Schijnvallei - De Pont

Provincie Antwerpen

Wandelen in Schijnvallei - De Pont

Op minder dan 10 kilometer van de kathedraal van Antwerpen liggen in deze vallei nog heel wat graslandjes, bosjes, struwelen en ruigtes. Op je wandeling kan je vogels, insecten en planten ontdekken.

  • De wandelpaden rond het gebied zijn het hele jaar vrij toegankelijk voor wandelaars. 

  • Laarzen zijn een noodzakelijk schoeisel. Het gaat hier immers om een nat en moerassig gebied.

  • Honden moeten altijd aangelijnd met een leiband van maximaal 2 meter.

  • Het is niet toegelaten de dieren en planten te verstoren.

  • Groepen kunnen contact opnemen voor een geleide wandeling. 

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

3 routes

Oranje wandeling

wandelpad
5.01km
Gemiddeld 80 minuten wandeltijd

Groene wandeling

wandelpad
1.31km
Gemiddeld 20 minuten wandeltijd

alternatief traject

wandelpad
0.46km
Gemiddeld 7 minuten wandeltijd

Startpunten

Schijnvallei

De Pont
Schilde
België

Bereikbaarheid

  • De Pont ligt in het Schildehof. De gelijknamige straat is een zijstraat van de Bellevuedreef, op zich een zijstraat van de Turnhoutsebaan.
  • Het natuurgebied is bereikbaar via het pad links van de Oranjerie, vlakbij de parking van het Schildehof. Daar staat een informatiebord van het gebied met wandelkaart.

Zien en doen

Wil je de Schijnvallei verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Jens (0476-03 94 90).

Dieren en planten

Moerasvogels zoals de bosrietzanger en de ijsvogel vertoeven graag in het waterrijke gebied. Ook de vos en de buizerd doen het hier goed. De dotterbloem, de sleutelbloem en het blauwe gildkruid groeien hier welig.

In de zomer staat heel De Pont in bloei en kan je er allerlei dieren zien. Zo broeden er rietvogels, zwemmen er heel wat dieren in en op de centrale plas en worden de bloemen bezocht door tientallen soorten insecten.

IJsvogel, torenvalk en nachtegaal broeden jaarlijks in het gebied. Roerdomp en wintertaling bezoeken De Pont in de winter. Bosanemoon, speenkruid en slanke sleutelbloem domineren het voorjaar. De pareltjes van de late lente zijn bijenorchis en bosorchis en hoogzomer wordt opgesmukt door heelblaadjes en watermunt. Het herfstseizoen wordt aangekondigd door heel wat paddenstoelen zoals het fluweelpootje of de peksteel.

Over dit gebied

De rivier Groot Schijn ontspringt in het oosten, in Westmalle, en stroomt westelijk naar Oelegem, Schilde, Wommelgem, Wijnegem, Borgerhout en Deurne. Vervolgens stroomt ze naar de Schelde, door Antwerpen.

Langs deze rivier liggen enkele honderden hectare open, vaak groene ruimte. Het is echter moeilijk om langs de rivier te wandelen of te fietsen. Op vele plaatsen zijn namelijk de percelen tegen de rivier afgesloten en de hogere delen zijn vaak bebouwd.

De Schijnvallei kent een aantal interessante groengebieden, waarvan sommige in beheer zijn van Natuurpunt. Dit zijn het park van Schilde, met daarin het natuurgebied De Pont, het Veer en de Beemdkant te Wommelgem. De Pont herbergt op een kleine oppervlakte, een schat aan biodiversiteit. Je vindt er een vijver met open water, een stuk rietland, hooiweide, bos en een groot stuk half open landschap met begrazing.

Wat doet Natuurpunt

Door jarenlang te lobbyen is Natuurpunt Schijnvallei erin geslaagd deze vallei bekend te maken. De Pont sluit aan bij het Schildehof en is ook eigendom van de gemeente Schilde, maar Natuurpunt beheert het gebied. Het beheer is gericht op het behoud van zoveel mogelijk verschillende biotopen. Tijdens je bezoek kom je soms gallowayrunderen of pony’s tegen. Deze grazers helpen ons bij het beheer van het gebied. Met hun graasgedrag zorgen ze voor een lappendeken van planten.

Slechts een klein deel van het landschap nabij de brug naar Oelegem bleef ongestoord. Daar groeit nu nog een écht oud elzenbroekbos met kwel. Kwel betekent dat er grondwater aan de oppervlakte komt, wat uitzonderlijke natuur met zich mee brengt. Natuurpunt beheert het bos als hakhout: elke tien jaar de bomen tot net boven de grond kappen en de takken terug laten uitschieten. Vroeger diende het hakhout als geriefhout. Door om de tien jaar enkele bomen te kappen, blijft een open, nat bos behouden. Dotterbloem, slanke sleutelbloem en andere voorjaarsbloeiers kleuren in het voorjaar het bos.

Natuurpunt organiseert tijdens de amfibieëntrek ook overzetacties. Zo zetten vele enthousiaste vrijwilligers, met hulp van de gemeente Schilde, elk jaar ongeveer 2300 amfibieën veilig de straat over.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Schijnvallei - De Pont

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Schijnvallei - De Pont' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water