Moervaartmeersen-Astgemete

Provincie Oost-Vlaanderen

Wandelen in Moervaartmeersen-Astgemete

Dit natuurgebied langsheen de Sinaaise kant van de Moervaart bestaat uit twee deelgebieden. De Moervaartmeersen liggen als een smalle strook, van gemiddeld 200 m breed en 1 km lang, van aan de monding van de Leebeek (vlakbij de Sinaaibrug en het Keysershof) en zo richting Daknam. De Astgemete strekt zich in de andere richting uit en sluit aan het op het bosreservaat ‘De Heirnisse’. De Moervaartmeersen en Astgemete maken deel uit van een hele keten van natuurgebieden langsheen de Durme, Moervaart en Zuidlede.

  • In het gebied is geen bewegwijzerde wandeling, maar je kan het wel verkennen op de paden.
  • Je kan ook langs de Moervaart fietsen of wandelen (kant Lokeren) of het (korte) Leebrugpad volgen (vertrek aan het wijkschooltje ‘De Zwaan’ of het Keysershof waarbij je langsheen de Moervaartmeersen passeert.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Wil je de Moervaartmeersen-Astgemete verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Tom.

Dieren en planten

Typisch voor het gebied zijn de mooi ontwikkelde dottergraslanden met o.a. dotterbloem, pinksterbloem en echte koekoeksbloem.

Vogelsoorten als ijsvogel, blauwborst, sprinkhaanzanger en roodborsttapuit broed(d)en in het gebied. Daarnaast wordt het als doortrek- en overwinteringsgebied gebruikt door een aantal typische vogels van open, waterrijke gebieden, zoals watersnip, graspieper, eenden en soms zelfs roerdomp.

Ook de aanwezigheid van veldspitsmuis is bijzonder. Bij de insecten kan je dan weer o.a. volgende zeldzaamheden tegenkomen:  oranjetipje, koevinkje, moerassprinkhaan, dertienstippelig lieveheersbeestje en verschillende nachtvlindersoorten

Ook vormen de sloten en vijvertjes de habitat voor verschillende libellen, amfibieën en planten. 

Over dit gebied

Moervaartmeersen

Dit deelgebied bestaat uit bloemrijke dottergraslanden of meersen, begraasde zones, bosjes en enkele vijvers. Deze bosjes en vijvers kwamen er vroeger in functie van weekendverblijven en de jacht.

Op de Ferrariskaart (ca. 1775) staat het volledige gebied ingetekend als hooiland.  Slechts de laatste 30 jaar veranderde dit vrij open grasland landschap aanzienlijk.
Omwille van hun historische (open landschap) en wetenschappelijke waarde (aanwezigheid dottergraslanden) werden de Moervaartmeersen bij ministerieel besluit van 29/05/1995 beschermd als landschap.

Astgemete

Hier is het meersengebied beter bewaard gebleven. Enkel enkele knotwilgenrijen onderbreken het open landschap. In de rand van het gebied, langsheen de trekgracht naar het pompgemaal is er een bosje.

Wat doet Natuurpunt

De hooilanden worden niet bemest en ze worden tweemaal per jaar gemaaid, waardoor in de lente deze graslanden vol met bloemen staan. Dotterbloem, koekoeksbloem en pinksterbloem kleuren het gebied dan geel en paars. In de Moervaartmeersen zijn er ook zones waar begraasd wordt en die een stuk wilder zijn. Voor het maai – en begrazingsbeheer wordt samengewerkt met lokale landbouwers.

In de bosjes werden de weekendhuisjes verwijderd en werden de niet-streekeigen bomen en struiken, zoals spar en laurierkers, gekapt en werden enkele vijvers natuurvriendelijk ingericht.

Afdeling

Moervaartmeersen-Astgemete wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Moervaartmeersen-Astgemete

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Moervaartmeersen-Astgemete' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water