Overbroek - Egoven
Wandelen in Overbroek - Egoven
Het Overbroek is een oase waar tal van zeldzame en kalkminnende planten een toevlucht vinden. Op verscheidene plaatsen kan je mergel ontdekken. Overbroekbeemden en Egoven zijn een beemdgebied aan de bovenloop van de Herk. In dit natuurgebied vloeien de Grondelingenbeek, de Fonteinbeek, de Molenbeek, de Kasteelbeek en de Steenbronbeek in de Herk.
-
Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden.
-
Je draagt best laarzen, want het is een heel vochtig gebied.
-
De paden zijn niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelgebruikers.
-
Honden welkom aan de leiband, behalve op een deel van de groene wandelroute ter hoogte van het Land van Zuyl en het Overbroekbos. Wegens strikte regels voor de bescherming van de das, het ree en de last die honden kunnen bezorgen aan begrazers mogen er geen honden meer op dit deel. Er is een afkorting voorzien voor wandelaars met honden.
-
De mergelgroeve kan onder begeleiding bezocht worden. 250 m verder ligt een bezoekerscentrum Natuurhuis Haspengouw. Daar kan je na een wandeling terecht voor een drankje, maar ook voor een posteroverzicht over de 'Mergels van Gelinden', vitrinekasten met fossielen en verhalen van de buren over werken in de groeve.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
-
Honden zijn niet toegelaten. Kwetsbaar gebied
Eigenschappen
-
wandelpad
Kaart van het gebied
3 routes
Oranje wandeling
Blauwe wandeling
Groene wandeling
Zien en doen
Wil je Overbroek-Egoven verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids? Contacteer onze gidsen
- Overbroek: Diederik (0475 58 45 00) of Annemie (0494 52 95 32)
- Egoven: Michel (0477 85 92 95)
Het Natuurhuis, waar alle wandelroutes vertrekken is elke zondag van 10 tot 17 uur open ([email protected])
Dieren en planten
In de zomer tref je hier grote vlekken moeras vergeet-me-nietje aan die afwisselen met zowel dag- als avond- en gewone koekoeksbloem. Riet en ruigtekruiden weven een groot groen net waar talrijke insecten, vogels en zoogdieren een thuis vinden. Ook roofvogels zoals torenvalk, sperwer, buizerd en kiekendief jagen hier op hun prooi.
Overbroek in Gelinden steelt in het vroege voorjaar met de wilde narcis de show, even later gevolgd door de gulden sleutelbloem; nadien de echte koekoeksbloem, de paardenbloem en de ratelaar. Elke drie weken een andere lentekleur.
Over dit gebied
Overbroekbeemden en Egoven is een vrij moerassig bosnatuurgebied in de vorm van een groot hoefijzer met grote stukken rietland, populierenbossen en weilanden met grote zegge. Talrijke knotwilgen geven het landschap een typisch waterlandkarakter. Hier loopt de wandelroute “het Bottenpad” door. De wielewaal is hier een belangrijke vogelsoort.
In het natuurgebied Overbroek ligt een oude mergelgroeve. Echte mergel, dat bestaat uit kalk, klei en zand, werd vroeger gebruikt om akkergronden minder zuur te maken. Het gaat om een openlucht groeve met erbovenop een Ferraris-bos en een permanent grasland met kalkminnende planten. Speciaal zijn wilde narcis en de wasplaten-paddenstoelen.
In de gevonden bladfossielen in de mergelgroeve werden maar liefst 59 verschillende plantensoorten ontdekt, waarvan vele nog nooit eerder gevonden werden. De 60 miljoen jaar oude blad-, naald- en zaadafdrukken maken van de mergelgroeve een wereldbelangrijke referentie.
Wat doet Natuurpunt
Kalkgraslanden zijn eeuwenlang blijven bestaan doordat rondtrekkende schaapskuddes ze jaar na jaar begraasden. De schapen hielden de plantengroei kort, zodat snel groeiende agressieve planten zoals brandnetel en kleefkruid de typische kalkplanten niet konden overwoekeren.
In de maand juni worden alle gras-, riet- en zegge- land gemaaid en gehooid. De rondtrekkende schaaps- en varkenskuddes zijn nu uit het Overbroek verdwenen. Om de typische kalkplanten in stand te houden, schakelen we nadien terug naar de schapen, maar ook naar pony’s en paarden. Zij zorgen er voor dat typische, kalkminnende planten zoals harige en kleine ratelaar, naakte lathyrus en hokjespeul kunnen overleven.
Grootte van het gebied: 70 ha.
Afdeling
Overbroek - Egoven wordt beheerd door
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Overbroek - Egoven
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief