Lampse Beemden

Provincie Limburg

Wandelen in Lampse Beemden

De Lampse Beemden zijn een relict van een kleinschalig landschap in Alken, op de grens met Sint-Truiden. Het bestaat uit soortenrijke historische graslanden, gevarieerde houtkanten, waardevolle solitaire bomen en interessante historische bosrestanten.

  • Wandelen is vrij toegankelijk op de paden.
  • Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer.
  • Honden zijn welkom aan de leiband.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Wil je het gebied bezoeken met een ervaren gids? Neem dan contact op met Ivan.

Dieren en planten

In het zuidwestelijk deel, noordelijk van de spoorweg, treffen we relicten aan van het oud bos dat teruggaat tot de kaart van Ferraris. De boomlaag bestaat er uit zomereik, haagbeuk en es. De ondergroei bestaat uit een rijke kruidenvegetatie en refereert naar oud bos met o.a. zwartblauwe rapunzel, eenbes, grote keverorchis, gewone salomonszegel, bleeksporig bosviooltje en boszegge. De struiklaag bevat hazelaar en meidoorn. Een belangrijk deel van het gebied tussen de expresweg en de Weyerstraat staat op de BWK vermeld als zeer waardevol. In een hooiland dat hier omwille van zijn specifieke flora door de privé-eigenaar een gepast beheer krijgt vinden we o.a. grote populaties van kattendoorn, gevlekte orchis, brede orchis, karwijselie, betonie, aardbeiganzerik, welriekende agrimonie, knolsteenbreek, zilverschoon, moerasrolklaver en blauwe knoop. Ook de naburige graslanden zijn ecologisch zeer waardevol en hebben gelijkaardige potenties.
Noordelijk van de Kluisstraat en de spoorweg bevindt er zich een 1,5 ha grote hoogstamboomgaard met oude appelbomen.

Een niet-systematische inventarisatie van dagvlinders heeft volgende waarnemingen opgeleverd: klein koolwitje, groot koolwitje, oranjetipje, citroenvlinder, gehakkelde aurelia, dagpauwoog, distelvlinder, atalanta, kleine vos, kleine vuurvlinder, icarusblauwtje, boomblauwtje, bruin zandoogje en bont zandoogje.

In de Lampse Beemden komen bruine kikker, alpenwatersalamander en gewone pad voor. Enkele opvallende broedvogels zijn boomvalk (in de hoge bomen van de houtkanten), steenuil (in de hoogstamboomgaard), buizerd en spotvogel.
Volgende soorten zijn ofwel via zichtwaarnemingen, ofwel via sporen vastgesteld in het gebied: ree, vos, wezel, hermelijn, steenmarter, mol, haas, konijn en egel.

Over dit gebied

De Lampse beemden is een complex van hoofdzakelijk vochtige graslanden en bossen. Op de perceelgrenzen van de graslanden vinden we vaak nog kleine landschapselementen (KLE) als hagen, houtkanten en solitaire bomen. Verschillende graslanden hebben een hoge natuurwaarde (BWK: biologisch zeer waardevol) en het gebied herbergt nog enkele oude boskernen (Ferrarisbos)

Op de kaart van Ferraris zijn de bossen van Nieuwenhoven en Kluisbos één complex waarvan een uitloper zich uitstrekt tot en met (delen van) de Lampse Beemden. Aansluitend was er toen reeds een complex van met houtkanten en houtwallen omzoomde graslanden en moerassige weilanden. De zeer oude knotessen, knoteiken en geknotte Spaanse aken op perceelgrenzen, samen met de relicten van oude bosplanten (zie ook hoofdstuk vegetatie) wijzen op het historisch karakter van de landschapsstructuur van de Lampse beemden (Jan Stevens, 1993). Het was toen al een mozaïek van kleine landschapselementen. In de loop van de opeenvolgende historische kaarten (van Dépot de la Guèrre, 19de eeuw) ziet men dat het bos grotendeels verdwijnt maar dat kleine bosrelicten blijven bestaan. De biologische waarde van deze relicten is vaak zeer groot. De nu nog aanwezige historische houtkanten en houtwallen, historisch permanente graslanden en historische bosrelicten bieden een interessant potentieel voor het behoud en de versterking van de natuurwaarden in dit gebied.

Wat doet Natuurpunt

De gebiedsvisie voor de Lampse beemden is kleinschalig graslandcomplex met kleine landschapselementen (open geperceleerd landschap) afgewisseld met kleine boskernen (gesloten landschap).

Voor de monitoring wordt voorzien om per periode van vijf jaar de evolutie van de natuurtypes na te gaan. Daarbij wordt bekeken in hoeverre de natuurtypes evolueren in de richting van de gewenste natuurstreefbeelden. De evolutie van de natuurtypes wordt op kaart aangeduid en tekstueel beschreven. Dit zal gebeuren aan de hand van het opvolgen van een aantal doelsoorten (indicatorsoorten) voor de vooropgestelde natuurstreefbeelden. De geactualiseerde natuurtypekaart en de tekstuele beschrijving vormen een onderdeel van het monitoringrapport.

Steun Natuurpunt

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water