Den Dotter

Provincie Oost-Vlaanderen

Wandelen in Den Dotter

Den Dotter in Haaltert biedt een bonte combinatie natuurlandschappen en is daarom ideaal om te gaan wandelen. Spot hier de dotterbloem, waarnaar het gebied vernoemd is, of een van de vele vogelsoorten. De afwisselende landschappen bieden een ideaal wandeltafereel. De blauwe draad door het gebied is de Molenbeek. Op de lagere delen vind je natte wei- en hooilanden, ruigtes en broekbossen. De hogere en drogere delen bestaan uit open, golvende koutergebieden, die al eeuwenlang bewerkt worden.

  • Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden.
  • Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer, zeker op de blauwe en rode wandeling.
  • Enkel de gele wandeling is toegankelijk met kinderwagens.
  • Honden welkom, aan de leiband.
  • Breng ook een bezoekje aan de ijsboerderij.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

Ontvang de kaart en de route

Ben je nog geen lid van Natuurpunt?

Word lid van Natuurpunt

En geniet van tal van voordelen.

Ga door zonder lidmaatschap

Ben je geen lid van Natuurpunt? Geen probleem, we mailen je een link van de route. Zo heb je die altijd in je mailbox.

5 routes

Radio2-wandeling

wandelpad
4.63km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Rode wandeling

wandelpad
7.94km
Gemiddeld 120 minuten wandeltijd

Gele wandeling

wandelpad
2.91km
Gemiddeld 40 minuten wandeltijd

Blauwe wandeling

wandelpad
5.58km
Gemiddeld 80 minuten wandeltijd

Naar de Bronnen van de Steenbeek

wandelpad
4.64km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Startpunten

Den Dotter

Gotegemstraat 17
Haaltert
België

Den Dotter

Oud Dorp 46
Heldergem
België

Den Dotter

Heldergemstraat 162
Heldergem
België

Zien en doen

Wil je Den Dotter verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met onze vrijwilligers.

Dieren en planten

Den Dotter telt maar liefst 320 verschillende plantensoorten. Het natuurgebied ontleent zijn naam aan de alomtegenwoordige dotterbloem; je ziet die halverwege het voorjaar zowel in weiden als bosjes waar mineraalrijk grondwater aan het oppervlak komt. Je vindt er ook een aantal andere bijzondere planten zoals het pijptorkruid, het spits havikskruid, muizenoortjes of het rivierkruiskruid.

In het gebied vind je enkele typische bewoners voor de verschillende landschappen. Aan de snelstromende stukken langs de watermolens leeft de grote gele kwikstaart en de ijsvogel, die er hun kostje vergaren. In de bossen kan je in de zomer de fraaie wielewaal en boomvalk zien. De knotwilgen langs de akkers huisvesten steenuilen, terwijl op de akkers zelf verschillende akkervogels broeden, zoals kneu en veldleeuwerik. 

Achter de Cabaré bevindt zich een eeuwenoud elzenbroekbos met een zeer waardevolle plantenrijkdom. Op die moerassige gronden staan massa's pluimzegge. Hier leeft het amper drie millimeter grote zeggekorfslakje, een Europees beschermde soort. Die minislak is een topsoort voor waardevolle moerassen, die enkel door aangepast natuurbeheer overleven.

Over dit gebied

De wandelroute brengt je langs een erg gevarieerd landschap van meersen, bosjes en open kouters, doorsneden met nog twee kleine zijbeekjes, de Vorsinkbeek en de Holbeek. Op de hoger gelegen open kouters heb je telkens weer mooie vergezichten en zie je de vallei van de traag slingerende Molenbeek. 

Binnen het natuurgebied liggen twee geklasseerde watermolens: de Engelsmolen en de Gotegemmolen. Den Dotter ligt tussen twee gehuchten met een Frankische naam: Brantegem en Gotegem. Brantegem verwijst naar de woonst van de familie Branda (branda+inga+hem). Gotegem of Guthinghem is de woonplaats van de familie Guti of Guta. De naam Guthingahem komt al voor in de oorkonde van Sint-Baafs uit het gezegende jaar 966. De Gotegemmolen ligt vlakbij het vertrekpunt van de blauwe wandeling. Bovenop de Gotegemberg staat een gerestaureerde bakoven, de Vlamoven. Hier bakten de bewoners van Gotegem gezamenlijk brood.

Wat doet Natuurpunt

Het beheer bestaat uit het opruimen van omgevallen populieren, het herbeplanten van nieuw verworven percelen met streekeigen bomen en struiken, het maaien en het afvoeren van maaisel op de verschillende graslanden (dotterbloemen !)  - de Markiezen, de Ooievaarsweide, de Grote Ezelsweide, de Grote en de Kleine Paardenweide, de 3-eikenweide, den Drieling en de Zwarte Populierenweide - het onderhouden van de poeltjes - Steenpoel, Magnuspoel en de poel op de Ooievaarsweide - en soms bestaat het beheer uit het luilekker nietsdoen en de planten, bomen en struiken hun eigen gangetje laten gaan.

Afdeling

Den Dotter wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water