Molenheide

Provincie Vlaams-Brabant

Laat je rondleiden in de molen

Geniet van de paarse heide in augustus

Kom tot rust op de picknickplaats

Wandelen in Molenheide

Molenheide is het gebied rond de Heimolen in Aarschot. Sinds 1662 bepaalt de Heimolen het landschap op den Oude Stok. Zoals de naam al doet vermoeden vind je er nog heide zoals vroeger.

  • De Heimolen ligt aan knooppunt 259 van het De Merode-wandelnetwerk.

  • De molen is vrij toegankelijk elke tweede en vierde zondag van de maand van 10u tot 13u. Van november tot april maalt de molen dan ook als er wind is. Van mei tot oktober maalt hij niet. 

  • Er is een picknickplaats op de hoek van de Windmolenstraat en de Heimolenstraat.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

1 routes

Heimolenwandeling

wandelpad
6.42km
Gemiddeld 100 minuten wandeltijd

Startpunten

Vertrekpunt Heimolen

Windmolenstraat 7
Langdorp
België

Dieren en planten

Het kleinschalige parklandschap van eiken-berken-hakhoutbosjes, afgewisseld met open heideveldjes, weilandjes, akker en ven is een goede woonplaats voor veel zeldzame diersoorten. Vlinders zoals heideblauwtje, eikenpage en kleine parelmoervlinder breiden zich uit. Hazen en reeën zijn er vaste bewoners door het grote aanbod aan kruiden. Sperwers en uilen vinden er een rijk jachtgebied.

Over dit gebied

Ik vang de wind
Hoe die ook staat
Ik maal gezwind

Tot molenaars baat
In den Oude Stok
Wacht ik op graan
Heimolen is mijn naam

Sinds 1662 bepaalt de Heimolen het landschap op den Oude Stok. Nadat de laatste molenaar in 1958 definitief de Heimolen verliet, ging het gebouw snel achteruit. Toen Natuurpunt in 1995 de Heimolen kocht, moest hij grondig verbouwd worden.

Vanaf 21 maart 1999 kon er opnieuw gemalen worden in de molen. Jef Van Aelst, zelf telg van de laatste molenaarsfamilie, leidde een vijftal cursisten van "Levende Molens" op tot volwaardige molenaars.

Vroeger lag er een uitgestrekte heide tussen het Hageland en de Zuiderkempen. Boeren gebruikten de toplaag van de heide als strooisel voor hun potstallen. Nadien ontkiemden jonge heideplantjes makkelijker. Nu is dat typische oude gebruik volledig verdwenen. De stuifduinen en de schrale zandgronden werden beplant met dennen, waardoor er van het open heidelandschap bijna niets overbleef. Natuurpunt Aarschot probeert om de laatste heideveldjes opnieuw uit te breiden.

Wat doet Natuurpunt

Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit heide en naaldbomenaanplant. Het beheer van het gebied is erop gericht om de oude heiderelicten te herstellen die nog overbleven na vele jaren van verstoring. Dit gebeurt onder andere door het machinaal of handmatig plaggen van de bodem tot op de oorspronkelijke zandboden waar nog kiemkrachtige heidezaden aanwezig zijn. Met het herstel van de heide werd gestart in het begin van de jaren 2000. Naast het herstel van de heide werd bij deze herstelwerkzaamheden ook een ven hersteld. Dit was dichtgegroeid en werd bij het herstel terug vrijgemaakt met als doel dat het mineraalarme water specifieke dier- en plantensoorten zou aantrekken die zeldzaam zijn in Vlaanderen.

Steun Natuurpunt

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water