Diepmeren

Provincie Oost-Vlaanderen

Wandelen in Diepmeren

Dit natuurgebied ligt in de vallei van de Keelbeek, een onderdeel van het valleigebied van de Vliet. Een bos vormt de kern van het 10 hectare grote natuurgebied.

  • De buurtwegen 59 en 61 verbinden elk langs de rand van het natuurgebied, van west naar oost, de Veken- en de Houtenmolenstraat. 
  • Wie het jonge bos en de rijke gevarieerde struikenzoom wil gaan bekijken, doet dit best via de toegangsweg Vekenstraat Opdorp, rechts van huisnr. 72. 
  • Een wandeling met een natuurgids kan op aanvraag.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Wil je Diepmere verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Marc (052-33 02 42)

Dieren en planten

Door zijn moeilijke toegankelijkheid met de vele sloten en grachten, is het 10 hectare bebost kerngebied een zeer rustig natuurgebied gebleven. Daardoor komen vrij zeldzame vogels tot broeden in het gebied zoals de wielewaal, de buizerd, de groene specht en ook de nachtegaal. De ijsvogel broedde er tot in de jaren zeventig maar verdween als broedvogel door de verslechte waterkwaliteit. Toch wordt hij regelmatig waargenomen in het gebied.

In het perceel met de oudste bosbodem groeit het muskuskruid, een typisch voorjaarsplantje. Verder vind je er ook de veelbloemige salomonszegel, de grote muur en de rankende helmbloem. 

Over dit gebied

Het natuurgebied ligt ingesloten tussen de Vekenstraat, Spiedamstraat, Houtenmolenstraat en de Dries. Het bestaat uit een mozaïek van nat en droog bos, weilanden, akkers en kleinschalige landschapselementen, zoals knotbomenrijen, poelen en rootputten. Een bos vormt de kern, maar de bebossing was niet altijd zo intens. Dit gevarieerde landschap biedt tal van mogelijkheden voor flora en fauna.

Zowat alle percelen bezitten een lichte zandleemgrond. Maar de hoge grondwaterstand bepaalt er het landschap: de lage natte gronden op lichte zandleemgrond dragen de beboste percelen, de iets hoger gelegen terreinen zijn in landbouwgebruik, akkerland of weiland.

Nabij de Houtenmolenstraat was er een houten molen. De molen had een open landschap nodig om veel wind op te vangen. De oude molensite is nog goed te herkennen in het landschap door een ringgracht. Het hele Diepmeregebied vormt een belangrijke waterbuffer binnen het polderstroomgebied van de Vliet.

Wat doet Natuurpunt

Bij aankoop door Natuurpunt hadden de percelen een verschillende bestemming: een gekapt bos, een braakliggende boomkwekerij en een grasland. Als nieuwe eigenaar opteerden we telkens voor instandhouden en uitbreiden van het bestaande bos binnen het natuurgebied. En dus plantten we een duurzaam bos aan met zomereik en es als hoogstam. Zij zullen over enkele tientallen jaren het hooghoutbestand van het bos uitmaken. Tussendoor en verspreid werden struiken aangeplant vnl. haagbeuk en hazelaar, schaduwverdragende soorten. Aan de rand van de percelen werd een 6 m brede zoom aangelegd met een variatie aan inheemse struiken: meidoorn en sleedoorn aan de zuiderkant, zwarte els op de meest natte plaatsen, en verder lijsterbes, sporkenhout, gelderse roos, kardinaalsmuts, rode kornoelje. De vlier groeit hier spontaan als zaailing of na stek. De bosaanplant gebeurde steeds met de medewerking van de leerlingen van de gemeentelijke basisschool van Opdorp, samen met buurtbewoners en vrijwilligers van Natuurpunt. Zo werd de Diepmere ook een stukje educatief bosgebied.

Afdeling

Diepmeren wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water