Den Battelaer & GGG Zennegat en Zuur Bemke

Provincie Antwerpen

Wandelen in Den Battelaer & GGG Zennegat en Zuur Bemke

Den Battelaer & GGG Zennegat

Den Battelaer is een oud overstromingsgebied tussen de Zenne en het kanaal Leuven-Dijle en is een thuis voor veel planten en dieren, waaronder de blauwborst, rietzanger, krakeend en moeras-vergeet-me-nietjes. GGG Zennegat is een sigma-overstromingsgebied met getijdenwerking, een echt spektakel. Zeldzame trekvogels kan je hier waarnemen. Op de dijken en wandelpaden kan je speuren naar dieren en planten. Download de fietsfolder

  • Deze gebieden maken deel uit van Natuurpark Rivierenland
  • De korte wandeling door het natuurgebied Den Battelaer is 3.5km. Je kan ook de wandeling tot het Zennegat maken (5,4 km). 

  • GGG Zennegat kan je al wandelend of al fietsend bekijken vanaf de dijken van de Dijle en de Leuvense Vaart.

Zuur Bemke

Dit hooilandje bevat een uitzonderlijke plantenrijkdom. Reeds vroeg in het voorjaar bloeien er honderden dotterbloemen en pinksterbloemen. In mei hangt boven deze hooibeemd de zoete geur van de massaal bloeiende weidebloemen. Het meest opvallend zijn de koekoeksbloemen, vergeet-mij-nietjes, margrieten en de ontelbare boterbloemen.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

3 routes

Rode Wandeling

wandelpad
5.44km
Gemiddeld 80 minuten wandeltijd

Den Battelaer Alternatieve route

wandelpad
3.04km
Gemiddeld 50 minuten wandeltijd

GGG Zennegat Wandeling

wandelpad
3.20km
Gemiddeld 50 minuten wandeltijd

Startpunten

Den Battelaer

Gentsesteenweg 177
Mechelen
België

Parking

Zennegatvaart
Mechelen
België

Zien en doen

Wil je Den Battelaer of 't Zuur Bemke verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied, Ann, 015-43 61 09 of 015-20 44 76

Dieren en planten

Als je goed oplet, hoor of zie je misschien wel een blauwborst, een klein vogeltje met een opvallende blauwe borst. In de winter kan je van op de dijken tientallen eenden zien, zoals tafeleenden, kuifeenden, bergeenden, krakeenden, pijlstaarten en slobeenden. Tijdens de voorjaarstrek strijken er tientallen watersnippen en andere, soms zeer zeldzame steltlopers neer. Doortrekkers zijn onder meer kemphanen, tureluren, grutto's, groenpootruiters en witgatjes.
Kleine en grote zilverreiger, lepelaar, purperreiger, bruine kiekendief worden regelmatig gespot. In het broedseizoen trekt de zang van nachtegalen, blauwborsten, rietgorzen, bosrietzangers en kleine karekieten de aandacht. 

Ook qua planten is dit gebied interessant. In de weilanden nemen elk jaar de orchideeën, de echte koekoeksbloem, kattenstaart en het moeras-vergeet-mij-nietje toe. Gewone dotterbloem is in grote aantallen aanwezig op een perceel in Battelaer, vlakbij ingang aan Gentsesteenweg.

Op de natte Zegge-weilanden tref je o.a. de moerassprinkhaan aan.

Over dit gebied

Den Battelaer & GGG Zennegat

In Den Battelaer vind je nog heel wat restanten van het vloeibeemdensysteem van eind 19de eeuw. De historische sluisjes en behouden grachtenstelsel zijn hiervan getuige. De voorbije jaren werden reeds heel wat werken uitgevoerd om dit grachtenstelsel met bijhorende dijken te herstellen. Bedoeling is om op termijn terug te kunnen bevloeien met Zennewater. Het is een gebied bestaande uit natte weilanden, rietlanden en natte bossen. 

GGG Zennegat is een overstromingsgebied met getijdenwerking. Aan deze Oude Dijlearm stroomt twee keer per dag water door grote buizen binnen, waardoor er een slikken en schorrengebied ontstaat. Zo wordt het gebied een paradijs voor water- en moerasvogels.

Den Battelaer en GGG Zennegat is een mooie samenwerking tussen Natuurpunt en de overheid. Het OCMW van Mechelen gaf de percelen in Den Battelaer aan Natuurpunt in beheer. Vlaamse Waterweg gaf de GGG Zennegat aan Natuurpunt in beheer. Samen met andere natuurgebieden realiseren we zo een groene gordel rond Mechelen.

Zuur Bemke

Dit hooilandje bevat een uitzonderlijke plantenrijkdom. Reeds vroeg in het voorjaar bloeien er honderden dotterbloemen en pinksterbloemen. In mei hangt boven deze hooibeemd de zoete geur van de massaal bloeiende weidebloemen. Het meest opvallend zijn de koekoeksbloemen, vergeet-mij-nietjes, margrieten en de ontelbare boterbloemen. In en langs de Robbroekloop vallen de gele lis en de waterviolier op, maar vooral de groene kikkers.

Langs de weg is er een goed overzicht van het gebied en er is ook een smalle strook ingericht als informatief gedeelte.

Wat doet Natuurpunt

Natuurpunt richt het gebied in zodat de natuur verder kan evolueren. Dankzij de diensten van de stad Mechelen komen hier jaarlijks tientallen jongeren meewerken bij het beheer. Ook leden van Natuurpunt komen tijdens de werkdagen een handje toesteken! Vrijwilligers bouwden een bijenhotel langs het wandelpad tussen Zenne en Leuvense vaart. Verder wordt hier regelmatig Grauwe Wilg gesnoeid om meer (dotter)bloemen te verkrijgen. De terreinploeg van Natuurpunt knot de wilgen tijdens de winter en maait de weilanden in juni.

Voor het beheer werken we ook samen met lokale landbouwers. Zo staan er o.a. geiten, schapen, koeien Blonde d'Aquitaine en Black Angus op onze percelen. De dieren verzorgen de begrazing. 

Steun Natuurpunt

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water