Sint-Jansbos en Waaibos

Provincie Oost-Vlaanderen

In Eeklo liggen enkele kleinere bosgebieden die ooit een groter geheel vormden. Langs de oude spoorweg naar Maldegem ligt het Sint-Jansbos. Dat liep ooit door tot ten noorden van de E34 (Expresweg), waar we de Moseikdreef en het Waaibos (ook ‘Waaiakkers’ genaamd) beheren.

Wandelen in Sint-Jansbos en Waaibos

Het Sint-Jansbos

Dit bos ligt verscholen achter een villawijk aan de Sint-Jansdreef. Het bos werd vermoedelijk kort na de Eerste Wereldoorlog aangeplant. Naast naaldbomen staan er enkele statige rijen oude beuken en Amerikaanse eiken, die belangrijk zijn voor vleermuizen. Natuurpunt kocht het bos eind juni 2018 van het OCMW van Brugge, dankzij de steun van stad Eeklo.

Kinderen kunnen zich in het gebied uitleven op het avontuurlijke Fladderpad, dat volledig in het teken van vleermuizen staat. Ook voor een ouder publiek valt er iets bij te leren over deze bijzondere dieren! (zie verder)

  • Het bos is toegankelijk voor publiek, graag op de paden blijven en honden aan te lijnen.
  • In afwachting van de komst van het fietspad Eeklo-Maldegem langs de museumspoorlijn, is er een smal pad vrijgemaakt langs de spoorweg, naast de elektriciteitscabine in de Sint-Jansdreef.
  • Lees meer over het bos op www.npmeetjesland.be/natuurgebied/sint-jansbos/

De Moseikdreef

Deze dreef ten noorden van het Sint-Jansbos, aan de overzijde van de E34, verbindt de Hoogstraat met de Moerstraat. Een deel van deze mooie dreef bestaat uit moseiken, waaraan de dreef haar naam te danken heeft. Hier hebben we een stuk van het perceel naast de dreef beplant met zomereiken en besdragende struiken waaronder meidoorn, Gelderse roos, veldesdoorn en hazelaar. Iets oostelijker ligt een weide die we in 2023 beplantten en die voorlopig niet toegankelijk is. Op die manier krijgt het jonge bos de kans om te groeien.

Het Waaibos

Vlakbij de Moseikdreef, ten oosten van de Peperstraat, ligt het Waaibos. Het bestaat hoofdzakelijk uit Corsicaanse den, een soort die stap voor stap en gedeeltelijk vervangen wordt door streekeigen loofbomen en struiken. Zo werd de bosrand aan de Waaistraat in 2022 herplant. In en rond het bos grazen reeën en hazen. De buizerd cirkelt boven het bos terwijl eekhoorns druk in de weer zijn.

Toegankelijkheid

  • Leuk voor kinderen

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha
  • snuitpad
  • wandelpad

Kaart van het gebied

Ontvang de kaart en de route

Ben je nog geen lid van Natuurpunt?

Word lid van Natuurpunt

En geniet van tal van voordelen.

Ga door zonder lidmaatschap

Ben je geen lid van Natuurpunt? Geen probleem, we mailen je een link van de route. Zo heb je die altijd in je mailbox.

2 routes

Fladderpad

snuitpad
0.76km
Gemiddeld 11 minuten wandeltijd

Wandelen tussen moseiken en populieren (niet bewegwijzerd)

wandelpad
5.79km
Gemiddeld 90 minuten wandeltijd

Startpunten

Vertrekpunt Sint-Jansbos

Sint-Jansdreef

België

Vertekpunt Waaibos

Boterhoek
Eeklo
België

Bereikbaarheid

  • Parkeren is beperkt mogelijk langs de openbare wegen langs de bosgebiedjes.
  • Er passeert een Lijnbus op de N9 (vlakbij het Sint-Jansbos), in de Moerstraat en in de Waaistraat (vlakbij de Moseikdreef en het Waaibos).

Zien en doen

Leuk voor kinderen

Natuurpunt legde in het Sint-Jansbos een belevingspad aan voor kinderen, met de steun van Leader en Natuurpunt & Partners Meetjesland. Dat pad kreeg de naam ‘Fladderpad’ omdat het Sint-Jansbos een vleermuizenreservaat is. Aan de hand van leuke infoborden op kindermaat kom je meer te weten over het leven van de vleermuis. Natuurlijke spelelementen maken de beleving van het pad compleet. Het bewegwijzerde pad is 1 kilometer lang. Gelieve het pad te volgen zodat in de andere delen van het bos de rust voor de natuur behouden blijft.

  

Afbeelding
sint-jansbos_fladderpad_2023.jpg

    

 

Meer info over het snuitpad

 

 
 

Wil je graag eens komen helpen werken in het Sint-Jansbos? Neem contact op met conservator Filip.

Over dit gebied

Natuurpunt werkt samen met stad Eeklo verder aan bosuitbreiding ten noorden van de stad. Een groot deel van de omgeving van de Moseikdreef en het Waaibos is ingekleurd als natuurgebied, maar de meeste delen zijn in privéhanden. Stad Eeklo verleende dan ook haar volle steun bij het verwerven van het Sint-Jansbos en de Moseikdreef. Het Waaibos is eigendom van stad Eeklo, maar wordt beheerd door Natuurpunt.

Ondanks zijn kleine oppervlakte van 3,5 hectare maken de vele volwassen bomen het Sint-Jansbos waardevol. Aan de noordkant siert een monumentale beukendreef het gebied. Verder vind je er groepjes Amerikaanse eik, lork en Corsicaanse den, met ondergroei van hulst. Het Waaibos is ongeveer 10 hectare en bestaat vooral uit Corsicaanse den en bramen.

Erfgoed en natuur in het Sint-Jansbos

Langs de spoorweg staan twee kazematten, restanten uit de Eerste Wereldoorlog. De twee bunkers zijn met elkaar verbonden via een loopgracht, die nog deels te zien is. Al vele jaren telt JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) er de vleermuizen, maar door de erbarmelijke toestand van de bunkers dreigde het vleermuizenbestand achteruit te gaan. Als eerste werk sloot Natuurpunt deze bunkers af en maakte ze beter geschikt voor vleermuizen. Jaarlijks worden de vleermuizen geteld en overwinteren hier vier soorten: de baardvleermuis, watervleermuis, grootoor en franjestaart. In de zomer kunnen we laatvlieger en dwergvleermuis toevoegen aan de waargenomen soorten.

Bossen zorgen voor gezond drinkwater

Een groot deel van de omgeving van de Moseikdreef en het Waaibos is ingekleurd als natuurgebied. De meeste delen zijn in privéhanden. Natuurpunt werkt samen met stad Eeklo verder aan bosuitbreiding ten noorden van de stad. Bovendien ligt deze zone in waterwingebied: het water dat hier opgepompt wordt, dient als drinkwater voor de ruime omgeving - des te belangrijk om er zorg voor te dragen.

Wat doet Natuurpunt

Volgens het beheerplan zal in het Sint-Jansbos en het Waaibos nog een dunning moeten gebeuren van de Coriscaanse den. Voor de dunning van de Amerikaanse eiken in het Sint-Jansbos controleren we eerst of er vleermuizen in wonen. Ook de invasieve exoot Amerikaanse vogelkers wordt verwijderd in beide bosgebieden.

Steun Natuurpunt

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water