Scheldemeersen Doornhammeke - Zevergem
Wandelen in Scheldemeersen Doornhammeke - Zevergem
De Scheldemeersen op linkeroever zijn een aaneenschakeling van kleine percelen die met knotwilgen afgeboord zijn. Het is het typische kleinschalige landschap van de laatste 200 jaar met vochtige meersen en afgesneden meanders door het rechttrekken van de Schelde. Het gebied herbergt veel biotopen op een kleine oppervlakte in verhouding met rechteroever. Elk deelgebied heeft zijn eigen verhaal.
- Het hele jaar vrij toegankelijk op de paden.
- Honden zijn welkom, maar moeten aan de leiband.
- In natte periodes liggen de kleine paadjes er vrij modderig bij. Stapschoenen of stevige wandelschoenen zijn daarom aangeraden.
- De groene wandeling is rolstoeltoegankelijk.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Zien en doen
Leuk voor kinderen
Voor gezinnen met kinderen is er het Natuurbeleefpad de Magische Meersen, een avontuurlijke wandeling vol spelplezier. Via de website van Gemeente Zevergem kan je bijhorende folder met kaartje downloaden.
Leuk voor fietsers
Voor fietsers werd een fietsroute uitgestippeld die je doorheen de gebieden aan beide kanten van de Schelde brengt. Deze route is niet bewegwijzerd. Je kan de route downloaden via deze link.
Wil je de Scheldemeersen verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids?
Maak dan een afspraak met Koen (0473 637 659) of Michaël (0497 430 179).
Dieren en planten
In de vochtige hooilanden krijgen pinksterbloem, echte koekoeksbloem en pijptorkruid alle kansen. Grote egelskop, en mattenbies zijn veel voorkomende soorten. Ook orchissen zijn aanwezig.
Talrijke libellen zoals keizerlibel en de vrij zeldzame kleine en grote roodoogjuffer kan men er waarnemen. De bever vestigt zich in de oude, afgesloten meanders. In de hoge populieren kan men af en toe de wielewaal het beste van zichzelf horen geven. De kerkuil broedt in de kerktoren van Zevergem en zoekt prooien in het gebied.
In de winter vinden ganzen en eenden er een rustplaats. Kuifeend vindt er plekjes om zijn kleintjes groot te brengen en de gekraagde roodstaart broedt in de Spanjaardmeersen.
Over dit gebied
De Spanjaardmeersen en de Liesvlakte zijn voornamelijk natte graslanden met afwateringsgrachtjes en slootjes. De typische plantengroei is interessant voor insecten. Het Stekelingske is een waterplas ontstaan in de vorige eeuw door kleiwinning.
De Bomput en de Krommenhoek zijn oude Scheldemeanders met soortenrijke hooilanden. Een paradijs voor vogels, insecten en planten. Het terrein rond de Bomput is een voormalige kleiduivenschietstand en behoeft nog verdere sanering en natuurherstel.De Krommenhoek kan ontdekt worden via een wandelpad dat aansluit op het Warandestraatje. Het Doornhammeke, een openbaar viswater, wordt gekenmerkt door een grasland met hoge populieren en een indrukwekkende knotwilgenrij, goed zichtbaar langs Pont Zuid.
Wat doet Natuurpunt
In samenwerking met plaatselijke landbouwers worden de meersen 2 tot 3 keer per jaar gemaaid. Afvoeren van het hooi verschraalt de bodem en geeft meer planten kansen te groeien. Weekendhuisjes werden afgebroken en de natuurlijke biotopen hersteld. Her en der worden houtkanten met streekeigen soorten aangeplant om zangvogels aan te trekken. Door het afschuinen van de oevers van de waterplassen krijgen oeverplanten kansen en vinden amfibieën hun weg naar een voortplantingspoel. De afwateringsgrachten die in het verleden werden aangelegd, worden gedeeltelijk afgedamd om het waterpeil in de meersen te verhogen. Jaarlijks worden wilgen geknot en hier en daar wordt aan bosomvorming gedaan door populieren te kappen en te vervangen door inheemse soorten.
Afdeling
Scheldemeersen Doornhammeke - Zevergem wordt beheerd door
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Scheldemeersen Doornhammeke - Zevergem
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief