Parkbos - Uilenbroek
Wandelen in Parkbos - Uilenbroek
Een gevarieerd landschap met grote hoogteverschillen en een heuse brok bos. Dat is waar Parkbos-Uilenbroek voor staat. Ontdek de natuur in de buurt van Herzele, Lierde en Zottegem en geniet!
-
Het hele jaar door toegankelijk op de paden.
-
Honden zijn welkom aan de leiband.
-
Stevige stapschoenen of laarzen zijn aangeraden bij regenweer.
-
Er gaat ook een prachtige fietstocht langs het gebied. Download hier de route
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
Kaart van het gebied
Download de kaart en de routes
Ontvang de kaart en de route
En krijg meteen toegang tot alle kaarten en routes.
Ga door zonder lidmaatschap
Ben je geen lid van Natuurpunt? Geen probleem, we mailen je een link van de route. Zo heb je die altijd in je mailbox.
4 routes
Blauwe wandeling
Groene wandeling
Rode wandeling
Aanlooproute
Startpunten
Parkbos-Uilenbroek
Sint-Maria-Lierde
België
Station Lierde
Sint-Maria-Lierde
België
Parkbos-Uilenbroek
Sint-Maria-Lierde
België
Zien en doen

Wil je het Parkbos - Uilenbroek verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids?
Maak dan een afspraak met Dominiek (09-360 37 62).
Dieren en planten
De meest opmerkelijke soorten in het gebied zijn de vuursalamander en voorjaarsbloeiers zoals paarse schubwortel. Verschillende roofvogels hangen regelmatig boven het Parkbos, waaronder ook de wespendief, die hier broedt.
Verder maak je kans om een buizerd te spotten en met wat geluk kan je ook een havik, een boomvalk of een middelste bonte specht waarnemen. Agrimonie, knoopkruid, dotterbloem, wilde peen, sleedoornpage, jagende boom- en torenvalken, grasmussen en bosrietzanger kunnen niet zonder de aanwezige ecologische infrastructuur en benadrukken meteen het belang van het kleinschalige landschap.
In 2015 werd de meidoornspanner herontdekt in het gebied. Parkbos-Uilenbroek bezit de enig gekende populatie van die uiterst zeldzame nachtvlinder in Vlaanderen.
Over dit gebied
Zoals de naam aangeeft, bestaat Parkbos-Uilenbroek uit twee kernen, het Parkbos en het Uilenbroek. Samen maken ze deel uit van een gevarieerd, kleinschalig landschap met grote reliëfverschillen. Het Uilenbroek bestaat uit een complex van kleinschalige hooilandjes met een netwerk van hagen, houtkanten en andere kleine landschapselementen. Op korte afstand van elkaar vind je er een grote variatie aan planten en dieren. Als bezoeker stap je achter elke haag een andere wereld binnen. Het Parkbos begeleidt de Parkbosbeek. Het bos is nog grotendeels in privébezit.
In 2003 werd het tienjarig bestaan van het Uilenbroek feestelijk gevierd met de inhuldiging van een wandelpad. Het pad loopt door het bocagelandschap van het Uilenbroek. Het neemt je vervolgens mee naar een hoogstamboomgaard en loodst je tot slot langs de rand van het parkbos. In het Uilenbroek vind je hooilanden omzoomd door meidoornhagen en houtkanten. Talrijke bronnen zorgen plaatselijk voor een drassige bodem met planten zoals dotterbloem, reuzenpaardestaart en echte koekoeksbloem.
Tussen het Parkbos en het Uilenbroek heeft Natuurpunt een boomgaard aangelegd met steun van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Monumenten & Landschappen. Niet minder dan 75 hoogstammige oude fruitsoorten kunnen er uitgroeien tot een educatieve boomgaard.
Hoogtepunten op de wandelroutes
Het Parkbos kan je het best bezoeken via de groene wandeling. Natuurpunt heeft er samen met de gemeenten en lokale landbouwers een netwerk van trage wegen kunnen herstellen. De paden lopen langs stukken bos van Natuurpunt en landbouwlandschappen.
Het Uilenbroek kan je het best bezoeken via de rode wandeling. Je ontdekt hier een mozaïek van landschapselementen zoals slee- en meidoornhagen, bramenstruwelen, bosranden, bosjes, poelen, oude hooilandjes, natte ruigtes en een hoogstamboomgaard. Deze landschappelijke sieraadjes weerspiegelen wat was, en wat misschien ooit weer zal zijn.
Wat doet Natuurpunt
Natuurpunt doet aan bosuitbreiding in het gebied door extra gronden te verwerven en bebossen. Natuurpunt vormt de populierenbestanden ook om tot inheems loofhout. Dat gebeurt op verschillende manieren: spontane groei van bomen of bomen aanplanten, soms in combinatie met lichte begrazing. Na verloop van tijd zullen de typische bossoorten zich herstellen.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Parkbos - Uilenbroek
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief