Diepenbeekse Demervallei (Dauteweyers-Dorpsbemden)
Wandelen in Diepenbeekse Demervallei (Dauteweyers-Dorpsbemden)
In de beekvallei in Diepenbeek ligt nog schitterende natuur. Dankzij Natuurpunt en de gemeente Diepenbeek kan je er genieten van de rust en bloemenpracht. Water speelt een belangrijke rol in het gebied. Het zuivere water van de Dauteweyers vormt het ideale decor voor een van de zeldzaamste amfibieën in ons land: de boomkikker.
- Het gebied is het hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden.
- Honden aan de leiband zijn toegelaten, maar hou voldoende afstand van de runderen.
- Laarzen of stevige wandelschoenen aanbevolen. Bij regenperiodes kan het gebied overstromen en enkel met laarzen toegankelijk zijn.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
-
snuitpad
-
snuitrolstoelpad
Kaart van het gebied
5 routes
Dorpsbemdenwandeling
Boomkikkersafari
12500 stappen
De Visserij
Dauteweyers
Startpunten
Startount Diepenbeek
Diepenbeek
België
Startpunt de Visserij
Diepenbeek
België
Startpunt Dauteweyers & 12500 stappen
Diepenbeek
België
Zien en doen
Leuk voor kinderen
Bij de start van de wandelingen richtte de afdeling in samenwerking met IKEA een speelbos in. Kinderen kunnen zich daar uitleven in een trollencirkel, een doolhof, een poel, een boomstronkparcours en een klimkruin.
Wil je Dauteweyers-Pomperik-Dorpsbemden verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Johan (0495 79 63 83)
Dieren en planten
In Diepenbeek overstroomt de Demer regelmatig, waardoor ze een belangrijke invloed heeft op het gebied de Dorpsbemden. Tijdens die overstromingen zet de rivier de meegevoerde leem en kalkdeeltjes uit het brongebied af. Die deeltjes verrijken de bodem. Onder andere daardoor bloeit hier een buitengewone verscheidenheid aan planten.
Eén ervan, de grote ratelaar, siert vanaf juni de graslanden met zijn gele bloemen. De grote ratelaar groeit in zonnige graslanden, bermen en vochtige slootkanten, op plekken waar geen bemesting is. Zijn naam dankt hij aan het geluid dat de rijpe zaden maken als de wind erdoor ruist. De plant zuigt het sap uit graswortels waardoor het gras minder snel groeit. Daarom zien landbouwers hem niet graag in hun weiden. Voor de natuur is dit wel interessant: zo krijgen andere plantensoorten de kans om te kiemen tussen het gras. Natuurpunt maait deze hooilanden pas nadat de grote ratelaar zaden vormde.
In de graslanden groeien ook andere zeldzame of interessante plantensoorten zoals hondsviooltje, kleine schorseneer, en knolsteenbreek. Deze flora zorgt voor een bonte bloemenpracht, ideaal voor een hele lijst dagvlinders. Ook werd er de zeldzame moerassprinkhaan gevonden, een soort van vochtige ruigten.
De kleine, felgroene boomkikker is een van de meest bedreigde amfibieën van Vlaanderen. De wijfjes leggen hun eieren in ondiepe zonbeschenen poelen met veel waterplanten. Op zonnige dagen in de zomer zonnen boomkikkers in braamstruiken. Overwinteren doen ze in de nabijgelegen broekbossen. Hun krek-krek-krek-achtige roep kan je ’s avonds van wel een kilometer ver horen. Ze vangen muggen, spinnen, vliegen en andere insecten met hun uitklapbare tong. Wist je dat het droogvallen van een poel goed is voor amfibieën? Zo blijven ze visvrij. Vissen eten de eitjes en larven van kikkers en salamanders.
De ijsvogel, een kleine, felblauwe en oranje vogel zal je sneller horen dan zien. Hij leeft in de buurt van helder water waar hij vanaf overhangende takken vis vangt. De ijsvogel broedt in holen aan de oever van de beek of de vijver. Met een beetje geluk vang je toch een glimp op als hij net boven het wateroppervlak wegscheert.
Over dit gebied
De Dauteweyers, een erg waterrijk gebied, vormt samen met de Pomperik-Dorpsbemden een belangrijk leefgebied voor dieren en planten. De sierlijke vijvers langs de Dautebeek zijn het visitekaartje van de Dauteweyers. De vijvers zijn vorige eeuw ontstaan door de ontginning van ijzererts. Verder tref je hier hooilanden, elzenbroekbosjes, een verlande vijver, een knotelzenhaag en watergebonden planten en dieren aan.
De Pomperik-Dorpsbemden ligt in de vlakte van de Demer. Dat gebied strekt zich uit rond de visvijver 'Pomperik'. Doordat het gebied een gevarieerde bodemstructuur heeft en het regelmatig overstroomde, konden er veel verschillende plantensoorten groeien. Het is vooral die plantengroei die het gebied zo bijzonder maakt. Zo vind je er een van de best bewaarde blauwgraslanden in Vlaanderen, maar ook glanshaverhooilanden en dotterbloemgraslanden.
Wat doet Natuurpunt
In de Dauteweyers helpen grazers bij het beheer van april tot november en in de Dorpsbemden voornamelijk in het najaar. Voor amfibieën is begrazing beter dan maaien. Dankzij de dieren ontstaat een gevarieerd landschap, een ideale leefplek voor amfibieën zoals de boomkikker.
Er grazen weinig dieren op een grote oppervlakte. Dat heet extensieve begrazing. De grazers eten planten die andere, zeldzamere, soorten verdringen waardoor zeldzame soorten nieuwe kansen krijgen om te kiemen.
In dit gebied liep van 2012-2019 een LIFE-project. Lees er meer over.
Afdeling
Diepenbeekse Demervallei (Dauteweyers-Dorpsbemden) wordt beheerd door
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Diepenbeekse Demervallei (Dauteweyers-Dorpsbemden)
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Diepenbeekse Demervallei (Dauteweyers-Dorpsbemden)' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief