Rietsnijderij

Provincie Oost-Vlaanderen

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Wil je de Rietsnijderij verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Gustaaf Lerno: 03/772 43 06 of 0495/49 13 91

Over dit gebied


Toegankelijkheid

Het gebied is enkel toegankelijk tijdens geleide wandelingen.

Beschrijving van het natuurgebied

Bij elk hoogtij overspoelt de Durme het natuurgebied. Daarom noemen we het een zoetwatergetijdeschor. Door de afdamming van de meeste getijdenrivieren zijn schorren erg zeldzaam. Daarom vormen de resterende slikken en schorren, zoals de Rietsnijderij, natuurgebieden van internationale waarde. De natuur paste zich op een unieke manier aan aan deze dagelijkse overstroming.

Dieren en planten

Bijzondere moerasvogels als de blauwborst en de kleine karekiet bevolken de metershoge rietkragen.

De spindotterbloem is te onderscheiden van de gewone dotterbloem doordat de knopen van de bloeistengels massief zijn, verdikt, en een elleboogvormige knik hebben. Later vormen ze korte, dikke bijwortels. In Vlaanderen komt de plant voor langs de Schelde. De soort heeft zich gespecialiseerd in een bijzondere manier om zich vegetatief te vermeerderen. Op de knopen, in de bladoksels van de oude bladen, ontwikkelen zich jonge bladen met bijbehorende wortels. De wortels zitten als kluwen bijeen. Zodra de tussenliggende stengeldelen zijn vergaan kunnen de jonge plantjes door het water worden verspreid en elders uitgroeien tot nieuwe planten.

Natuurbeheer

Vroeger sneed de lokale bevolking het riet en maakte er rietmatten of dakbedekking van. Nu zetten de vrijwilligers van Natuurpunt dit maaibeheer voort. Zo gaan netels en winde de rietkraag en de dotterbloemen niet overwoekeren. Samen met een schor te Hamme beheert onze vereniging hier bijna 3 ha.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Rietsnijderij

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Rietsnijderij' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water