De Vorte Bossen
De Vorte Bossen liggen in het noorden van de West-Vlaamse gemeente Wingene, tussen de parochies Kruiskerke en Doomkerke (Ruiselede).
Tot eind vorige eeuw waren De Vorte Bossen een grote onbekende. Het bos was immers strikt privaat domein maar van op de Bruwaanstraat die het bos doormidden snijdt, kon men al een glimp opvangen van de natuurpracht.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat natuurkenners reeds in de jaren 1970 wezen op de uitzonderlijke waarde van dit kleine boscomplex. En terecht, op weinig plaatsen in Vlaanderen, is op zo’n kleine oppervlakte een zo grote verscheidenheid van bostypes en vegetaties aanwezig: van beekbegeleidende bossen met tapijten van voorjaarbloeiers tot de droge zandige koppen met eiken, berken en dennen. Het is er allemaal te vinden.
Wandelen in De Vorte Bossen
In Wingene (Ruiselede) kan je wandelen in en rond de Vorte Bossen. Daar vind je op de drogere zandgronden naaldbossen, maar ook eiken- en berkenbossen. Langs de paden groeien typische planten van de heide. Struikhei vormt er in augustus paarse vlekjes, met daartussen de kleine gele bloempjes van tormentil. Geniet er van de prachtige bloemen en de vele diersoorten. Een zicht op de bospercelen met voorjaarsbloeiers krijg je vanaf de plaats waar de Wantebeek de Bruwaanstraat dwarst.
-
De Vorte Bossen zijn het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden.
-
De paden zijn niet toegankelijk voor fietsers, ruiters en gemotoriseerd verkeer.
-
Stevig schoeisel is aangewezen. Honden welkom, aan de leiband.
-
Er zijn uitgestippelde wandelroutes in het gebied. Wil je meer wandelen? Dan kan je gebruik maken van het wandelnetwerk Bulskampveld.
-
Het deel van de Vorte Bossen ten zuiden van de Bruwaanstraat is rustgebied en enkel toegankelijk tijdens geleide wandelingen.
De wandelroutes brengen je meestal over onverharde wegen. Hou er rekening mee dat een deel van het traject door een stukje bos en weiland met grazers loopt, dat je binnengaat via klaphekjes. Bordjes met rode kubus of geel bolletje bewegwijzeren het Bruwaanpad (4,5 km) en Gallataspad (3,8 km). Beide wandelroutes kunnen met mekaar worden verbonden (8 km).
Voor meer informatie, zie ook de gebiedsfolder Vorte Bossen en omgeving.
Toegankelijkheid
-
Leuk voor kinderen
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
-
snuitpad
Kaart van het gebied
Download de kaart en de routes
Ontvang de kaart en de route
En krijg meteen toegang tot alle kaarten en routes.
Ga door zonder lidmaatschap
Ben je geen lid van Natuurpunt? Geen probleem, we mailen je een link van de route. Zo heb je die altijd in je mailbox.
3 routes
Bruwaanpad (Rood)
Expeditie Bulskampveld (Groen)
Gallataspad (Geel)
Startpunten
Onthaalparking Landschapspark Bulskamveld (Gele wandelroute)
Ruiselede
België
Lokaal onthaalpunt (Rode wandelroute)
Ruiselede
België
Zien en doen
Expeditie Bulskampveld
In het aangrenzende gemeentedomein Parochieveldbos kan je ook de speciale route Expeditie Bulskampveld Kruiskerke volgen, een avontuurlijke ontdekkingstocht voor kinderen bewegwijzerd met bordjes met een groene stier. Een kaart en meer info kan je vinden via deze link. Het startpunt is hetzelfde als dit van het Bruwaanpad.


Wil je de Vorte Bossen verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Frank (051-40 41 26) of Kris (09-245 61 72).
Dieren en planten
De Vorte Bossen zijn een natuurpareltje, en dit omwille van verschillende redenen. Eerst en vooral door de zeer grote variatie aan bostypes die voorkomen. Langs de Wante- en de Pachtebeek vinden we zeer natte, plaatselijk overstroombare gronden. De bodem bestaat uit zeer voedselrijke klei. Hout dat op de bodem valt rot snel weg; vandaar de naam ‘Vorte’ Bossen. Het beekbegeleidend bos dat hier groeit is zeer gevarieerd en bestaat uit Populier, Es, Zomereik, Zwarte els en Olm. Een zeer bijzondere soort die hier gevonden wordt is de Steeliep (Ulmus laevis) die in Vlaanderen slechts op een paar plaatsen voorkomt. In het voorjaar is dit beekdalbos een lust voor het oog: dan vormen er zich dichte tapijten van voorjaarsbloemen: Bosanemoon, Speenkruid, Slanke sleutelbloem, Kleine maagdenpalm en heel plaatselijk ook Eénbes. In de grachtjes vinden we Gele lis, Dotterbloem en Watertorkruid.
Buiten de valleien bestaat de bodem uit droge, voedselarme zandgronden. Hier wanen we ons in de Kempen: de bossen bestaan er vooral uit naaldbomen (Grove den en Lork), waar echter langzaam maar zeker meer en meer bomen van het natuurlijke bos inkomen: Berk, Zomereik, Lijsterbes,… In de kruidlaag domineren hier vooral ondoordringbare bramen en Adelaarsvaren. Plaatselijk komen heischrale dreven en kleine heideterreintjes voor met vooral Struikheide, Tormentil, Pilzegge en Pijpenstro.
Een rijk en gevarieerd bos heeft logischerwijze ook een rijke fauna. Qua broedvogels vallen soorten op als Buizerd, Zwarte en Middelste bonte specht, Boomklever en Sperwer. Verder broeden in het bos ook Bosuil, Kleine bonte specht, Kuifmees en talloze andere kleine zangvogeltjes. De Vos maakt ieder jaar zijn burcht in De Vorte Bossen en ook Ree, Steenmarter en Wezel werden er al gezien.
Over dit gebied
Tussen Doomkerke, het gehucht Kruisebergen en Kruiskerke liggen enkele interessante bosgebieden: de Gallatasbossen (privébezit), het natuurgebied Vorte Bossen (eigendom van Natuurpunt), in het noorden de gemeentebossen van Ruiselede (Parochieveldbos) en het domeinbos van de Vlaamse overheid (Bruwaanbos).
We bevinden ons in het noorden van de gemeente Wingene (Ruiselede), op de grens van het historische Bulskampveld. Tot op het einde van de 18de eeuw was de ruimere omgeving een uitgestrekte bomenrijke heide.
Tijdens de eerste helft van de 19de eeuw werden deze zandgronden ontgonnen. Het gebied werd eerst ingedeeld in vierkante blokken en beplant met bomen (vaak grove den). Op de randen werden dreven aangeplant, meestal beuken of zomereiken.
Het is in deze periode dat de huidige parochies Doomkerke en Kruiskerke en het gehucht Kruisebergen ontstaan.
De bos- en natuurgebieden tussen Doomkerke en Kruiskerke zijn een onderdeeltje van het landschapspark Bulskampveld. Dit bosrijke gebied van 90 km² groot strekt zich uit over de gemeenten Aalter, Beernem, Oostkamp, Ruiselede en Wingene. Het aantrekkelijke landschap biedt enorme troeven om te verpozen in de natuur en kennis te maken met het rijke erfgoed.
Wat doet Natuurpunt
Het jaar 1990 was voor het natuurbehoud in de Tieltse regio een bijzonder moment: een eerste stukje Vorte Bossen van amper 4 ha werd aangekocht door Natuurpunt vzw, onder impuls en met financiële steun van o.m. Natuurpunt De Torenvalk vzw.
De zone waarbinnen Natuurpunt aankoopt, loopt van Doomkerke over Kruiskerke tot Axpoele en omvat onder meer het volledige habitatrichtlijngebied langs de Wantebeek. Het is in deze overstroombare vallei dat thans prioritair wordt ingezet op bijkomende grondverwerving. In 2025 bedroeg de totale oppervlakte van het natuurgebied 52 ha.
Een gebied aankopen is één ding, het beheren is een ander paar mouwen: de beheerwerkgroep van Natuurpunt De Torenvalk heeft de taak op zich genomen om het beheer in De Vorte Bossen te organiseren; dit zoals vastgelegd in het goedgekeurd natuurbeheerplan (type 4).
In het natuurgebied wordt (bijna) resoluut gekozen voor natuurontwikkeling in de bossfeer. Zeer lokaal is geopteerd voor kleinschalig heideherstel; dit mede omwille van cultuurhistorische redenen. Op twee kleinere weilandjes en enkele percelen bos gebeurt de nabegrazing met runderen (West-Vlaams Rood). Een groot deel van het bos kent een ‘niets doen’-beheer. Plaatselijk wordt ook gekozen voor middelhoutherstel (5,5 ha). Verspreid in de Wantebeekvallei zijn enkele kleinere bosjes en hooilandjes in beheer.
Zo’n bos deftig beheren is een stevige kluif ! Het brengt heel wat werk met zich: Amerikaanse vogelkers bestrijden, hakhout afzetten en uitslepen, paden maaien, slagbomen plaatsen. enz. Voor die werken kunnen wij, naast de inzet van de terreinploeg van Natuurpunt vzw, ook rekenen op een enthousiaste groep vrijwilligers, die in de winterperiode bijna elke maand een vrije zaterdagvoormiddag opofferen om in weer en wind met takhout te sleuren, …
Vacatures
Natuurpunt De Torenvalk is op zoek naar padden/salamander overzetters
Natuurpunt De Torenvalk is op zoek naar insectenliefhebbers
Natuurpunt De Torenvalk is op zoek naar vrijwilligers om meewerken op de werkdagen in Jobeekbosje
Natuurpunt De Torenvalk is op zoek naar een Sponsorzoeker
Natuurpunt de Torenvalk is op zoek naar een Organisator gezins- en snuitactiviteiten
Natuurpunt De Torenvalk is op zoek naar een strategisch meedenker voor het regionaal beleid
Natuurpunt De Torenvalk is op zoek naar een omgevingsloketchecker
Natuurpunt De Torenvalk is op zoek naar in-de-gaten-houder voor het lokaal beleid
Natuurpunt de Torenvalk is op zoek naar een Infostandhouder
Natuurpunt De Torenvalk is op zoek naar een educatiegids voor scholen
Natuurpunt De Torenvalk is op zoek naar een boekhouder
Natuurpunt De Torenvalk is op zoek naar iemand om adverteerders te vinden
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor De Vorte Bossen
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief