de klapekster zal je beloeren, zittend op de top van een vliegden, tot je de heide verlaat. Op de Heuvelse heide kan je de jeneverbes terugvinden, een struik of boom die hier vroeger in de Kempen veel voorkwam en die o.a. gebruikt werd om het aroma van sterke drank te verbeteren.

 Top

Natuurbeheer

Natuurpunt doet er alles aan om met een aangepast beheer de heide in stand te houden. Vroeger werd de heide gemeenschappelijk gebruikt om de koeien en schapen te laten grazen. De bodem werd geplagd om als strooisel te gebruiken in de potstallen. Wanneer het kunstmest uitgevonden werd, heeft men de meeste heidegebieden ontgonnen als landbouwgebied of er werden grove dennen geplant. Via het toepassen van oude technieken als plaggen en begrazen, tracht Natuurpunt de heide te herstellen.

 Top

Verder wandelen

De Vloeiweiden

Buitengoor-De Maat

Hageven

 Top

Afdeling

De Lommelse Heidegebieden wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor De Lommelse Heidegebieden

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'De Lommelse Heidegebieden' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water