Gondebeek

Provincie Oost-Vlaanderen

Wandelen in Gondebeek

Er loopt een wandelpad met drie ingangen door het gebied. Het pad is bereikbaar vanaf de Stationswegel in Gontrode (Melle) en vanaf de Neerstraat in Merelbeke/Melle. Gondebeek is een nat gebied waardoor het soms moeilijk toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

2 routes

Rode wandeling (niet bewegwijzerd)

wandelpad
2.58km
Gemiddeld 39 minuten wandeltijd

Blauwe wandeling (niet bewegwijzerd)

wandelpad
4.92km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Startpunten

Vertrekpunt station Gontrode

Geraardsbergsesteenweg 202
Gontrode
België

Dieren en planten

Op verschillende plaatsen kun je in het voorjaar de dotterbloemen gaan bewonderen en in de zomer zorgen vooral moesdistels, pijptorkruid en kleine kaardenbol voor leuke ervaringen. Wie oog heeft voor detail kan er tussen en onder deze grote kruidachtigen ook de brede wespenorchis en het paarbladig goudveil ontdekken. De meeste voorjaarsbloeiers die typisch zijn voor de bossen van de Vlaamse Ardennen vinden we ook terug in het gedeelte oud bos. Naast gevlekte aronskelk, eenbes, slanke sleutelbloem, muskuskruid, bosbingelkruid en salomonszegel groeit er ook heelkruid, een eerder zeldzame soort voor Vlaanderen. 

Dat de Gondebeekvallei heel wat potentie heeft, wordt tenslotte ook nog eens onderschreven door de nu reeds aanwezige fauna. Eekhoorn, dwergmuis, vos, haas, ree en steenmarter worden regelmatig gespot. Ook de hermelijn wordt sporadisch waargenomen. Bij de vogels is naast steenuil, torenvalk, bosuil, sperwer en buizerd vooral de waarneming van fouragerende haviken en wespendieven opmerkelijk. Ook de ijsvogel is al enkele jaren een vaste broedvogel van de beekvallei.
Verder laten ook de insecten zich niet onbetuigd. De weidebeekjuffer en de bronlibel vormen een duidelijke indicatie voor een natuurgebied dat heel wat in zijn mars heeft en verder in de goede richting evolueert.
 

Over dit gebied

De Gondebeekvallei situeert zich op de grens van Oosterzele, Melle en Merelbeke. Het is een natuurrijk en overstromingsgevoelig meersengebied dat bestaat uit een mozaïek van natte hooilanden, dotterbloemgraslanden, knotbomenrijen, amfibieënpoelen en beekbegeleidend bos. De verscheidenheid aan biotopen levert een rijke fauna, fungi en flora op.

De natuur in dit stuk van de Gondebeekvallei is sinds december 2009 erkend als natuurreservaat Gondebeek.

Voor de aanleg van de spoorlijn reikte het Aelmoeseneiebos ononderbroken tot aan de Gondebeek die toen nog de Molen Beeck werd genoemd (zie Ferrariskaart, 1775).

De kruidlaag in het stukje bos dat nu geïsoleerd ligt tussen de spoorweg en de beek vertoont nog alle kenmerken van een ‘oud bos vegetatie’. In de vorige eeuw zijn op die plaats populieren aangeplant. Momenteel wordt een langzaam omvormingsbeheer toegepast waarbij de populieren van ouderdom kunnen afsterven en er een spontane opslag van eik, zoete kers, esdoorn en es in de plaats komt. Zo krijgt het bos op termijn zijn natuurlijk karakter terug.

De noordelijke oever van de Gondebeek ligt lager dan het Aelmoeseneiebos ten zuiden waardoor de beek in de winter in noordelijke richting uit haar oevers trad. De meersen langs de Neerstraat en de Meersstraat stonden vroeger elke winter blank en waren enkel in de late zomer bruikbaar als hooiland en voor nabegrazing. Voor intensieve landbouw waren en zijn ze nog steeds niet geschikt. Voor de natuur bieden ze dan weer wel heel wat perspectieven. Een aangepast beheer met aandacht voor verarming en minimale verstoring van de bodem moet in de nabije toekomst de soortenrijkdom verder positief beïnvloeden.

Wat doet Natuurpunt

Met een aangepast beheer voor de hooilanden met aandacht voor verarming en minimale verstoring van de bodem hopen we in de nabije toekomst de soortenrijkdom verder positief beïnvloeden. Dat laat zich nu al voelen door de aanwezigheid van soorten zoals heelblaadjes, tandzaad en grote ratelaar.
Voor de populierenbosjes wordt een omvormingsbeheer toegepast waarbij de populieren van ouderdom kunnen afsterven en er een spontane opslag van eik, beuk, esdoorn en es in de plaats komt om het bos op termijn zijn natuurlijk karakter terug te bezorgen.  
Het bestrijden van invasieve exoten zoals reuzenbereklauw en reuzenbalsemien vormen een permanent aandachtspunt bij het beheer van het gebied.
We bouwen gestaag verder aan dit natuurgebied door inheemse bomen en struiken te planten, amfibieënpoelen aan te leggen, rust- en broedzones af te bakenen en een gepast waterbeleid te voeren. Bij dat laatste gaat veel aandacht naar het natuurlijk functioneren van de waterloop met ruimte voor waterberging en -infiltratie om het grondwater op een aanvaardbaar peil te houden.
 

Afdeling

Gondebeek wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Gondebeek

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Gondebeek' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water