Meetjeslands Krekengebied
Wandelen in Meetjeslands Krekengebied
Nergens in Vlaanderen is de invloed van de zee op het landschap zo voelbaar als in de Meetjeslandse Kreken. Dit natuurgebied huisvest enkele waardevolle stukjes natuur.
- Je kan van het Krekengebied het hele jaar door genieten vanaf de openbare wegen.
- Kinderen kunnen het Zonnebos ontdekken via het avontuurlijke Beestige Bomenpad.
- Voor de dagtocht volg je de knooppunten 11–10–12–51–50–99–97–96–87–86–84 – 83 – 82 – 81–73–72–83–84–85–98–50–51–12–10–11.
- Meer info over de wandelingen in het Meetjeslands Krekengebied vind je hier.
Toegankelijkheid
-
Leuk voor kinderen
-
Toegankelijk voor kinderwagens
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
-
snuitpad
Kaart van het gebied
3 routes
Wandeling op de grens met Zeeland
Dagtocht
Beestige bomenpad
Startpunten
Vertrekpunt Beestig Bomenpad
Sint-Jan-in-Eremo
België
Vertrekpunt Beestig Bomenpad
Sint-Laureins
België
Vertrekpunt dagtocht
Sint-Laureins
België
Zien en doen
Wil je de Meetjeslandse Kreken verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Neem contact op met de gidsenwerking van Natuurpunt en Partners Meetjesland (09 377 93 00).
Dieren en planten
In de rietlanden rond de kreken broeden typische vogels als rietzanger, blauwborst en bruine kiekendief. Veel van de graslanden zijn zilt en om die reden komt er een typische fauna voor met zouttolerante plantensoorten als zeekraal, schorrezoutgras en zilte schijnspurrie. Vogels die in deze natte graslanden broeden zijn onder meer de grutto en de kievit. Op de kalkrijke dijken vind je speciale plantensoorten als wilde marjolein, agrimonie en kattendoorn.
Er overwinteren duizenden kolganzen en grauwe ganzen in de polder, met hier en daar ook rietganzen en andere overwinteraars. Slechtvalk, blauwe kiekendief en smelleken zijn typische overwinterende roofvogels.
Over dit gebied
Het Meetjeslands Krekengebied vertelt het verhaal van de mens die terrein verovert op de zee, en de zee die dan weer hard en genadeloos terugslaat. Het polderland rond de monding van de Westerschelde werd eeuwenlang geteisterd door dijkbreuken en overstromingen, waarbij het water grillige kuilen in het landschap uitschuurde. De zee trok zich terug en de kreken bleven over. Eens de zee door metershoge dijken was bedwongen, maakten rust en landbouw zich meester van de streek. De landbouw drong de natuur terug tot op de dijken en de oevers van de kreken met hun brede rietkragen, die heel wat bijzondere vogelsoorten herbergen. Daarom probeert Natuurpunt kreken, kreekranden, dijken en bijzondere graslanden te beschermen.
Wat doet Natuurpunt
Natuurpunt beheert hier intussen heel wat dijken, kreken en graslanden, samen goed voor zo'n 180 hectare natuur. Voor het beheer werken de vrijwilligers en de professionele terreinploeg samen met plaatselijke landbouwers en instellingen als de Zwarte Sluispolder, de Generale Vrije Polders en het Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei. Het Leopoldkanaal loopt als een blauw lint noord-zuid door het Krekengebied. Het is de ecologische verbinding tussen de Asseneedse kreken en de kreken van Sint-Laureins en vormt tegelijk de hoofdslagader voor de afwatering binnen het gebied.
Sinds 2012 herstelde Natuurpunt Meetjeslandse Kreken heel wat gedempte kreken. Ze werden in de vorige eeuw gevuld met bagger en afval en hier en daar werden er zelfs gebouwen op gezet. Voorafgegaan door veel onderzoek en het inzamelen van centen zagen kreken als de Vrouwkeshoekkreek, de Molenkreek, Zonnekreek en Sint-Janskreek op die manier opnieuw het licht.
Het herstel van opgevulde kreken is een groot werk. Daarnaast zijn onze vrijwilligers ook wekelijks in de weer met het maaien en afvoeren van onze graslanden, het beheren van de schaapskudde, het plaatsen en herstellen van afrasteringen, het snoeien van bomen en houtkanten, knotten en zo meer.
Meehelpen?
Help je mee? Elke laatste zaterdag van de maand werken we, gewapend met werkmateriaal en een appeltaart, in één van onze gebieden. Daarnaast is er een ploegje vrijwilligers dat elke dinsdag aan de slag gaat. Er zijn lichte klussen zoals zwerfvuil rapen of maaisel bijeen harken. Voor wie op zoek is naar zwaarder of uitdagender werk is er ook genoeg te doen!
Meld je aan bij [email protected] en dan houden we je op de hoogte van onze werkdagen.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Meetjeslands Krekengebied
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Meetjeslands Krekengebied' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief