Den Dotter

Provincie Oost-Vlaanderen

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

5 routes

Naar de Bronnen van de Steenbeek

wandelpad
4.64km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Radio2 Wandeling

wandelpad
4.63km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Rode wandeling

wandelpad
7.94km
Gemiddeld 120 minuten wandeltijd

Gele wandeling

wandelpad
2.91km
Gemiddeld 40 minuten wandeltijd

Blauwe wandeling

wandelpad
5.58km
Gemiddeld 80 minuten wandeltijd

Startpunten

Den Dotter

Oud Dorp 46
Heldergem
België

Den Dotter

Heldergemstraat 162
Heldergem
België

Den Dotter

Gotegemstraat 17
Haaltert
België

Zien en doen

Wil je Den Dotter verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Natuurpunt Haaltert:

Over dit gebied

Afbeelding
lijn.jpg

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer, zeker op de blauwe en rode wandeling. Enkel de gele wandeling is toegankelijk met kinderwagens. Honden welkom, aan de leiband. Voor de kinderen is er een ijsboerderij.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
Den Dotter

Beschrijving van het natuurgebied

De wandelroute brengt je langs een erg gevarieerd landschap van meersen, bosjes en open kouters, doorsneden met nog twee kleine zijbeekjes, de Vorsinkbeek en de Holbeek. Op de hoger gelegen open kouters heb je telkens weer mooie vergezichten en zie je de vallei van de traag slingerende Molenbeek. 

Binnen het natuurgebied liggen twee geklasseerde watermolens: de Engelsmolen en de Gotegemmolen. Den Dotter ligt tussen twee gehuchten met een Frankische naam: Brantegem en Gotegem. Brantegem verwijst naar de woonst van de familie Branda (branda+inga+hem). Gotegem of Guthinghem is de woonplaats van de familie Guti of Guta. De naam Guthingahem komt al voor in de oorkonde van Sint-Baafs uit het gezegende jaar 966. De Gotegemmolen ligt vlakbij het vertrekpunt van de blauwe wandeling. Bovenop de Gotegemberg staat een gerestaureerde bakoven, de Vlamoven. Hier bakten de bewoners van Gotegem gezamenlijk brood.

 

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
Boomvalk

Dieren en planten

Den Dotter telt maar liefst 320 verschillende plantensoorten. Het natuurgebied ontleent zijn naam aan de alomtegenwoordige dotterbloem. Je ziet die halverwege het voorjaar zowel in weiden als bosjes waar mineraalrijk grondwater aan het oppervlak komt. In het gebied vind je enkele typische bewoners voor de verschillende landschappen. Aan de snelstromende stukken langs de watermolens leeft de grote gele kwikstaart, die er zijn kostje vergaart. In de bossen kan je in de zomer de fraaie wielewaal en boomvalk zien. De knotwilgen langs de akkers huisvesten steenuilen, terwijl op de akkers zelf verschillende akkervogels broeden, zoals kneu en veldleeuwerik.

Achter de Cabaré bevindt zich een eeuwenoud elzenbroekbos met een zeer waardevolle plantenrijkdom. Op die moerassige gronden staan massa's pluimzegge. Hier leeft het amper drie millimeter grote zeggekorfslakje, een Europees beschermde soort. Die minislak is een topsoort voor waardevolle moerassen, die enkel door aangepast natuurbeheer overleven.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Natuurbeheer

Het beheer bestaat uit het rooien van populieren, het maaien van graslanden (dotterbloemen !) en uit niets doen op die plaatsen waar dit nodig blijkt.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Verder wandelen in de buurt

Honegem

Duivenbos

 Top

Afdeling

Den Dotter wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Den Dotter

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Den Dotter' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water