Kleiputten Terhagen
Wandelen in Kleiputten Terhagen
De kleiputten zijn een geschikt leefgebied voor zeldzame soorten zoals de rugstreeppad, de kamsalamander, de oeverzwaluw en het woudaapje, een kleine reigerachtige. Daarnaast is het ook een potentieel leefgebied voor de bever.
- Het noordelijk deel van de Kleiputten Terhagen is toegankelijk voor wandelaars.
- De vogels en dieren in dit natuurgebied zijn bijzonder gevoelig voor verstoring, daarom zijn honden niet toegelaten op de rode wandeling – wandelafstand 5km.
- De blauwe wandeling daarentegen kan u samen met uw hond aan de leiband beleven.
- Graag op de bewegwijzerde wandelpaden blijven a.u.b.
- Het wandelpad loopt langs een oude kleigroeve, respecteer de afbakening. Het betreden van de kleigroeve houdt het risico in op afstortingen en drijfzand.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
Kaart van het gebied
3 routes
Kleiputten Terhagen
wandelkaart liggend
Groene wandeling
Startpunten
Kleiputten Terhagen
Reet
België
Kleiputten Terhagen
Boom
België
Kleiputten Terhagen
Terhagen
België
Zien en doen
Wil je de Kleiputten verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak bij Dries of Dirk.
- Vrijwilligers van Natuurpunt organiseren regelmatig excursies in het natuurgebied. Bekijk hier het overzicht
- Afspraak voor die excursies steeds via de ingang aan de Nieuwstraat 54, Terhagen
Dieren en planten
Het grootste deel van het natuurgebied blijft ontoegankelijk en daar heeft Natuurpunt een goede reden voor. De Kleiputten Terhagen zijn een leefgebied voor zeldzame soorten als rugstreeppad, kamsalamander, oeverzwaluw, woudaapje en tevens een broed- en overwinteringsgebied voor vele water- en rietvogels. In de grootste plas van de Kleiputten Terhagen werden met succes nestvlotjes voor visdiefjes geplaatst.
Over dit gebied
Eind 2016 werd dit natuurgebied met een oppervlakte van 31 hectare aangekocht door Natuurpunt Beheer vzw. De inkompoorten om de Kleiputten Terhagen te bezoeken situeren zich aan het Keibrekerspad en aan de oude Hoogstraat ter hoogte van de oriëntatietafel.
Langs een bewegwijzerd wandelpad werden enkele observatie- en kijkplaatsen ingericht, waar men kan uitkijken over het vijvergebied en waar men een prachtig zicht heeft op de vroegere en huidige kleiontginning.
Het wandeltraject in de Kleiputten Terhagen maakt deel uit van een groter geheel waarbij ook het buurgebied, eigendom van provincie Antwerpen, kan bezocht worden. Het startpunt van een wandeling door beide gebieden situeert zich aan de gerestaureerde poort De Beukelaer aan de Kardinaal Cardijnstraat in Terhagen of aan de Hoogstraat in Terhagen.
Wat doet Natuurpunt
Het natuurgebied dank zijn grote biodiversiteit aan de vele verschillende landschappen en hoogteverschillen die het rijk is. We vinden er moerasbos, berkenstruweel, graslanden, houtkanten en uiteraard de vele waterpartijen. Het natuurgebied zal in de toekomst verder optimaal ingericht worden om de doelsoorten zoveel mogelijk kansen te geven. Voor het beheer zorgt een enthousiaste groep vrijwilligers ondersteund door de professionele ploeg van Natuurpunt.
In de grootste plas van de Kleiputten Terhagen werden met succes nestvlotjes voor visdiefjes geplaatst.
Wilde bijenreservaten
In 2022 werd het Vlaams Actieplan voor Wilde Bestuivers gelanceerd. Hierin wordt een reeks acties gebundeld om te trachten de negatieve populatietrends van onze wilde bestuivers om te keren. Het plan voorziet onder andere in de oprichting van 10 wilde bijenreservaten beheerd door Natuurpunt.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Kleiputten Terhagen
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief