Schuddebeurze

Provincie West-Vlaanderen

De Schuddebeurze (Middelkerke) behoort tot het Natura 2000- netwerk omwille van de unieke biotoop, fauna en flora.

De Schuddebeurze is een duingebied tussen Lombardsijde en de Vaart Plassendale-Nieuwpoort. Het is één van de weinige gebieden met oude kalkarme duinen.

Je kan er vrij wandelen en fietsen (knooppuntennetwerk Schuddebeurzeweg).

Wandelen in Schuddebeurze

Vrij toegankelijk op de paden. Honden aan de leiband. Je kan ongeveer 2,5 km wandelen in en rond het natuurgebied. Natuurpunt organiseert regelmatig wandelingen met gids. De gidsbeurten vertrekken meestal aan de kruising van de Schuddebeurzeweg met de Bamburgstraat. 

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

1 routes

Schuddebeurze wandeling

wandelpad
3.39km
Gemiddeld 50 minuten wandeltijd

Startpunten

Schuddebeurze

Bamburgstraat 98
Middelkerke
België

Bereikbaarheid

Het gebied ligt nabij fietsknooppunt 12 Kust. De Milieuroute (34 kilometer), een uitgave van Toerisme Middelkerke, komt langs de Schuddebeurze. De brochure bevat een plannetje en commentaar in drie talen: Nederlands, Frans en Duits. Prijs 1,25 euro. Te verkrijgen bij Toerisme Middelkerke, Joseph Casselaan 4, Middelkerke (059-30 03 68) en Toerisme Westende, Henri Jasparlaan 173, Westende (059-30 06 40);

Zien en doen

Afbeelding
kleine vuurvlinder
Roland François

Vrij toegankelijk op de paden. Je kan ongeveer 2,5 km wandelen in en rond het natuurgebied. Natuurpunt organiseert regelmatig wandelingen met gids waarbij je tussen de bunkers en loopgraven kan lopen! De gidsbeurten vertrekken meestal aan de kruising van de Schuddebeurzeweg met de Bamburgstraat.

 

Dieren en planten

In deze volledig ontkalkte duinen kon zich nu zeldzame duinheide ontwikkelen ; het leefmilieu van typische soorten zoals struikheide, tandjesgras, kleine vuurvlinder.

Hier en daar vind je enkele mooie kruipwilg- en gaspeldoornstruwelen, waar onder andere de nachtegaal broedt

Verderop waar het duinzand langer gefixeerd wordt door vooral zandzegge ontstaan kleurrijke schraalgraslandjes van onderaardse klaver, muizenoor, borstelgras, drienervige zegge. Hier vinden we enkele ongewervelden (uit de rode lijst) zoals argusvlinder en wonen nog konijnen.

Op de drogere delen komen mosduinen voor met buntgras, wegdistel, klein tasjeskruid, bruin blauwtje en verschillende korst- en bekermossen

Waar de zoete grondwater aan de oppervlakte komt, ontstaat een natte duinvallei : er groeien kruipend moerasscherm en zelfs orchideeën. Hier en daar in het gebied zijn ook enkele duinpoelen, waar het vee kan drinken : je vindt er de zeldzame kamsalamander, fonteinkruid en vele libellen. 

Over dit gebied

Om de bijzondere waarde van het gebied Schuddebeurze te schetsen, moeten we teruggaan naar het ontstaan van deze binnenduinen, ca. 1000 jaar geleden. Aan weerszijden langs de IJzermonding ontstonden toen duinen. Deze werden later nooit meer overstroomd of afgebroken. Ze zijn ouder dan de zeereepduinen, die de jonge duinen genoemd worden. Naast de Schuddebeurze, worden in Vlaanderen enkel nog de Cabourduinen te Adinkerke en D’Heye te Klemskerke tot deze “oude duinen” gerekend.
Van nature zijn jonge duinen kalkrijk omwille van de schelpresten. Na verloop van tijd loogt kalk echter uit onder invloed van neerslag. Dit zorgt voor heel specifieke, zure omstandigheden in die fossiele duinen, wat zorgt voor een specifieke fauna en flora. Zo kunnen zelfs heidevegetaties ontstaan. Momenteel zijn deze waarden echter teruggedrongen tot enkele relicten: er komen bv. nog slechts een handvol heideplanten voor en de duingraslanden bevatten te weinig typische soorten. Dit is toe te schrijven aan voormalige bemesting.Het duingebied de Schuddebeurze grenst in het zuiden aan de polders. Duin-polderovergangen zijn heel bijzonder omwille van de gradiënt in eigenschappen zoals zuurtegraad en bodemtextuur (zandklei). Dit zorgt voor een grote variatie aan natuurwaarden op korte afstand. Momenteel is deze duinpolderovergang volledig in intensief landbouwgebruik. 

In de duinen ontspringt  een zoetwaterbeek, de Schuddebeurzebeek, die het gebied afwatert. De Schuddebeurze lag tijdens WO I pal in de frontzone en had erg te lijden onder intense beschietingen die het gebied veranderden in een kraterlandschap. In de Tweede Wereldoorlog werden aanzienlijke verdedigingswerken en enorme bunkers aangebracht. De bunkersite is beschermd. Een wandelpad voert tussen de bunkersite door. De Schuddebeurzeweg (waarlangs dit natuurgebied zich situeert) is de oudst vermelde landweg uit het gebied (al in 1244), de Burgweg. Deze verbond Brugge onder meer met Leffinge en Westende. Na WO II werd zand relatief kleinschalig ontgonnen in de Schuddebeurze; veel van die ontginningsputten zijn nu opgevuld met allerhande afval (huisvuil, bouwpuin, enz.). De restanten zijn nog steeds zichtbaar in het landschap.

Afbeelding
tapuit
Roland François

Wat doet Natuurpunt

Omwille van het voorkomen van (relicten van) de vegetatietypes zuur duingrasland en duingrasland met struikhei, is de Schuddebeurze aangewezen als habitatrichtlijngebied en vormt dus een onderdeel van het Natura 2000-netwerk. De bijzondere natuurwaarden worden ook beschermd als Vlaams Ecologisch Netwerk of het VEN (Grote Eenheid Natuur ‘De Middenkust’). Het gebied is bovendien grotendeels aangeduid als natuurgebied op het gewestplan.

Begin de jaren ‘90 werd een eerste deel van dit gebied aangekocht door Natuurpunt. Sinds 1997 is dit een erkend natuurreservaat. Ondertussen beheert onze vereniging hier 42 ha. 

Het beheer van Natuurpunt vzw beoogt hoofdzakelijk het instandhouden van de aanwezige diversiteit, d.w.z. het herstellen van de heidevegetatie, het maaien en begrazen van de graslandjes en het herstel van de poelen. De voorbije jaren werd een Natuurrichtplan uitgevoerd om een natte duinvallei te herstellen en uit te breiden.

Afbeelding
pano Schuddebeurze 2
Geert Jonckheere
Afbeelding
Gaspeldoorn
Edwin Baert
gaspeldoorn

Meehelpen?

Afbeelding
argusvlinder
Edwin Baert
hier vind je nog Argusvlinders

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Schuddebeurze

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Schuddebeurze' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water