Gaverbeekse Meersen

Provincie West-Vlaanderen

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

2 routes

Blauwe wandeling

wandelpad
8.59km
Gemiddeld 130 minuten wandeltijd

Afkortingsroute

wandelpad
0.52km
Gemiddeld 8 minuten wandeltijd

Startpunten

Volkstuinen Slekkepark

Vijfseweg 1
Waregem
België

Kapel OLV ten Dale

Looerijstraat 132
Zulte
België

Gaverbeekse Meersen

Vijfseweg 204
Waregem
België

Zien en doen

Wil je de Gaverbeekse Meersen verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Peter Depodt, 056-61 04 55 of Frederic Piesschaert, 056-61 60 91.

Over dit gebied


Toegankelijkheid

Het natuurgebied is het hele jaar door vrij toegankelijk voor het publiek. In de maanden mei-juni zijn de Gaverbeekse Meersen op hun mooist, want dan staan de vele meidoorns in bloei. Een wandeling op de oude berm is echter altijd de moeite waard, want zo krijgt je een goed zicht op het natuurgebied.

Beschrijving van het natuurgebied

Het natuurgebied de Gaverbeekse meersen strekt zich uit over Zulte en Waregem en is een belangrijk overstromingsgebied met beekgraslanden, populierenaanplanten, veedrinkpoelen, sloten, oude Gaverbeekmeanders en knotwilgenrijen. Naast de Gaverbeek kronkelt ook de Meersbeek door dit prachtig stukje natuur.

Door dit natuurgebied liep een deel van het tracé van de spoorweglijn Waregem-Ingelmunster. Deze werd in 1985 afgeschaft. De 1,5 km lange verlaten spoorwegberm werd vanaf 2000 gecatalogeerd als natuurgebied. Sinds 2005 staat een oud Pools treinwagonnetje op de voormalige spoorwegbedding. Dit wagonnetje is afkomstig uit het spoorwegmuseum van Maldegem en is omgevormd tot een kleine educatieve ruimte.

Dieren en planten

In deze natte omgeving gedijen waardevolle planten zoals gele lis, poelruit, grote wederik, zwarte zegge en grote ezelskop. Het gebied is eveneens rijk aan fauna. Vogels zoals de blauwe reiger, kievit, scholekster, witgatje en steenuil en amfibieën als groene en bruine kikker, gewone pad, alpensalamander en kleine watersalamander voelen zich in hun sas in het vochtige biotoop van de meersen.

De Gaverbeekse meersen zijn bovendien de thuishaven van een stabiele populatie levendbarende hagedissen. Deze hagedissensoort legt geen eieren, maar brengt de jongen voldoende ontwikkeld ter wereld. De hagedissen leven in het deel van het natuurgebied dat bekend staat als ‘De Oude Spoorwegberm’.

Afdeling

Gaverbeekse Meersen wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Gaverbeekse Meersen

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Gaverbeekse Meersen' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water