Kwadebeekvallei

Provincie Vlaams-Brabant

Wandelen in Kwadebeekvallei

Thuis voor de vroedmeesterpad en een plaats waar kinderen kunnen spelen. Ontdek hier de 8 verschillende deelgebieden langs de Kwadebeek waar vroeger Brouwerij De Greef water voor haar Geuze en Faro haalde.

  • Start de wandeling aan Brasserie Kwadeplas, Kwadeplasstraat 32, Sint-Genesius-Rode. Een 6 km lang wandelpad laat je genieten van de uitgelezen hoekjes van het gebied.

  • Het knuppelpad is niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens.  

  • In de Ezelsweg bevindt zich ook een sas dat de doorgang voor rolstoelen en kinderwagens moeilijk maakt.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

4 routes

Kwadebeekvallei blauw

wandelpad
1.96km
Gemiddeld 29 minuten wandeltijd

Kwadebeekvallei rood

wandelpad
1.99km
Gemiddeld 30 minuten wandeltijd

Kwadebeekvallei geel

wandelpad
0.66km
Gemiddeld 10 minuten wandeltijd

Kwadebeekvallei groen

wandelpad
3.92km
Gemiddeld 60 minuten wandeltijd

Startpunten

Kwadebeekvallei

Fonteinstraat 40
Sint-Genesius-Rode
België

Dieren en planten

De els kiemt graag op de grens tussen water en land. De zaden drijven op water en verspreiden zich dus langs waterlopen. Eenden nemen onbewust zaden mee aan hun veren. De els fungeert als pioniersoort, een plant die als eerste een gebied koloniseert. Het elzenbroek bevat o.a. sleutelbloem, dotterbloem, moeraszegge en geel nagelkruid.

Het Boske van Carlier werd ingeplant met onder meer gewone es, zwarte els, rode kornoelje en Spaanse aak. In de vijver vinden we een beperkte verlandingsvegetatie met grote lisdodde, gele lis, watermunt en enkel horsten pluimzegge. Het Hof-Ten-Hout is een schitterend moerasgebiedje met vlekken bosbies, tweerijige zegge en scherpe zegge. Opvallend is de aanwezigheid van pluimzegge in de struweelrand. De uitgediepte poel in de Ezelsweg huisvest o.a. waterranonkel, blauwe waterereprijs, sterrenkroos en grote lisdodde.

De parel van ons natuurgebied is de zeldzame vroedmeesterpad, die houdt van zo'n vochtige omgeving. Natuurpunt wil dit diertje een blijvende thuis geven in de Kwadebeekvallei. We proberen het gebied aantrekkelijk te maken voor dit zeldzame diertje. Het open bos zorgt voor licht en meer warmte. De verstevigde en verhoogde dam van de poel biedt deze amfibieën een goede thuis. Vroedmeesterpaddden zijn geëmancipeerd. Nadat het vrouwtje eitjes heeft gelegd, draagt het mannetje de eisnoeren met zich mee op het land. Als de eitjes gaan uitkomen, zoekt het mannetje water op. Vandaar de naam 'vroedmeester' zoals in 'vroedvrouw'.

De Kwadebeekvallei is een vogelparadijs met meer dan 100 soorten zoals de ijsvogel en het vuurgoudhaantje. Knotwilgenrijen en hagen met sleedoorn en kardinaalsmuts zijn belangrijke kleine landschapselementen in deze omgeving. Hier kan je met een beetje geluk de grote gele kwikstaart bewonderen. Daarnaast zijn belangrijke doelsoorten van het beheer relmuis en geelgors.

In de rand van het speelbosje De Greef groeit de witte rapunzel. Gewoon struisgras, zandblauwtje en vierzaadwikke zijn aanwezig op de droogste zandige delen van de weide.

Over dit gebied

De Kwadebeek is slechts 1,5 km lang. Kwelgebieden langs de hele lengte zorgen voor een permanente aanvoer van water, de vallei is dus zeer waterrijk. Brouwerij De Greef haalde vroeger het water voor haar Geuze en Faro hier uit de grondwaterlagen via een artesische put. Nabij de Kwadebeek stond vroeger immers een pomphuis van waaruit het water tot in de brouwerij werd opgepompt.

Het gebied bestaat uit acht deelgebieden: Parkbosje De Greef met speelbos, Boske van Carlier, weide, hoogstamboomgaard met kerselaars en appelbomen en wilgenstruweel, elzenbroek, Hof-ten-Hout, Ezelsweg, Paardenweide en Speelparkje en zijarm Kwadebeek.

Wat doet Natuurpunt

We maaien het hooiland Hof-ten-Hout jaarlijks en voeren het maaisel af. Het 5de leerjaar van de scholen OLV en Wauterbos steekt hier telkenmale een handje toe. De naar het zuiden gerichte bermen van het Boske Carlier zijn in hakhoutbeheer. Op de Paardenweide grazen enkele weken per jaar  paarden en ezels, wat een aantal maaibeurten uitspaart.

Steun Natuurpunt

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water