Plaisiersbos

Provincie West-Vlaanderen

Toegankelijkheid

  • Leuk voor kinderen

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

1 routes

Rode wandeling

wandelpad
2.41km
Gemiddeld 36 minuten wandeltijd

Startpunten

Plaisiersbos


Veldegem
België

Plaisiersbos

Bergenstraat
Veldegem
België

Bereikbaarheid

en bewegwijzerde wandellus vertrekt vanaf de ingang aan de Bergenstraat. Adres: Herderinnedreef, Zedelgem.

Zien en doen

Je kan hier het hele jaar door aangenaam vertoeven en kinderen laten spelen. De speelzone - avant la lettre - heeft veel weg van het filosofisch schrijfsel van J. J. Rousseau ‘le retour à la nature’. Hier kunnen jongeren naar klein gespuis speuren, een hut sjorren of aan bostafels picknicken.

Wil je het Plaisiersbos verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Peter Watthy, 050 37 79 50 of gsm 0472 35 94 75.

Dieren en planten

Een ‘eiken-berkenbostype’ blijft dominant in de streek. We onderscheiden een zeldzamer valleibos van ‘eik-haagbeuk’ in het laaggelegen deel. Tussen de echte bosreuzen van zomereiken vinden we sporadisch nog jonge haagbeuken. Iep, es, els, esdoorn en vlier nemen de overhand. In het voorjaar wordt een wit tapijt uitgerold met frêle bosanemoontjes en een gele toets van speenkruid. Witte klaverzuring bezet de natste plekken. Door vertrappeling is het dalkruid verdwenen. Het blond van pijpenstrootje vind je dan weer op de droogste plekjes. De roomkleurige klokjes van de veelbloemige salamonszegel bengelen aan gekromde stengels en zomerse taferelen worden geschilderd met koningsblauw van kleine maagdenpalm.

Een smal bospad en oude beekmeanders snijden door de rechtlijnige saaiheid van ontginningsdreven. Het kabaal horen we van bruine kikkers in de voortplantingspoel terwijl de gewone pad snoeren rijgt aan onderwaterplanten. Alpenwatersalamander met oranje buik onderscheidt zich van kleine watersalamander met donkere vlekjes. Verwachten we straks de vinpootsalamander met zwemvliezen of een salamander met grote kam op de rug in de jonge poel? Vossenpoep kan je spotten op een oude boomstoof. In een kleine jungle van ontwortelde bomen vinden reetjes een rustplek.
Een insectenvriendelijk grasland met uitgroei van houtkanten vertoont gelijkenissen met een wastinelandschap. Het oranjetipje en de citroenvlinder leiden de lente in, terwijl een dagpauwoog in de zomer als vlinder grote ogen gooit. Ook bijtjes en hommels zoemen in de wei.

Een bessenrijk geboortebosje trekt het kleine pluimenvolkje aan. Een bende vinken die het struweel invliegen of de acrobatie van mezen zorgen voor kijkplezier. Een eenzame zingende grasmus kan ook wel bekoren.

In de vroege ochtend lopen de wekkertjes af van winterkoninkjes. De metaalklank van roodborstje laat ons in zen-modus ontwaken. We wrijven helemaal de slapers uit onze ogen bij het geroffel van de grote bonte specht. Overdag is de lach van de groene specht onmiskenbaar. De hiaa-hiaa move, hoog in de lucht, van koning buizerd snijdt door merg en been. 

In het vroege voorjaar horen we bij valavond de bedelroep van hongerige ransuil-jongen en met wat geluk spot je zelfs de oudervogels. Sssst… ze bewegen muisstil en als het veilig is, vliegen ze met een prooi naar het nest!

De grote verscheidenheid aan paddenstoelen in het najaar maken hier echt indruk!
In een goed paddenstoelenseizoen kan je op een wandeling gemakkelijk meer dan vijftig soorten ontdekken. Tril-en knoopzwammen verrassen met kleur op dood hout. Zelfs de roze knoopzwam, zeldzaam voor de streek, werd hier gevonden. Wie geboeid is door paddenstoelen waagt zich aan een poëtisch taalbad. Hoe ziet paardenhaartaailing eruit of het beukenkorrelkopje? Heb je al gehoord van een draadwatje of volg je het slijmspoor van heksenboter? Ben je de dodemansvingers al tegengekomen of heb je blote billen gezien? Laten nevelzwammen je ook wegdromen in de mystieke wereld van heksenkringen? De weerschijnzwamdakpannen op zomereik vormen een kunstwerk en de krans van eikhaas staat ook niet mis!

Schimmels en paddenstoelen zetten hout en afgevallen bladeren om in krachtvoer voor gezonde bomen en planten. Zo is de cirkel rond. Maar wat we nog niet zolang weten, het ondergronds buizenstel slaat wereldwijd immens veel koolstof op en in tijden van klimaatontsporingen kan dat tellen!

     

Over dit gebied

Met zijn dertig hectaren hebben we een divers gemengd loofbos van droge, natte en zure gradiënten die een verschil maken in natuur- en belevingswaarde! Van de eertijdse ‘krakke’ of ‘purperen hei’ op een zandige woestenij of wastine, merken we nog heel weinig. Dit immense veld strekte zich uit van Lichtervelde over Bulskampveld tot aan het Drongengoed (Ursel).

Nu ervaren we de landschapslittekens van een ontginningsdramatiek. Vele bossen gingen voor de bijl en heide werd omgezet naar akker of grasland. Ook een dorp kreeg vorm op een dambord van lanen, getrokken op het ritme van de industriële revolutie halfweg de 19de eeuw. Begin de 20ste eeuw werd het dorp Veldegem een late boreling. Het ‘veld’ verwijst in vele plaatsnamen naar de heide. Hier waren bezembinders aan het werk en de dorpelingen werden als wereldburgers tot ‘krakkevolk’ gedoopt.

Aristocratische families plantten er opnieuw een gemengd loofbos aan langs de oevers van een kronkelende Langendijkbeek. Deze beek ontspringt op een hoge Torhoutse bult. Als regen met bakken uit de hemel valt, zwelt de beek en zet de laagste delen onder water. De adem van de adel voel je nog altijd in je nek tijdens het slenteren door de majestueuze dreven met beuken met hagelinslag.

In de centrale bosdreef, kijk je op het rondbogenmetselwerk in de topgevel van de geklasseerde boswachterswoning. Het lijkt of deze dreefeinder een schilderij inlijst. Tja, adellijke schoonheid charmeert! Het was de woonst van boswachter August Plaisier, naar wiens naam het bos is genoemd.

Wat doet Natuurpunt

Het bos werd in 1999 aangekocht door de gemeente Zedelgem en wordt beheerd door Natuurpunt Zedelgem.
Net zoals we propere lucht en zuivere wateren propageren groeit het besef dat we ondergrondse netwerken dienen te herstellen en te beschermen. In het Plaisiersbos zet Natuurpunt Zedelgem met procesbeheer, door weinig in te grijpen en de natuur zijn gang te laten gaan, alvast de juiste toon! Ook vernatting van enkele percelen zijn een zegen voor de typische flora en fauna van een valleibos.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Plaisiersbos

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Plaisiersbos' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water