Den Haert

Provincie Antwerpen

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

2 routes

Heerlepad

wandelpad
9.21km
Gemiddeld 140 minuten wandeltijd

Den Haertpad

wandelpad
4.25km
Gemiddeld 60 minuten wandeltijd

Startpunten

Den Haert

Lichtaartsesteenweg 84
Poederlee
België

Zien en doen

Wil je Den Haert verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Werner Van Hove, 03-309 11 66

Over dit gebied

 

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op wegen en paden. Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden. Honden welkom, aan de leiband. Starten kan vanaf de Lichtaartsesteenweg, Poederlee.

 Top

Beschrijving van het natuurgebied

Dit natuurgebied ligt tussen de 'Aa' (een bijrivier van de Nete), de Slootbeek en de weg Poederlee-Lichtaart. In de Kempen betekent ‘Haert' (of Aert): gemene, onontgonnen gronden, heide en bossen in gemeenschappelijk gebruik voor het hoeden van vee, het steken van turf en het halen van heide als strooisel voor de dieren. Het bos biedt een rust- en leefgebied voor verschillende vogelsoorten. Door de afwisseling van oude en jonge bossen op droge en natte bodem is er een grote verscheidenheid aan plantengroei en paddenstoelen. 

In tegenstelling tot de meeste andere Kempense bossen, die vooral jong naaldhout bevatten, vinden we in Den Haert nog veel oude loofbomen. Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit eikenbossen met een ondergroei van hazelaar. Ook zijn er enkele populierenbestanden en elzenbroekbossen. Houtkanten en bomenrijen omzomen de weiden en akkers die nog door landbouwers gebruikt worden. Je stapt hier langs akkers, weiden en brede houtkanten en eikendreven.

 Top

Hoogtepunten op de wandelroutes

Den Ouden Hofberg' in het westelijke deel is een zogenaamde motte: een kunstmatig aangelegde zandheuvel omringd door een natte of droge gracht. Bovenop de ophoging bouwde men een (meestal houten) verdedigingstoren. Voor middeleeuwse heren was dit een belangrijk machtssymbool.

Om van een echt mottekasteel te kunnen spreken, dient er naast de motteheuvel (opperhof) ook een al dan niet opgehoogd neerhof aanwezig te zijn. Hierop bevond zich dan het bedrijfsgedeelte van het mottekasteel: woningen voor de heer en zijn dienaren, smidse, stal, schuur, voorraadkamers en soms ook een kapel. Ook dit deel was beveiligd door grachten en een palissade. Motte, grachten, palissades en ligging (de moerassige beekvallei van de Aa) zorgden voor een behoorlijke beveiliging. Deze motte is 6,5 m hoog en werd vermoedelijk in de 2de helft van de 12de eeuw door de Heren van Poederlee opgeworpen.

In de 13de eeuw bouwden deze heren enkele honderden meter stroomopwaarts langs de Aa een nieuw houten kasteel wat meteen ook de naam "Ouden" Hofberg verklaart. Deze site werd door de Lilse heemkundige kring onderzocht. De motte zelf werd helaas nog niet door archeologen bestudeerd.

 Top

Dieren en planten

De rivier de Aa biedt een thuis voor waterhoentjes en eenden. Met een beetje geluk kom je oog in oog te staan met de prachtige ijsvogel. Net als de mensen heeft deze vogel immers ontdekt dat de waterkwaliteit van de Aa de laatste jaren sterk vooruit gegaan is, waardoor er weer vis te vinden is.

De motte en omgeving is nu begroeid met eiken. Adelaarsvaren groeit hier massaal. In de oude bossen treffen we lelietje-van-dalen (meiklokje), dalkruid, salomonszegel en speenkruid aan. Muskuskruid, een onopvallend maar bijzonder plantje, groeit veelvuldig langs het Hulzenpaadje. Dit plantje is een eenzaat in de plantenwereld want het heeft geen familieleden. Het bloemhoofdje is kubusvormig. Als de bladeren aan de bomen komen, sterven de bovengrondse delen van dit plantje af.

 Top

Verder wandelen

Wil je nog verder wandelen, dan serveert het wandelnetwerk Kempense Beemden van de provincie Antwerpen 325 kilometer wandelplezier. De wandelkaart kan je verkrijgen bij toeristische diensten aan 8 euro. Volgende natuurgebieden liggen binnen hetzelfde wandelknooppuntennetwerk:

Heiberg-Snepkensvijver

Lovenhoek

Volgende natuurgebieden liggen binnen het aangrenzende wandelknooppuntennetwerk Kempense Netevallei met 340 km wandelplezier:

Kleine Netevallei

Grote Netevallei

 Top

Afdeling

Den Haert wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Den Haert

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Den Haert' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water

Partners