Den Rooy - Smisselbergen

Provincie Antwerpen

Jonge gezinnen leven zich uit op het kortebeentjespad

Alle seizoenen gevarieerd wandelplezier

Uniek hoogveentje, heide en bossen

Wandelen in Den Rooy - Smisselbergen

Natuurpunt Markvallei beheert ongeveer 80 ha hectare bos, grasland en heide op wandelafstand van het dorpscentrum van de gemeente Meerle (Hoogstraten). Den Rooy en Smisselbergen bieden belangrijke kansen voor de natuur in de Noorderkempen. De wandeling is gevarieerd en voor de kleine Snuiters is er de kortebeentjeswandeling.

  • Het gebied is vrij toegankelijk op de uitgestippelde wandeling tussen zonsopgang en zonsondergang.
  • Honden enkel toegelaten aan de leiband.

Toegankelijkheid

  • Leuk voor kinderen

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha
  • wandelpad
  • snuitpad

Kaart van het gebied

4 routes

Verbindingsweg

wandelpad
0.70km
Gemiddeld 11 minuten wandeltijd

Kortebeentjespad

snuitpad
1.29km
Gemiddeld 19 minuten wandeltijd

Lange wandeling

wandelpad
3.31km
Gemiddeld 50 minuten wandeltijd

Korte wandeling

wandelpad
3.43km
Gemiddeld 50 minuten wandeltijd

Startpunten

Den Rooy

Ulicotenseweg 56
Meerle
België

Bereikbaarheid

Vanuit Meerle-centrum rijd je in de richting Baarle-Hertog. Aan de rechterkant van de weg bevindt zich een parking. Je komt best met de fiets of met de wagen. Kom je met de bus, dan wandel je een kilometer van de bushalte (Meerle Kerk) tot de startplaats.

Zien en doen

Natuurpunt kocht op het einde van 2014 42 hectare bos op wandelafstand van het dorpscentrum van de gemeente Meerle (Hoogstraten). Met historische overblijfselen van hoogveen, bossen en een populatie van het bont dikkopje (een sterk bedreigde heivlinder) biedt Den Rooy belangrijke kansen voor de natuur in de Noorderkempen. In een tweede fase kon Natuurpunt het natuurgebied uitbreiden met 35 ha aangrenzend bos in het gebied Smisselbergen.

Leuk voor kinderen

De wetenschap zegt het al lang: kinderen worden vrolijker, actiever, zijn beter geconcentreerd als ze regelmatig buiten in de wilde natuur ravotten. Daarom hebben de vrijwilligers van Natuurpunt Markvallei het “Kortebeentjespad” gecreëerd: Het is een wandelroute van 1,5 km lang die kinderen (0 - 12 j) uitdaagt om op avontuur te gaan in het bos. De (groot)ouders worden verleid om samen met hen even terug kind te kunnen zijn. Wandelen over kronkelende paadjes en bruggetjes, voelen aan het mos, klimmen tussen omgevallen bomen, kriebeldiertjes ontdekken, springen over sloten, hutten bouwen en nog zoveel meer....

De natuurgidsen van Natuurpunt Markvallei leiden groepen, families, bedrijven ... graag rond in het natuurgebied. Reserveer ruim op voorhand via Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske, (03 383 02 08)

Dieren en planten

Het gebied is nog vrij intact. Je vindt er dalkruid en salomonszegel, oude bosplanten als zwarte bes en dotterbloem, gagel, veenpluis en dophei. Daarnaast zijn er grote bosmierkoepels aanwezig, trommelt de zwarte specht op de bomen en fladdert het sterk bedreigd bont dikkopje hier nog rond.

In de zomermaanden vliegen aan de Heerleseloop weide- en bosbeekjuffers. Vooral de mannetjes van die libellensoorten vallen sterk op door hun blauw blinkend lichaam met blauwe vleugels. Op de heide broeden enkele koppeltjes nachtzwaluwen, mede daardoor wordt tijdens het broedseizoen een omtrekkende beweging gemaakt. 

