Koebos

Provincie Vlaams-Brabant

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

3 routes

Rode wandeling

wandelpad
10.29km
Gemiddeld 150 minuten wandeltijd

Groene wandeling

wandelpad
2.00km
Gemiddeld 30 minuten wandeltijd

Oranje wandeling

wandelpad
5.90km
Gemiddeld 90 minuten wandeltijd

Startpunten

Koebos


Pellenberg
België

Zien en doen

Wil je het Koebos verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak via esther.buysmans@telenet.be Of neem contact op met Marc Artois van Natuurpunt Lubbeek: marc-artois@skynet.be.

Over dit gebied

Afbeelding
lijn.jpg

Toegankelijkheid

Heel het jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Voor kinderwagens en rolstoelen is enkel de groene route gemakkelijk toegankelijk. Honden welkom, aan de leiband. Stevige stapschoenen of laarzen zijn aangeraden.

De wandelingen lopen slechts een klein stuk door het bos en voor de rest door het omliggende open landschap.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
Koebos

Beschrijving van het gebied

Aan de rand van het bos kan je genieten van prachtige vergezichten van op De Pellenberg. Op de steile heuvelkam van het aangrenzend kasteelpark kan je tussen de bomen de kronkelende vijver van het kasteel zien blinken. Laat je in dit park verrassen door de dikke kastanjes en de monumentale treurbeuken.

In het Koebos kan je ook wandelen langs holle wegen. Een holle weg ligt veel dieper dan de rest van het landschap. Er heerst een speciaal microklimaat, dat enkele graden verschilt van de omgeving. Daardoor groeien er enkele zeldzame planten.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
Bosuil

Dieren en planten

Sinds het Koebos de status van natuurgebied verwierf, steeg de soortenrijkdom enorm. Netels en riet verdwenen ten voordele moerasspirea, pinksterbloem en koekoeksbloem. In de lente kleuren speenkruid en bosanemonen het bos, later gevolgd door de salomonszegel, keverorchis en breedbladige wespenorchis.

De Molenbeek verzamelt opstijgend kwelwater uit de omgeving in talrijke ondiepe grachtjes. Het kalkrijke water zorgt voor plantensoorten als paradepaardjes goudveil, reuzenpaardenstaart en pluimzegge. 

In de winter zie je honderden maretakken in de kruinen van de bomen hangen. De bolvormige struikjes, bekend uit de verhalen van Asterix en Obelix, geven het landschap iets mysterieus. Maretakken komen niet vaak voor in het Hageland, maar op de kalkrijke bodem van Pellenberg voelen ze zich erg in hun sas. Maretakken komen voor op populieren, appelbomen, eiken en meidoorn. De plant tapt water en zouten af van de boom waarop hij woont. We noemen hem een halfparasiet, omdat hij zelf suikers aanmaakt.

Kleurrijke vlinders zoals de koninginnenpage, het oranjetipje en de sleedoornpage vrolijken je op tijdens je wandeltocht. Ook andere dieren voelen zich helemaal thuis in het Koebos: reeën, vossen, wezels, eekhoorns, bosuilen, valken en buizerds, mezen en vinken zijn er allemaal te vinden. In de educatieve poel krioelt het van het waterleven.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Natuurbeheer

In het bos proberen we zoveel mogelijk een beheer te voeren van niets doen. Onderweg kom je ook enkele omgevallen bomen tegen die niet worden opgeruimd. Vele schimmels, bacteriën en insecten hebben dood hout op hun menu staan en verwijderen zo de "rommel" in het bos.

In dit gebied loopt momenteel een LIFE-project. Lees er meer over.


Top

 

Afbeelding
lijn.jpg

Verder wandelen

De wandelingen in het Koebos maken deel uit van de wandelbox Landschapswandelingen Noord-Hageland, met 10 wandelingen en 180 km wandelplezier. Volgende natuurgebieden hebben ook landschapswandelingen uit deze box:

Hagelandse vallei

De Spicht

Demerbroeken

Dassenaarde

 Top

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Koebos

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Koebos' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water