Oude Spoorwegberm

Provincie Antwerpen

Wandelen in Oude Spoorwegberm

De Oude Spoorwegberm is gelegen in Kontich, Duffel en Rumst. Het gebied omvat een deel van de voormalige spoorweglijn 25A.

  • Het hele jaar vrij toegankelijk op de paden.
  • Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden.

  • Honden welkom, aan de leiband.

  • Je kan gebruik maken van de wandelknooppuntenkaart Rivierenland. Het gebied ligt tussen fietsknooppunten 65 en 55.

  • Als je graag fietst, kies dan voor de fietsroute "Langs 7 waterlopen" (35 of 45 km).

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

2 routes

Rode wandeling

wandelpad
1.71km
Gemiddeld 26 minuten wandeltijd

Oude spoorwegberm

wandelpad
5.02km
Gemiddeld 80 minuten wandeltijd

Startpunten

Oude Spoorwegberm

Duffelsesteenweg 168
Kontich
België

Oude Spoorwegberm

Pauwhoevestraat 15
Kontich
België

Zien en doen

Wil je de Oude Spoorwegberm verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Wim (0473-67 13 56).

Dieren en planten

Het grootste deel van de spoorwegberm bestaat uit struweel van diverse loofbomen. De bomen zijn nog niet oud genoeg om te kunnen spreken van een bos. De ondergroei is een ruigte met soorten zoals fluitenkruid, grote brandnetel, look-zonder-look, geel nagelkruid en zevenblad. Opvallend is ook de dotterbloem, die hier op één plaats zeer talrijk voorkomt.

Ten zuiden van Keizerenberg ligt een oude boskern tegen de spoorwegberm aan. Hier vind je het grootste aandeel aan typische voorjaarsflora, zoals gele dovenetel, bosanemoon, donkersporig bosviooltje, gewone salomonszegel, muskuskruid en boszegge. 

De jaarlijks gehooide graslanden verschralen langzaam. Dit uit zich voornamelijk door het afnemen van vergrassing en een toename van bloemplanten zoals smalle weegbree, scherpe boterbloem, knoopkruid en veldzuring.

Over dit gebied

Het natuurgebied doorsnijdt de natuurlijke golvingen in het landschap horizontaal. Dit geeft een aaneenschakeling van verschillende soorten landschappen, gaande van erg droog tot zeer vochtig, beschaduwd of in de volle zon, gestoord (b.v. door bemesting op aanpalende terreinen) of niet. Binnen elk van deze milieus heeft zich een eigen planten- en dierengemeenschap ontwikkeld, die zich aan het desbetreffende milieu heeft aangepast. Omdat het om een nog jonge strook tussen veel landbouwgebied gaat, domineren stikstofminnende planten op vele plaatsen.

De kracht van het natuurgebied situeert zich op natuurlijk vlak grotendeels in zijn verbindende functie. Het fungeert dus voor een aantal dieren en planten als een belangrijke verbindingsweg. Het natuurgebied kenmerkt zich als een open landschap met mooie vergezichten en een rustgevend karakter.

Wat doet Natuurpunt

Om verarming van het natuurgebied te voorkomen, is er een actief natuurbeheer. Enerzijds bieden we natuurlijke groeiprocessen maximale kansen, anderzijds moet er hier en daar worden ingegrepen. De graslanden worden jaarlijks gemaaid. Daarnaast wordt er op kwetsbare plekken inheems schermgroen aangeplant, verlande delen worden uitgediept en exoten worden bestreden.

Afdeling

Oude Spoorwegberm wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Oude Spoorwegberm

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Oude Spoorwegberm' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water