Kooldries
Wandelen in Kooldries
Tijdens het graven van het Kempisch Kanaal in de negentiende eeuw stootte men in de streek op omvangrijke kleilagen. Onmiddellijk naast het kanaal ontstonden er talrijke steenfabrieken, die van de klei gebruik maakten. Zij lieten vele kleiputten in het landschap achter.
-
Vrij toegankelijk op de paden.
-
Start bij Taverne Cuvée.
-
Het zijn avontuurlijke wandelroutes waarvan de paden niet verhard zijn. Het is dan ook raadzaam om goed wandelschoeisel aan te trekken en bij slecht weer laarzen.
-
Kinderwagens zijn moeilijk in het gebied te hanteren en kan je beter thuis laten.
-
Het wandelknooppuntennetwerk Kempense Hoven loopt omheen het gebied (tussen knooppunten 50 en 8).
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
Kaart van het gebied
2 routes
Kooldries Wandeling
Hoofsweer Wandeling
Startpunten
Kooldries
Sint-Lenaarts
België
Zien en doen
Wil je de Kooldries verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Natuurpunt Antwerpen Noord (03-541 58 25)
Dieren en planten
In de Kooldries komen zeven soorten amfibieën voor: bruine en groene kikker, pad en vier soorten watersalamanders. In sommige vijvers, waar vissen zwemmen, tref je weinig of geen salamanders aan, in andere zijn ze talrijk. De grootste en ook zeldzaamste is de kamsalamander, die hier in drie vijvers rondzwemt. Poelen en vijvers zijn van levensbelang voor amfibieën. In het water komen veel kleine waterdiertjes voor die als voedsel dienen. In de paartijd zetten de amfibieën hun eitjes af in het water, veelal verscholen tussen de vegetatie. Om een populatie gezond te houden is een uitwisseling van dieren uit verschillende waterpartijen noodzakelijk. In heel Vlaanderen werkt Natuurpunt aan de bescherming van waterrijke gebieden om de overlevingskansen van amfibieën te vergroten.
De Kempense bosbodem is hele voedselarm en droog. Vele soorten zijn hierdoor erg zeldzaam. Enkel gespecialiseerde planten overleven, zoals 'zeggen'. Zeggen lijken op grassen, maar je onderscheidt ze door hun driehoekige stengel. Hier groeit in grote aantallen valse zandzegge. Deze soort wordt maar op
enkele plaatsen in België aangetroffen.
Bij sterk wisselende waterstand ontstaat van nature een wilgenstruweel. Op voedselarme grond groeien dan voornamelijk de geoorde en de grauwe wilg. Aan de kwasten of drijvende luchtwortels op de stammen kan je zien hoe hoog het water ooit heeft gestaan. Andere planten gedijen nauwelijks in hun schaduw. Op de stammen tref je dikwijls mooie en zeldzame mossen aan. Door de ondoordringbaarheid van het struweel schuilen hier vaak reeën en andere dieren.
Over dit gebied
Het overblijfsel van de kleiwinning zijn de vele kleiputten. In de Kooldries zit de klei ondiep en zijn de lagen dun en grillig. Dit uit zich in onregelmatige vormen en ondiepe vijvers. Hier werd de klei met een houten schop bovengehaald. Aan de achterzijde van de vijver stond de fabriek met de woning van de directeur.
Meehelpen?
De Kooldries wordt beheerd door Natuurpunt Antwerpen Noord. Wil je helpen bij het beheer van dit gebied? Neem contact op met de afdeling.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Kooldries
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief