Kortelake

Provincie Oost-Vlaanderen

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

3 routes

Blauwe wandeling

wandelpad
7.15km
Gemiddeld 110 minuten wandeltijd

korte wandeling rood

wandelpad
3.60km
Gemiddeld 50 minuten wandeltijd

Blauwe wandeling

wandelpad
4.41km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Startpunten

Korte Lake

Majoor Van Lierdelaan 50

België

Zien en doen

Wil je Kortelake verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Willem Boonen, 054-41 75 85, of Guido Van Ongevalle,054-41 56 36 of willem.boonen@skynet.be.

Over dit gebied

 

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
Wandelpad in het Mechels Broek

Toegankelijkheid

Het hele jaar toegankelijk op de wandelpaden. Op het jaagpad ook met de fiets, buggy, rolstoel. Stevige wandelschoenen en als het nat weer is zijn laarzen aangewezen. Honden welkom aan de leiband.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg


Afbeelding
Mechels Rivierengebied - Galloways / Wim Dirckx

Beschrijving van het natuurgebied

Sinds 1849 was de streek van Geraardsbergen bekend om zijn luciferindustrie. Fabrieken verspreidden zich al snel over Geraardsbergen, en al even snel was de Dendervallei volgestouwd met populierenplantages. Voorheen was de Dendervallei echter een uitgestrekte grasvlakte en functioneerde de vallei als winterbedding. De Dender mocht toen nog ongelimiteerd overstromen, niemand leed er schade door.

Na meer dan 150 jaar viel de luciferindustrie echter stil. Wat er overbleef zijn de talrijke populierenbossen. Deze worden nog steeds aangewend voor de houthak. 

Het natte deel van Kortelake met zijn huidige populierenbossen groeit stilaan uit tot een valleibos met meer streekeigen boomsoorten, zoals zwarte els, boswilg, gewone es, Gelderse roos en sleedoorn. De erg natte plaatsen worden voornamelijk beheerst door rietvegetaties. Op andere plaatsen ontstaat een mozaïek van open moeras en valleibos.

Het hoger gelegen deel bestaat uit bos, met voornamelijk eiken en elsen. Het natuurgebied bestaat ook uit een kleinschalig weidelandschap met houtkanten en hagen. De overgang van bos naar weiland verloopt niet bruusk, maar aan de hand van mantel- en zoomvegetaties.

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
Wintertaling - Wim Dirckx

Dieren en planten

De waterkwaliteit van de Dender en de Kortelakebeek verbetert zienderogen. Hierdoor zijn er vaak trekvogels in de Dendervallei te zien. Ze kunnen hier voedsel en beschutting vinden. 

De vrij natte gronden zorgen voor een specifieke flora. In tal van percelen vind je een kruidlaag van riet, gele lis, wolfspoot en moeraszegge. In de iets drogere gedeelten wordt de voorjaarsflora gekenmerkt door slanke sleutelbloem, speenkruid, bosanemoon, gevlekte aronskelk en muskuskruid.

Dieren zoals ree, bunzing, eekhoorn, wezel, vos, hermelijn, waterspitsmuis, haas en konijn hebben hier een onderkomen gevonden. Kortelake is ook voor verschillende soorten vogels een ideale plaats. Een 20-tal soorten komen hier broeden, de meest in het oog springende zijn: sprinkhaanrietzanger, wielewaal, houtsnip, fitis, glanskop en matkop. En dit is goed nieuws want deze laatste doet het op Vlaamse bodem niet erg goed. Hoopgevend is ook de waarneming van een koppeltje roodborsttapuiten tijdens het broedseizoen. En wie weet is de grauwe klauwier, die hier vroeger voorkwam, ook weer in de toekomst waar te nemen. 

De aangeplante houtkanten en hagen met sleedoorn zorgden ondertussen voor een explosieve verschijning van de sleedoornpage. Maar ook het reuzengoudhaantje komt hier in grote aantallen voor, een soort die je misschien in andere gebieden moeilijk zal vinden.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
Blauwborst - Wim Dirckx

Verder wandelen en verkennen in de buurt?

Breng ook een bezoekje aan:

Boelaremeersen

Markvallei

Raspaillebos

De ijskelder van de Sint Adriaansabdij

Top

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Kortelake

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Kortelake' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water