Opwijkse brongebieden

Provincie Vlaams-Brabant

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

1 routes

Broekvink

wandelpad
2.98km
Gemiddeld 40 minuten wandeltijd

Zien en doen

Wil je de Opwijkse brongebieden verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Marc De Maegdt, 0473 71 07 41

Over dit gebied

Afbeelding
lijn.jpg

Toegankelijkheid

Heel het jaar door toegankelijk op de paden. Honden zijn welkom, aan de leiband. Stevige stapschoenen of in de winter laarzen aanbevolen.

 Top

 

Beschrijving van het natuurgebied

Aan de rand van het Brabantse heuvelland maken Trod en Dokkene, samen 25 hectare groot, deel uit van de laatste restjes bos in Opwijk. Dit gebied bevindt zich onderaan de steilrand tussen het hoger en zuidelijk gelegen leemplateau en de lager en noordelijk gelegen zandleemvlakte van de Vlaamse vallei. Deze strook was voor de landbouw minder geschikt en werd enkel als weide gebruikt of bebost.

Trod, het brongebied van de Kluisbeek, wordt gekenmerkt door centrale populierenaanplantingen en bestaat voornamelijk uit natte zandleemgronden.

In het gevarieerdere Dokkene komen ook enkele drogere zandleembodems voor. De bosgebiedjes worden gescheiden door een oude Frankische kouter, het "Perreveld". Het Perreveld is in februari-maart het jaarlijkse actieterrein voor onze paddenoverzetactie.

Broevink is het restant van een Frankische kouter en vormt een bronnengebied van de Brabantse beek. Het hooiland "Het Orchideeënweitje" (0,35 ha) werd in 1995 aangekocht door De Ijsvogel vzw.

 Top

Dieren en planten

Onder de meest opvallende planten in Broevink rekenen we in het voorjaar zeker de statige reuzenpaardestaart. In de zomer wordt het weitje geel gekleurd door boerenwormkruid en vooral heelblaadjes. Gedurende de hele zomer is hier ook de tjiftjaf en de zwartkop op post. Maar, met een beetje geluk, kan je hier in de lente ook het prachtige lied van de nachtegaal beluisteren. Tal van insecten- en vlindersoorten bezoeken dit kruidenrijke hooilandje en op een zomeravond zie je hier ook nog de lichtjes flikkeren van de glimworm.

 Top

Natuurbeheer

Door maaibeheer op het Orchideeënweitje (maaien en afvoeren van het maaisel) wordt de bodem schraal gehouden wat de plantenrijkdom ten goede komt. Op die manier trachten we o.a. de brede en gevlekte orchissen die hier tot voor een paar jaar voorkwamen opnieuw een veilig onderkomen te bieden. Met de aangeplante gemengde haag (sleedoorn en meidoorn) creëerden we meer gelegenheid voor de sleedoornpage om haar eitjes af te zetten. In het centrale gedeelte werd recent een oude poel uitgediept. Eén van onze percelen in Trod werd vergroot met een aanpalend perceel van de gemeente Opwijk, sinds 2013 ingericht tot een 1ha groot speelbos.

 Top

Afdeling

Opwijkse brongebieden wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Opwijkse brongebieden

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Opwijkse brongebieden' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water