De levendbarende hagedis voelt zich hier thuis evenals de, in de strooisellaag levende, hazelworm. De, sterk op een slang lijkende, pootloze hagedis kan tot wel 45 cm lang worden. Misschien werd hij wel eens aanzien als een reuzenpier en is daar de legende van de Mjeelse Pier op gebaseerd? Vroeger was de grond in Meerle onvruchtbaar. Toen een boer een pier vond op zijn veld was men zo verheugd (pieren leven in vette grond) dat men besloot de pier in Meerle te houden. De dorpssmid maakte een stevige ketting en hiermee werd de pier vastgemaakt aan de kerk, maar toch verdween hij telkens weer in de grond. De inwoners van Meerle worden “Mjeelse Pieren” genoemd. 

In het natte bos ten noorden van de Heerlese Loop, een elzenbroekbos, groeien verschillende karakteristieke planten (waterviolier) en bijzondere paddenstoelen. In de wintermaanden, van januari tot april, pronkt de rode kelkzwam op dode takken van de zwarte els. Vaak heel mooi contrasterend op donkergroen bemoste takken of met vers gevallen sneeuw. Niet te missen!

Over dit gebied

Tot de helft van de 19e eeuw was zowat heel Meerle -en wijde omgeving- ruw onontgonnen heidegebied dat grotendeels in handen was van de Hertog van Salm Salm. Door schulden en een erfkwestie moest hij een groot deel van zijn gronden verkopen. De families Voortman en Jacquemyns, industriëlen uit het Gentse, kochten toen in een klap 2000 hectare braakliggende heidegronden. De ‘woeste’ gronden moesten renderen en werden omgezet in bossen, akkers en weilanden. Het huidige natuurgebied Den Rooy, en het later aangekochte Smisselbergen, maakten deel uit van deze eigendommen en waren generaties lang verboden gebied.

Het 42 hectare grote bosgebied vormt een belangrijke verbindingszone tussen een aantal grotere natuurgebieden in Nederland en België. Later werd het natuurgebied uitgebreid met 35 ha in Smisselbergen, die naadloos aansluiten op Den Rooy.

De natuurgebieden Den Rooy en Smisselbergen worden doorsneden door de Heerlese Loop en omvatten vooral oude bossen, heide, prachtige graslandjes langs de Heerlese Loop en een belangrijk hoogveenrelict. De Heerlese Loop snijdt het gebied doormidden.

Wat doet Natuurpunt

Er is veel werk om de bijzondere natuurwaarden in het gebied veilig te stellen voor de toekomst. We vormen het bos om tot een gemengd bos met loof- en naaldbomen. Dat vergt tijd. Exoten werden verwijderd en we voerden dunningen uit om meer licht toe te laten.

We herstelden het hoogveentje en de er omheen liggende naaldbomen ruimden plaats voor droge en vochtige heide.

Langs de beek zorgt het (zeis)beheer voor het herstel van de beemdjes.

Afbeelding
boomplantactie in Den Rooy

Meehelpen?

Het beheerteam van Natuurpunt Markvallei komt regelmatig bijeen om de uit te voeren beheersmaatregelen te bespreken. Het team wordt daarin professioneel ondersteund door planner Frederik Naedts. De grote werkzaamheden worden uitbesteed of toevertrouwd aan de ploegen van Natuurpunt Beheer. 

Het grootste deel van het beheer is vooral in handen van een enthousiaste groep jong-gepensioneerden die elke maandagvoormiddag de handen uit de mouwen steken in de verschillende natuurgebieden van de afdeling. 

Iedereen werkt op zijn tempo en er wordt veel gelachen. Maar "de maandagploeg" verzet ook bergen werk.

Heb je zin om mee te komen doen? Neem contact op met Carlo van Boxel.

Afbeelding
maandagploeg aan het werk in het hoogveengebied

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Den Rooy - Smisselbergen

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Den Rooy - Smisselbergen' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water