Raambeekvallei
Wandelen in Raambeekvallei
De Raambeek vloeit ongeveer parallel met de noordelijke grens van Keerbergen. Bodemkundig en landschappelijk maakt het valleigebied van de Raambeek deel uit van het Land van Heist, op zich een deelgebied van de Zuiderkempen. De vallei is een agrarisch gebied versnipperd door lintbebouwing.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Zien en doen

Wil je de Raambeekvallei verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids?
Maak dan een afspraak met Guido (015-64 05 80).
Dieren en planten
Bij knotwilgen denken we terecht aan de verblijf- en broedplaats voor de steenuil. Ook grotere broer bosuil komt er voor. Verder werden volgende vogelsoorten al genoteerd: boomklever, buizerd en wintertaling. Onder de dagvlinders zijn waargenomen: citroenvlinder, boomblauwtje, dagpauwoog, kleine vos, distelvlinder, gehakkelde aurelia, atalanta, en koolwitje.
Over dit gebied
In de Raambeekvallei is de lintbebouwing de oorzaak van het verstedelijkingsproces. Ze snijdt de ruimte in verschillende stukken. Enkele relatief grote oppervlakten bleven gespaard van urbanisatie. Ze zijn landschappelijk waardevol door de afwisseling in grondgebruik, het kleinschalig karakter van de landbouw en de bomenrijen. In de vallei beheren we vier gebiedjes met een totale oppervlakte van bijna 7 ha:
- Schmeldersveld’, hooiland en (akker)hoogstamboomgaard, te bereiken via een zijweg van de Schrieksebaan naast huisnummer 182,
- ‘Grimbergehoveld’, een ocmw-bos, ten westen van de Sijsjesweg,
- een gemeentebos bij de Rozenweg,
- private bossen in de Lozenhoek.
Hoogtepunten
Het is helaas nog wachten op een betere waterkwaliteit van de op sommige plaatsen mooi meanderende Raambeek. Het rijke beekleven uit de jaren vijftig van de vorige eeuw kan slechts zo nieuwe kansen krijgen. Meer en meer landbouwgronden en weides kregen de jongste decennia een nieuwe bestemming als paardenweides. Op een zeldzaam onbewerkt perceel grijpen ruigtekruiden hun kans en bieden zodoende een leefomgeving voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Deze vegetaties in het steriele cultuurland hebben een grote waarde als ‘steppingstone’. Daarnaast zijn bomenrijen, houtkanten en knotwilgen interessante natuurwaarden.
Dit gebied is samen met de Dijlevallei nog een schaarse open ruimte in Keerbergen. Men kan er ongestoord kuieren langs (bos)paadjes en onverharde wegen. Bewegwijzerde wandelingen zijn er voorlopig niet.
Wat doet Natuurpunt
In het Schmeldersveld wordt het perceel langs de Raambeek jaarlijks gemaaid en het maaisel afgevoerd. Langs de landweg ontwikkelt zich een houtkant gedeeltelijk geflankeerd door een bremstruweel. Op het aangrenzend perceel is in 2019 een hoogstamboomgaard met oude rassen aangeplant. In de drie bospercelen stimuleren we de ontwikkeling van inlandse boomsoorten.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Raambeekvallei
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief